Kezdőlap hírmozaik

    „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” – konferenciát rendez a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

     

    Szeptember 29. és október 1. között rendezi meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) a VIII. Nemzetközi Médiakonferenciát Balatonalmádiban, melynek főtámogatója a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A konferencia lehetőséget biztosít a szakembereknek, hogy megvitassák, hogyan befolyásolják az elektronikus és a nyomtatott médiumok, a számítógépes játékok, valamint a mobiltelefonok a gyermekek és fiatalok fejlődését.A konferenciát a Gyermekmentő honlapján az interneten is lehet követni, és az előadások később a YouTube-on is elérhetők leszenk. A konferencia ingyenes.

    A gyerekek és fiatalok médiahasználati szokásainak, illetve az egyre fontosabbá váló digitális identitásuk kialakulásának nyomon követése és megértése folyamatos kihívást jelent az ezzel foglalkozó szakembereknek. Az elmúlt évek során a gyerekek és fiatalok életében a közösségi média az információszerzés, a szórakozás és a társas kapcsolatok első számú helyszínévé vált. A közösségi média tudatos, a világ és önmagunk megismerését hatékonyan segítő, ugyanakkor biztonságos, azaz a kockázatokat minimalizáló használatára való felkészítés a szülők, a tanárok, a hagyományos és online média és az ezzel foglalkozó állami és civil szervezetek közös feladata és felelőssége. Ez azonban csak akkor lehet sikeres, ha az érintettek ismerik ezt a világot, és megpróbálják megérteni a gyerekek és fiatalok igényeit, motivációit és aggodalmait.

    A fenti témákban kíván a Konferencia párbeszédet kialakítani. A korábbi hagyománynak megfelelően a konferencia a gyermekek, illetve a fiatalok és a média kapcsolatának számos területét érinteni fogja, mind a lineáris, mind a nem-lineáris tartalmakat illetően. Kiemelt témája a közösségi média-műveltség lesz. A konferencián neves szakemberek tartanak 15 perces előadásokat tapasztalataikról, kutatásaikról, a következő témákban:

    1. 1. Tartalmak
    2. 2. Felhasználók
    3. 3. Intézmények

    A konferencia kiemelt célja, hogy olyan előadókat hívjon meg, akik friss kutatásokat végeztek a témában, hogy bemutathassák eredményeiket, egyúttal erősíteni a kérdéskör interdiszciplináris megközelítését. A konferencia anyagát a szervezők könyv formájában is kiadják, melyben az eseményen elhangzott előadások és kutatási anyagok olvashatóak.

    Forrás és további információk a konferenciáról itt.

    Előző cikkIdén is Kutatók Éjszakája – szeptember 25.
    Következő cikkAz Elsősegélynyújtás Világnapja – ki tud elsősegélyt nyújtani?