Kezdőlap osztályfőnök

Kék póló viselésével a bántalmazás ellen!

Iskolán belüli bántalmazás? Elektronikus zaklatás? Családon belüli erőszak? Október 5-én, a bántalmazás elleni világnapon bárki csatlakozhat a kezdeményezéshez: viselj kék felsőt és lépj fel a megfélemlítés ellen!- áll a Petőfi Rádiósok közleményében. Összeállításunkban körbejárjuk az iskolai erőszak és az ellene való fellépés, megelőzési lehetőségek sorát. 

Október 5-én, a bántalmazás elleni világnapon kéket húztak a Petőfi rádió kollégái is, a műsorvezetők mellett a szerkesztőség tagjai is kéket viselnek a mai napon, hogy megmutassák, teljes mértékben elítélik az erőszak minden formáját!

A Petőfi Összes műsorvezetőjének, Leirer Timinek szerencsére nincsenek saját emlékei a bántalmazásról, de egy történet örökre nyomot hagyott benne: „8-10 évesek lehettünk és egy osztálytársnőnk testnevelés órán mindig melegítőnadrágban tornázott, pedig mezt kellett volna húznia. A tanár többször rászólt, míg végül a lány levette a nadrágot. Akkor láttuk meg a testén a kék-zöld foltokat és akkor derült ki, hogy a szülei rendszeresen verik. Akkor és azóta sem értem, hogy tehet egy szülő ilyet. Jó lenne, ha a jövőben senkinek nem lenne rejtegetnivaló foltja és azok szégyellnék magukat, akik ezeket a testi- és lelki sebeket okozzák.”

Buda Marci a Talpra magyar műsorvezetője hozzátette: „Fellépni az erőszak ellen nem csak lehetőség, de kötelesség is! Nem csak arra gondolok, hogy már gyermekkorban meg kell tanítani a gyerekeinknek, hogyan rendezhetik el konfliktusaikat higgadtan, de az is nagyon fontos, hogy felnőttként is példát mutassunk. Az erőszak nem lehet válasz semmilyen sérelemre, vagy problémára!”

Kapcsolódó cikkek:

Iskolai konfliktusok megoldásához – valóságban és virtuálisan

Iskolai konfliktuskezelés? – A resztoratív gyakorlatok iskolai bevezetésének nemzetközi tapasztalatai
 

 

 

Előző cikkNövekvő pedagógusbérekről is szó volt a pedagógusjogok világnapján
Következő cikkBőség zavar nélkül – Tanárok Éjszakája a kapcsolódás jegyében