Kezdőlap jó példák

Van 18 perce, hogy inpsirálják az ingyenes TED-előadások?

Rövid, inspiráló videók, pedagógusoknak is! Sztorik, eltérő látásmódok, jó ötletek – a TED konferenciákról és videóiról olvashatunk a Sulinet cikkében. Akár a szünetben is érdemes megnézi akár naponta egy videót, csak 18 percesek,különleges emberekről szólnak,  lényegretörőek, jól követhető, izgalmas témák! Miről is? Például a malária és az oktatás összefüggéseiről, Bill Gates-től, az  iskolák és a kreativitás kapcsolatáról, Sir Ken Robinson-tól, a költészet mai modern változatáról, a slam poetry-ről, Nyáry Krisztián és Saiid, Akkezdet Phiai frontemberétől, vagy egy diák a saját generációja és a felnőttek kommunikációjáról, vagy a csodálatos emberi hangról, ami ugye a pedagógusok egyik „munkaeszköze”.

(A videók legtöbbször angolul vannak, de az önkéntesek munkájával magyar felirattal lehet követni. Amúgy eredetileg nyelvtanulásnak, gyakorlásank is kiváló!)

Minden bizonnyal van Olvasóink között, akinek ismerős  a TED konferenciasorozat. (Ezekről bővebben a Wikipédiában, a szabad enciklopédiában érdemes olvasni, itt.) Az előadások alapkoncepciója az „ideas worth spreading”, azaz olyan gondolatok, amelyeket érdemes megosztani és továbbadni. A TED-en főként nemzetközi hírességek szólalnak fel izgalmas témákban, ezekhez járulnak hozzá izgalmas megközelítésekkel. A szokványostól elétrő gondolatvilág jellemző minden előadásra. Innovatív elképzelések sztori-szerű felvezetésének nyújt teret a TED konferenciasorozat, melynek előadásai az interneten is hihetetlen népszerűségnek örvendenek a TED videómegosztó csatornáján.

Bill Gates: a moszkitók, a malária és az oktatás (20 perces videó) 

Hogy miről szólhat egy TED beszéd?

Az égvilágon bármiről. Tényleg. A természettudományoktól az esőerdők megmentésén át a párkapcsolati tanácsadásig teljesen bármiről. Bár ez ilyen formában nincs kimondva, de a TED-nek van egy mindimálus “világmegváltó” szerepe. Teljesen kilépünk általa a tanulás mindennapjaiból, és minden szempontból nem konvencionális formában bemutatott sztorival szembesülünk. Nem véletlen, hogy az ember elkezd böngészni a videók között, és azon kapja magt, hogy több órája azzal foglalkozik.

A cikk folytatása és a beágyazott, oktatással kapcsolatos hat videó itt érhető el, magyarul is követhető, ingyenes.

Önnek mi a kedvenc TED videója?

FORRÁShirmagazin.sulinet.hu
Előző cikkBoldog Karácsonyt minden pedagógusnak!
Következő cikkAz osztályzás és értékelés kreatív módjai