A föld gömbölyű, de a világ nem kerek – Kreatív társadalomismereti pályázat középiskolás fiatalok számára

    A pályázat célja:

    A játék fejlesztői úgy látják, az állampolgári mentalitáskultúra formálásnak kulcsszereplői az iskolák lehetnek, amelyek összefogva a helyi társadalommal, képesek megmutatni a fiataloknak, hogy a demokráciának közös értékei, a közös cselekvésnek van értelme, és vannak helyzetek, amikor csak egymásba kapaszkodhatunk. Ezért ez a kezdeményezés segíteni szeretné az oktatás szereplőit a Nemzeti Alaptanterv nevelési céljainak megvalósításában, a fiatalok társadalmi szerepekre való felkészítésében.

    A pályázók köre:

    A középiskolásoknak meghirdetett versenyre – minimum 4, maximum 6 főből álló – csapatokkal jelentkezhettek. Minden csapatnak szüksége van egy mentorra, aki tudásával, társadalmi kapcsolataival a játék során mindvégig segíteni tudja a csapat munkáját. Az ideális csapat létszáma tehát minimum 3, maximum 5 versenyző + 1 mentor

    A játék két részből áll:

    Online fordulók: A 2015. szeptember 21-től december 6-ig tartó online verseny három fordulóból áll, amelynek során különböző feladatokban mérhetitek össze tudásotokat, kreativitásotokat, szervezőképességeteket, ügyességeteket. Az egyes fordulókban több olyan részfeladatot kaptok majd, amelyek megoldása során kreatív módon kell társadalmi kérdésekben állást foglalnotok, információkat keresnetek, értékelnetek, másokat mozgósítanotok saját ügyeitek érdekében. Emellett gyakorolnotok kell a modern kommunikációs technikákat, és meg kell ismernetek a hatékony vizuális üzenetek készítésének fortélyait is. A helyi társadalomban és médiában, valamint a közösségi fórumokon ismertséget és támogatókat kell szereznetek törekvéseitekhez. Szükségetek lesz projektek tervezésére és menedzselésére, riporteri, szerkesztői készségekre, video készítésre, szövegírásra, ötletre, humorra és komolyságra, no és persze sok-sok kitartásra is.  

    Face-to face forduló:  Az online versenyt követően Budapesten a legjobbak személyesen is találkozhatnak egy egynapos demokrácia táborban. Itt folytatódik a játékos verseny, amelynek során közösen keresünk választ a demokrácia mindenkit érintő, leghétköznapibb dilemmáira. Az első három nyertes csapat számára pedig brüsszeli kirándulást szervezünk, ahol az EU magyar képviselőivel is találkozhattok majd.

     

    A pályázat feltételei:

    A játékban való sikeres részvétel feltétele a digitális írástudás, az IKT eszközök aktív használata, valamint a közösségi médiumok alkalmazása.

    A játék nyertesei, nyeremények

    1. Az Online Demokrácia Activity 3.0 során a csapatok a feladatmegoldásaikra pontokat kapnak. A 3+1 forduló végére a kapott pontszámok alapján kialakuló sorrend dönti el, hogy mely csapatok jutnak tovább a játékot lezáró és a végleges sorrendet eldöntő face to face döntőre. Az első 5 (öt) csapat a kapott pontok alapján, míg 1 (egy) csapat közönségszavazat alapján jut tovább a 2015. december 5-i ‘face to face’ fordulóra. A csapatok közötti végleges sorrend e forduló alatt dől el.

    2. A három legjobb csapat tagjai lesznek az Online Demokrácia Activity 3.0 nyertesei, akik 2016. február-márciusában a Szervező költségén és szervezésében brüsszeli nyereményutazáson vehetnek részt. A ‘face to face’ fordulón 4-5-6. helyezést elért csapatok vásárlási utalványt nyernek 50.000 Ft, 30.000 Ft, illetve 25.000 Ft értékben.

    3. Szervező a nyertesek nevét a játék oldalán és facebook oldalán, illetve akár más online év/vagy offline médiában jogosult közzétenni.

    Jelentkezési határidő: 2015. szeptember 21. 

     

    További információk itt.

    Forrás: palyazatmenedzser.hu

                teddoda.hu

    Előző cikk„Hallgattam volna Széchenyi Istvánra!”- Rajzpályázat a sportról diákok számára
    Következő cikk13 kerülendő mondat az iskolában – és a javasolt építő megoldások!