Kulturális – oktatási programajánló a 22. hétre

    Az tanév vége felé egy utolsó fortissimo zajlik  az iskolai életben a témazárók és vizsgák terén, ugyanakkor már elkezdődik a nyári programok tervezése is. Itt is felfokozott hangulat várja az érdeklődőket, a fesztiválok már elkezdődtek, a kőszínházak még játszanak, a szabadtéri programok is egyre másra nyílnak meg interaktív, családi-iskolai társaságok számára kiváló kikapcsolódást nyújtó eseményekkel. Ötletes és egyedülálló megoldások is születnek, mint amilyen a Magyar Nyelv Múzeumának kiállítása, ahol egy detektívregénybe csöppenve szerepjátékot játszhatnak a résztvevők és a végén a kertbe kijutva akár a szabadtéri program örömeinek is hódolhatnak, miközben például pedagógiai szempontból szociolingvisztikai ismeretekkel gazdagodnak…!
     
    Színház:
     
    Szabó Magda a Régimódi történet
    Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen
    2014. május 30.
     
    ízig-vérig debreceni történetet mesél el Szabó Magda a Régimódi történet című regényében, felelevenítve saját családjának, elsősorban édesanyjának múltját. A hagyományhoz való viszony generációs kérdéseit feszegető művet társulatunk oszlopos tagja, Csikos Sándor állítja színpadra, aki az írónő legkedvesebb debreceni színésze-rendezője volt. Miután a Kígyómarást rendezőként, a Kiálts, város! és A macskák szerdája című előadásokat pedig színészként jegyezte, és minden Debrecenben bemutatott produkcióban szerepelt, az egykori „főbíró” ezúttal az 1830-as évektől követi nyomon négy nemzedék életét. Egy család történetét: tele fájdalommal, szeretettel, együttléttel, különválással. Egy női történetet, melyben a kislányok süldő lányokká nőnek, szerelembe esnek, kiábrándulnak, férjhez mennek, anyává válnak. Nőkét, akiket arra rendelt az élet, hogy saját lábukra álljanak, és kezükbe vegyék sorsuk irányítását. Anyákét, akik harcolnak egymással, a világgal, családjuk tagjaival, és minden erejükkel küzdenek a fennmaradásért. Hogy legyen, aki elmeséli majd a történetet…Részletek:
     
    Zene
     
     
    Kocsis Zoltán koncertje a Müpábana Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára
    MüPa, 2014. május 30., 20 óra

    Kocsis Zoltán – zongora

    Kuklis Gergely – hegedű

    A Nemzeti Filharmonikusok művészei

    Vezényel: Kocsis Zoltán

    Részletek

    Kiállítás

    NYELVLESEN – ÚJ KIÁLLÍTÁS NYÍLIK SZÉPHALOMBAN

    A kiállítás célja, hogy az iskolai oktatásban egyre kisebb népszerűségnek örvendő és sokszor a pedagógusok által az irodalom javára háttérbe szorított magyar nyelvi oktatást vonzóbbá tegye, közérthető módon mutassa be a nyelvészet hagyományos területeit és aktuális problémáit. Fotókkal, kisfilmekkel,izgalmas információkkal ld. Részletek:

     

     

     

     

    Szabadtér:

    Holnemvolt Park az Állatkertben 

    A Holnemvolt Park a Fővárosi Állat- és Növénykert új családi szabadidőparkja, amely 2014. április 29-én nyitotta meg kapuit, a volt Vidámpark területén. A környezeti nevelés, városismeret, különféle egzotikus és hazai emlős- és madárfajok (pl. szurikáta, vaddisznó, dámvad, strucc, emu, flamingó) mellett nagyrészt itt láthatók az Állatkert őshonos és egzotikus háziállatai (hucul ló, shire ló, haflingi ló, törpeló, kétpúpú teve, láma, alpaka, magyar tarka marha, Jersey marha, törpezebu, törpekecskék, kameruni juh, gyimesi racka, négyszarvú juh, tengerimalac), illetve itt működnek a különféle állatsimogatók is. A közös családi nosztalgiázásra is lehetőséget nyújtó hely  várja a családokat, iskolai, óvodai csoportokat! Részletek:

     Dinoszaurusz park nyílott a Zala megyei Reziben

    A 2,3 hektáros területen kialakított Dino- és Kalandparkban tucatnyi, az eredetivel azonos nagyságú dinoszauruszt láthatnak a látogatók. Az őshüllők mozgatják a végtagjaikat, a fejüket, pislognak és hangot is adnak. A látványosságot mintegy 200 millió forintos beruházással hozta létre a magyar tulajdonosok kezében lévő Rezi Park Kft.
     
     
    Fesztivál:
     
     2. Bálint Ágnes Mesefesztivál,
    Helyszín: Vecsés. Időpont: 2014. május 31.-június 1.
     
    2014. május végén Vecsés Főtere ismét mesevilággá változik, ahol mindenki maga mögött hagyhatja a valóságot. A látogatók egy olyan birodalomba csöppennek, ahol valóban úgy érezhetik, hogy a mesék részeseivé válnak. Egy igazi várfal választ majd el minket a külvilág zajától, így semmi sem zavarhatja meg az itt zajló különleges eseményeket. Mazsola, Frakk, Lukrécia és a többi neves mesefigura mellett idén Süsü is ellátogat hozzánk. Az egyfejű sárkány egy legendává nőtte ki magát, meséjét még a mai generáció is ugyanolyan áhitattal nézi és hallgatja.A vecsési Bálint Ágnes Mesefesztivál programjában szórakoztató bábelőadások, meseelőadások, gyermek koncertek szerepelnek, melyek az egész család számára tartalmas és szórakoztató kikapcsolódást jelentenek. Részletek:
    Előző cikkCsaládi Nap az Együttnevelésért – „Láss szívvel, adj szívből!”
    Következő cikkIngyenes tapasztalatcsere és szakértői tanácsadás június 6-án- pályaválasztásról