„Hörpintek valódi világot, habzó éggel a tetején”- Kulturális és oktatási ajánló a 31. hétre

     

     Nincs az országnak szinte olyan pontja, ahol 50 km-es körben ne lenne valamilyen fesztivál, szabadtéri kulturális program, sportrendezvény. Örömmel válogattunk ezek közül olyanokat, ahol lehetőleg költségkímélő áron, (ingyen) találhatunk izgalmas programokat. Miért lesz egy program izgalmas? Például ha találkozik a múlt és a jelen a jövővel, a technika és a tudomány az élménnyel, a tanulás a szórakozással.. Mit kínálunk tehát most? Nézzük!

    A gödöllői kastély történetének egyik legkiemelkedőbb és leglátványosabb eseménye Mária Terézia 1751-es látogatása volt.  Grassalkovich I. Antal gróf, a kastély építtetője rendkívüli pompával és ünnepséggel fogadta az uralkodónőt. Felidézve a királynő itt töltött napjait, a látogatás 250. évfordulóján, 2001 augusztusában került először megrendezésre a Barokk Kastélynapok elnevezésű rendezvénysorozat, mely ez évben ismét különleges programokkal, korhű jelmezbe öltözött komédiásokkal és igényes portékáikat kínáló vásárosok forgatagával jeleníti meg a 18. századi barokk ünnepségek hangulatát.

     Korhű jelmezesek, hadijáték bemutatók, múzeumpedagógiai foglalkozások.

    További programelemek:
    – Kastélyjatszó gyermekeknek, jelmezekkel, kellékekkel, játékos feladatokkal a Levendula Alkotóműhely közreműködésével

    – Népi fakörhinta

    – Kézművesek barokk vására, kézműves foglalkozások
    – Lacikonyha, Kürcsi-őskalács, lángos és más finomságok…

    www.kiralyikastely.hu

    Várjátékok és QR kód

    aug 1.-3.,

    A legmodernebb technikával és kommunikációval segítik az „időutazást” több várban is. A középkori épületekben nemcsak  bolyongani lehet, de fejlődni, tanulási utakat bejárni is. Furcsán hangzik? Kattintson ide a részletekért!

    Kinizsi napok:

    II. Gárdonyi Irodalmi Fesztivál

    aug 1.-3., Eger

    www.egrivar.hu

    www.gardonyielmlekev.hu

    A Csángó Fesztivál

    augusztus 7-től 11-ig

    „A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!” Sebő Ferenc mondatait választotta mottójául az Éljük meg együtt hagyományainkat! címmel megrendezett XXIII. Csángó Fesztivál Jászberényben.

    „A magyar nyelvhatár legkeletibb peremén élő moldvai csángók fojtogató légkörben, magyar iskolák, magyar papok hiányában elszántan küzdenek puszta fennmaradásukért. Az erőszakolt etnikai keveredés miatt magyarok tízezrei növekednek fel úgy, hogy kisebbségi létük szégyenérzetet vált ki bennük, s ezért megtagadják anyanyelvüket, kultúrájukat, önnön mivoltukat. A jövő generációk lelkiismerete és közérzete rajtunk is múlik.

    Fesztiválok, szabadtéri színházi előadások igényes válogatása a Modern Iskola legutóbbi, nyár elején megjelent, 2014. júniusi számában, a 44. oldaltól kezdve olvashatók.

    Előző cikkSzakképzés- Ötszáz szakképző iskola kerül a Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartása alá
    Következő cikkFelfedezők az iskolában!- Hogyan válhat élménnyé az angol nyelv oktatás és tanítása? ?