Kezdőlap heti kitekintő

    Pedagógusok és a barátkozás, avagy miért jó, ha vannak barátaink? 1. rész

    Nemrégiben megkérdeztük olvasóinkat, hogy vannak-e barátaik. A röpke szavazás alatt is kirajzolódott egy tendencia: több barátra lenne szükségünk és több időt kellene barátainkkal töltenünk. „A barátok többet érnek, mint 100.000 dollár pluszjövedelem, hiányuk jobban árt, mint napi 15 szál cigaretta elszívása„- ezek az alábbi cikkben olvasható tudományos kutatók megállapításai. A The Week angol/amerikai magazinból Szűcs- Nagy Dorina által fordított cikkben arra is tippeket kapunk, hogy mit tehetünk a barátok megszerzése és megtartása érdekében, akár pedagógusként, akár magánemberként.  Szerintünk épp ma van itt az ideje ezt elkezdeni. Vajon az online barátkozás ugyanígy működik?

    6 tipp a barátkozásról, avagy mit ajánl a tudomány?

    (Ez a cikk eredeti címe, a fenti címet a lap kedvéért módosítottuk, a szerk.)

    A baráthiány káros az egészségre!

    A barátság jó dolog. Ez valószínűleg senkit nem ért meglepetésként, valahogy mégis gyakran megfeledkezünk fontosságáról. Azt hisszük, a barátok csak úgy vannak, maguktól. Ahogy családot alapítunk, szépen lassan elhanyagoljuk barátainkat és nem fektetünk energiát megtartásukba. A probléma pedig egyre nő: 1985-ben a legtöbb embernek állítása szerint három közeli barátja volt, ma a leggyakoribb válasz azonban a nulla.

    Az 1985-ös kutatásban a megkérdezetteknek a következő kérdésre kellett válaszolniuk: az utóbbi hat hónapban kikkel beszélte meg az önnek fontos dolgokat? A leggyakrabban három barátot neveztek meg, a válaszadók 59 százaléka rendelkezett három vagy több baráttal. A kutatást megismételték 2004-ben, amikor a leggyakoribb válasz a nulla volt és a résztvevők mindössze 37 százaléka nevezett meg három vagy több barátot. 1985-ben az emberek csupán 10 százaléka állította, hogy egy bizalmasa sincsen, 2004-re ez a szám 25 százalékra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy minden negyedik ember barát nélkül él.

    Ez több szempontból is igen szomorú. Például szükségünk van barátokra egészségünk megőrzése érdekében. A társas támogatás hiánya a legtöbb halálozási ok prediktora. Ha nincsenek barátaink, az károsabb az elhízásnál, sőt legalább annyira kockázatos, mint napi 15 szál cigaretta.

    Julianne Holt-Lunstad PhD, a Birgham Young University pszichológia professzora végezte azt a 148 kutatást felölelő metaanalízist, amely kimutatta, hogy a társas támogatás hiánya minden halálozási okot előre jelez. Azok, akiknek van néhány barátja, 50 százalékkal nagyobb eséllyel élnek tovább, mint azok, akiknek nincs.

    Tükröt tartanak a barátok

    Ahhoz is barátok kellenek, hogy megismerjük önmagunkat. A barátok ugyanis gyakran többet tudnak rólunk, mint mi magunkról.

    Ők igazán jól ismernek, akár jobban, mint mi saját magunkat. A barátok különösen viselkedéses jegyeink leírásában jobbak nálunk – állítja Simine Vazire PhD, a St. Louis-i Washington University Személyiség és Önismeret Laborjának pszichológusa. „- Egyszerűen jobban képesek megítélni, hogy viccesek vagyunk, dominánsak vagy elbűvölőek, mint mi. Természetesen nem tudhatják jobban, hogy mit érzünk és mit gondolunk, de ügyesebben megtippelik például IQ pontszámunkat, mint saját magunk.” (Érdekes módon az emberek általában alábecsülik intelligenciájukat.)

    Mindennél boldogabban: baráttal!

    A barátok nagyjából mindennél boldogabbá teszik az embert. Van a munkahelyeden három barátod? Gratulálok, máris 96 százalékkal nőtt az esélye, hogy szuper elégedett legyél az életeddel. Ráadásul a boldogság ragadós, a boldog barátok 15 százalékkal megnövelik az esélyét, hogy te is boldog legyél. A boldogtalanok ellenben 7 százalékkal csökkentik ezt az esélyt. Minden egyes barát két nappal kevesebb magányos napot jelent évente. A családtagok meg sem közelítik ezt a mércét.

