Kezdőlap Digitális eszközök

A digitális családfő alap teendői -egy internetbiztonsági szakember naplójából

A pedagógusok naponta szembesülnek a diákjaik online életvitelének hatásaival. Az internetezés a legtöbbször azonban a szülők felügyelete alatt történik. Mégis, hogyan segíthet a pedagógus ebben a témában? Miről és hogyan lehet beszélni az internetes biztonságról? Hol vannak megoldások? Az antivirus.blog.hu gyakorló szülő szerzője ír erről egy praktikus cikket.

csaladfoto
Digitális család – ez is -Fotó: pexels.com

Az internet világa folyamatosan fejlődik, az ezzel kapcsolatos ismeretanyag pedig állandóan bővül.Ahogy egyre több eszköz csatlakozik a netre – okosórák, érzékelők, lakásriasztók, okostelefon, tablet, játékkonzol, stb. – úgy lesz egyre bonyolultabb a hatékony védekezés. Amikor már az okoshűtők is spammelnek, ez nem tréfadolog.

fam1_kis
Fotó: antivirus.blog.hu

A következőkben egy alapszintű lista próbál meg a szülőknek abban segíteni, miket érdemes átnézni-felülvizsgálni rendszeresen, hogy a család tagjai viszonylagos biztonságban legyenek.

Fotó: antivirus.blog.hu

Hogyan beszélgessünk a netről és az internetbiztonságról ?

Legyen a digitális élet is része a napi beszélgetéseknek, hasonlóan a „mi volt az iskolában?” (hehe, semmi), „milyen volt az edzés” kérdésekhez hasonlóan beszélgessenek a szülők rendszeresen gyermekükkel, mi történt vele a virtuális térben. Emellett segítsenek nekik megérteni, hogyan lehetnek biztonságban, mikre érdemes figyelni, hiszen a biztonságos internethasználattal kapcsolatos ismeretek elsajátítása fogja megvédeni később az incidensektől. Ha tisztában van azzal, hogy „ha így döntök, ez történhet, ha úgy döntök, az történhet”, „ha bajban vagyok, ide fordulhatok” – akkor ezzel egyúttal mintegy felvértezzük új, ismeretlen helyzetekre is.

Ha esetleg a gyerek időnként mégis hibázik, akkor türelmesen és szeretettel kell megmagyarázni, hogy pontosan mi volt a hiba, és hogyan lehet mindezt legközelebb jobban csinálni. Ebből a tanulásból a család minden tagjának ki kell vennie a részét.

foto: antivirus.blog.hu

 

Folytatás: Antivirus. blog.hu

Szerző: Csizmazia-Darab István

Bemutatkozás:

csizmaziafotoCsizmazia-Darab István internetbiztonsági szakértő, a Sicontact Kft. munkatársa. Tudásmegosztó munkássága terén  az antivirus.blog.hu gondozója 2007 óta, több, mint 1000 szakcikk ill. poszt szerzője.  A moderniskola.hu oldalon is több cikke jelent meg, pedagógusok, szülők szempontjából elemezve az internetbiztonsággal kapcsolatos teendőket. 2014-ben elnyerte az „Év információbiztonsági újságírója” címet. Emellett pedig 2013 óta a gyerekek biztonságos internethasználatra való nevelését is fontos feladatának tartja, ezért a saferinternet.hu program önkénteseként is vállal előadásokat.

Előadásai megtekinthetők itt és itt.

 

 

Előző cikkA valóság ARcai: AR és VR a tanteremben?!
Következő cikkVirtuális valóságot visz a közoktatásba a Telenor