A pedagógus pálya és az örök fiatalság ? – videó az Új Nemzedék Plusz-tól

      A tanári pályáról szól az a fiatalos hangulatú és stílusú sorozat, amit az Új Nemzedék Plusz mutat be honlapján, és amit olvasóinkkal nyári szünetben kellős közepén is fontosnak tartunk megosztani.  A kecskeméti református gimnáziumban forgatott felvételeken egy kémia illetve egy biológia –kísérletezést láthatunk közelről, a diákok titrálnak, szénhidrátot mutatnak ki ismeretlen anyagból, szívet boncolnak. A meghökkentő képsorok ellenére  a lényeg nem itt van, nem a természettudományos képzésről szól a mintegy öt perces kisfilm:  a látványos háttér csak vágóképként szolgál, igazából az elhangzó  -mini interjúkból „mutatható ki” a lényeg. Rövid kedvcsináló és idézet a filmből  a cikkünkben:

    A fiatal műsorvezető fiú- Diaz- felteszi a kérdést:

    – Milyen a jó tanár?

    „- a jó tanárnak minden diákkal külön kell foglalkozni, tisztelni kell – mondja egy tinédzser. „-  Rugalmas és empatikus” – fogalmaz Labancz István, kémiatanár.

    Izgalmas hallgatni a tinédzserek gondolatait a témáról, elgondolkodtató a pályáról alkotott elképzelésük, mindezt jól kiegészíti a gyakorló pedagógus összefoglalója:

    „- Az pedagógus-pálya az örök fiatalság titka- az ember rugalmasabb, fiatalabb marad.”

    A rövid videóból még az is kiderül, hogy miért nem alszik jól egy pedagógus? (vagyis a klipben szereplő kémiatanár?) Mi a célja a pedagógusnak? Milyen helyzetbe hozza a diákjait, hogy gondolkoztassa őket? Hogy lehet megélni egy pedagógusnak? Vajon tudna egy pedagógus más pályán boldogulni?

    Ön gondolkodott már ezeken a kérdéseken?

    Előző cikkMeghökkentő feladatok a tehetséggondozásban: hogyan kezeljük a tudományos etikát?
    Következő cikkSulinet nyári iskola – ingyenes, akkreditált, IKT-témájú továbbképzés