    Fowler és Christakis azt találta, hogy 15 százalékkal valószínűbb, hogy boldogak vagyunk, ha az egyik barátunk is boldog. Még ha csak egy barátod barátja is boldog, akkor is 10 százalékkal nagyobb eséllyel vagyunk mi is boldogak. Nagyjából 9 százalékkal javulnak a „boldogság-mutatóink” minden egyes boldog baráttal és héttel csökkennek minden egyes boldogtalannal. Úgy tűnik tehát, a boldogág ragadósabb a boldogtalanságnál, ezért igaznak tűnik a „minél több, annál jobb” mondás, annak ellenére is, hogy általában azt mondják, a minőség fontosabb a mennyiségnél. Azt is kimutatták, hogy minden barát két nappal csökkenti a magányos napok számát minden évben. A kutatások szerint az emberek általában évi 48 nap érzik magukat magányosnak, így néhány barát 10 százalékkal javíthat helyzetünkön. A családtagoknak ugyanakkor nincs ilyen hatása.

    Egy barát, akivel gyakran találkozunk, akkora örömet okoz, mint 100000 dollár éves pluszbevétel.

    Ha van egy barátunk, akivel közel naponta találkozunk, olyan hatással van az emberek jóllétére a hasonló baráttal nem rendelkezőkhöz képest, mint 100000 dollár extra évi jövedelem.

    Nem elég a házasság és a gyerekek!

    Nem elég a házasság és a gyerekek! Egyre inkább az a trend járja, hogy az emberek párjuktól várják teljes szociális igényük kielégítését, ami kiváló recept az összeomlásra. Túl nagy nyomást helyezünk partnerünkre, aki különben sem adhat meg olyat, amit csak egy barát tud. A Nobel-díjas David Kahneman egyik kutatásában azt találta, hogy a barátokkal töltött idő élvezetesebb, mint a partnerrel/gyerekkel töltött idő.

    A Princeton Egyetem professzora, David Kahneman és kollégái egy innovatív kutatásban a mindennapi élet boldog pillanatait igyekezték elcsípni körülbelül egy évtizede. Azt a meglepő eredményt kapták, hogy az emberek jobban érezték magukat barátaikkal, mint párjukkal vagy gyerekükkel. Nem mintha bármi baj lenne a férjekkel, feleségekkel vagy gyerekekkel, csupán egészen más felelősségekkel jár a kétféle időtöltés – szünetre pedig mindenkinek szüksége van.

    Menő akar lenni a párja előtt? Vigye barátok közé!

    Ugyanakkor segíti a hosszú távú kapcsolatokat, ha párban találkozunk barátainkkal.

    A párok pozitívabban értékelik kapcsolatukat, ha más párral való találkozás után kérdezzük őket. A házastársi kapcsolatok gyakran rutin beszélgetésekké válnak, amiben a felek nem tudják már úgy szórakoztatni egymást, mint az udvarlás idején. Ha viszont új barátok előtt mutatkoznunk, a legjobb oldalunkat kell elővennünk, amivel kicsit fényezhetjük magunkat. Természetesen párunk ugyanezt csinálja, mi pedig új szemmel vizslathatjuk rég látott csillogását. Ugyanakkor a régi barátságok ápolása is jó hatással van a partnerkapcsolatokra: ha vannak körülöttük olyan emberek, akik egy egységként gondolnak ránk, akik csodálják kapcsolatunkat és együtt maradásunkra számítanak, akkor valóban erősebbé válik a kötelék kettőnk között.

    Ne hagyjuk elveszni a barátságot!

    A barátság ugyanakkor elveszhet. Kutatások szerint hét éven belül az aktuális barátaink fele eltűnik életünkből.

    Egy holland szociológiai kutatás 1000 embert vizsgált és azt találta, hogy átlagosan a barátaink felét elveszítjük minden hét évben. A gondolat, hogy a „leggyakrabban tárcsázottak” fele kevesebb, mint egy évtized múlva sehol se lesz, valóban elég ijesztő.

    Szóval ahhoz, hogy maradjanak barátaink, valamit tenni kell. Na de mit? Íme néhány példa a kutatások alapján! A cikk folytatása 2015.08.07-én következik!

    Kérdése van? Tetszett a cikk? Vagy kritizálná?

    Ön hogy érzi mindezt? Az online közösségekben lehet vajon barátkozni?

    Kapcsolódó cikkek:

    6 tipp, hogy barátokat szerezhessünk és meg is tartsuk őket!

     

    Eric Barker, amerikai blogger cikke

    Eredeti cikk: 6 science-based tips for making friends (2014. 01. 28.)

    Forrás: The Week magazin

    A The WEEK Magazinról a Wikipédián, a szabad enciklopédián

    A cikk magyar változatát  Modern Iskola gyakornoka, Szűcs-Nagy Dorina készítette.

    A fordító bemutatkozása: Szűcs-Nagy Dorina vagyok, másodéves hallgató a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem pszichológia szakán. Iskolapszichológus szeretnék lenni. Tanulmányaim mellett a Modern Iskolán keresztül igyekszem megosztani pszichológiai tudásom és begyűjteni a pedagógusi tapasztalatokat.

    Dorina korábban fordított cikkei itt olvashatók a Modern Iskola honlapján.

     

    Előző cikkHogyan használható a Facebook –oldal – hogyan kövessük a Nemzeti Köznevelési Portált
    Következő cikkOH: tájékoztatót kaptak a jövő évi pedagógiai-szakmai ellenőrzésben érintett pedagógusok