Kezdőlap vezetés

Középiskolai felvételi: a jelentkezők 97 százalékát felvették már

Többen mentek gimnáziumba, mint tavaly és megjelentek az ún. szakgimnáziumok is...Befejeződött a középfokú intézmények általános felvételi eljárása- így kezdődik az Oktatási Hivatal közleménye, amit 2016. április 26-én tettek közzé. Ez az a dátum, ami annak a határideje, hogy minden középfokú intézmény értesíti a hozzá jelentkező tanulókat a felvételi döntéséről, azaz jelentkezésük elfogadásáról vagy elutasításáról. Ezzel lezárul a középfokú felvételi eljárás általános szakasza.

biro
fotó: pexels.com

 Az általános felvételi eljárás célja, hogy a tanulók – ha megfelelnek az adott iskola által támasztott felvételi követelményeknek és egyben a felvehető létszámkereten belül vannak – az általuk választott és sorrendbe állított továbbtanulási lehetőségek (iskolák és tanulmányi területek) közül arra nyerjenek felvételt, amelyet a leginkább óhajtanak. Az eljárást támogató informatikai rendszer garantálja, hogy a felvételi döntés minden tanuló esetében ezen rangsorolási elv szerint történjen.

Az idei általános felvételi eljárás néhány adata:

 A felvételi eljárásban 82 411 nyolcadik évfolyamos, 7 143 hatodik évfolyamos és 5 481 negyedik évfolyamos tanuló vett részt. Ez utóbbi két csoport a hat-, illetve a nyolc évfolyamos gimnáziumokba felvételizőket jelenti.

A felvételi eljárásrend a 1999/2000. tanév óta kisebb-nagyobb korrekciókkal, ám változatlan alapelvekkel működik. Sikerességét mutatja, hogy bevezetése óta minden tanévben az iskolát váltó 8. osztályos tanulók szinte mindegyike már a felvételi első szakaszában, az általános felvételi eljárás időszakában bejut valamelyik általa megjelölt tanulmányi területre, középfokú iskolába, döntő többségük pedig az általuk leginkább óhajtott területek valamelyikébe.

Az idei általános felvételi eljárásban a nyolcadikos tanulók 97,0%-a (79 975 fő) felvételt nyert valamely középfokú oktatási intézménybe. A felvettek 77,4%-a (61 896 fő) az általuk megjelölt legelső helyre, 94,6%-uk pedig (75 690 fő) az első három helyen megjelölt terület egyikébe jutott be.

coffee-desk-laptop-notebook-medium
Fotó: pexels.com

Az általános felvételi eljárás keretében fel nem vett 8. évfolyamos tanulók száma 2 436 fő, a jelentkezést benyújtó tanulók 3,0%-a.

A felvettek 35,0%-a (27 964 fő) gimnáziumi, 38,7%-a (30 974 fő) szakgimnáziumi, 24,6%-a (19 662 fő) szakközépiskolai, 1,7%-a (1 375 fő) szakiskolai tanulmányi területen folytathatja tanulmányait. A 2015/2016. tanévre történt beiskolázás hasonló adatai: 34,6% gimnázium, 40,5% szakközépiskola, 24,9% szakiskola vagy speciális szakiskolai.

(Az iskolatípusok elnevezése mit jelent? Az új kifejezések (szakgimnázium, stb.  mögötti tartalomról ld. pl. a jogiforum.hu cikkét!-a szerk.)

A 6 évfolyamos gimnáziumi tanulmányi területre felvételt nyert tanulók száma 4 392 fő, ebből 3 752 főt (85,4%) az általa megjelölt első helyre vettek fel.

A 8 évfolyamos gimnáziumi tanulmányi területre felvételt nyert tanulók száma 3 104 fő, ebből 2 829 főt (91,1%) az általa megjelölt első helyre vettek fel.

Ne aggódj!' - szól a kislány pulóverének felirata. Fotó: pexels.com
Ne aggódj!’ – szól a kislány pulóverének felirata. Fotó: pexels.com

Az általános felvételi eljárás részletes információit az adatok feldolgozása után, várhatóan június elejétől az érdeklődők megtekinthetik majd az Oktatási Hivatal honlapján .

A rendkívüli felvételi eljárás

Azok számára, akik most nem jutottak be középfokú iskolába, 2016. május 2. után kezdődik az ún. rendkívüli felvételi eljárás időszaka. Ekkor a továbbtanulás intézése már egyénileg, közvetlenül a középfokú iskolákban való jelentkezéssel, egyeztetéssel történik. Az elektronikus felvételi rendszer segítségével azoknak a középfokú iskoláknak az adatait, ahol a felvettek alacsony száma miatt rendkívüli felvételi eljárást kell kiírni, az Oktatási Hivatal tájékoztatásul közzéteszi a www.oktatas.hu honlapon a Köznevelés/Középfokú felvételi eljárás/Aktuális beiskolázási időszak (2015/2016. tanév) menüpontban. Az általános felvételi eljárás keretében középfokú iskolába fel nem vett 8. évfolyamos tanulók számára létszámuk többszörösének megfelelő üres hely maradt a középfokú intézményekben.

A tanköteles korú tanulóknak az esetlegesen eddig sikertelen felvételijük ellenére is kötelező az iskolaválasztás.

Oktatási Hivatal

Előző cikkA Digitális Témahét – Microsoft- programokkal
Következő cikkA Digitális Témahét nyertesei- gratulálunk!