Kezdőlap határtalanul

Közösségi videózás, társas programozás – ilyen is lehet az együttlét a digitális oktatási térben

A valóság különböző síkjain és az élménypedagógia eszközeit használva mutatja be Göblös Péter vajdasági magyar pedagógus, hogy milyen természeti környezetben élnek, milyen remek tevékenységeket végeznek és hogyan tanulnak a digitális térben. Az interaktív bemutatón mindenkit saját élményen keresztül készített fel a digitális térben való oktatás kihívásaira.

Göblös Péter a vajdasági Ada település Cseh Károly Általános Iskolájának törökfalusi (Utrine) tagozatán tanít. Látványos előadásának címe: Interaktív bemutató az alsó tagozatos robotika oktatásról, programozási alapismeretek oktatásáról. Az előadás teljes felvételének linkjét a cikk alján találják, tömören összefoglaljuk, mi hangzik el a videóban!

A sokoldalú pedagógus bemutatta YouTube csatornáit, amiken rendszeresen oszt meg inspiráló és vizuálisan vonzó tartalmakat, pl. lakóhelyének épített környezetéről vagy tanórai foglalkozásaikról.

A videó első részében egy 15 évvel ezelőtti (!!) felvételt láthatunk, ami a pedagógus diplomamunkája volt. Ennek-a vizuális élmény mellett- az adja az értékét, hogy olyan embereket mutattak be a videóban az egykori gyerekeknek, akik értékteremtő tevékenységeket végeznek és a közösség megbecsült tagjai is egyben.

Az ő bemutatásuk a település kollektív emlékezetét gyarapítják, nem beszélve a gyerekek kompetenciáiról, amiket a közös filmforgatás inspirál. A gyerekek sok érdekes helyre eljutnak Göblös Péterrel, aki mindannyiszor szabadon engedi őket felfedezéseket tenni. Kicsit bizarr, de fontos tudás, amit egy állat feldolgozásánál tapasztalhatunk: a gyerekeket érdekli és bevonja, amit látnak. Később a esküvő és ún. Color Party is élénkíti a gyerekeket: igazi élményeket szereznek, közösséget építenek, problémákat oldanak meg.

A videón 7.46-nál kezdődik a Korzó nevű csatorna bemutatása, amit Göblös Péter 2016-ban indított. Itt lakóhelyéről, Adáról mutat be érdekességeket, embereket, tájakat, történeteket. Megható és felemelő, amit ebben a részben a diákjaival együtt, egy szintén határokon és óceánon, ráadásul évtizedeken átívelő kapcsolatról bemutat.

11.46-nál ismerjük meg az Interaktív iskola című csatornáját, amin az iskolában kialakított digitális térről mutat be.

A foglalkozások egyik érdekes szereplője a LEGO Mindstorms EV3 robot, amivel – Péter tanításával és szervezésével – karkötőt fonni úgyanúgy tudnak a kisiskolások, mint tojást festeni. Mindeközben természetesen a 21. századi gondolkodásuk és tudásuk fejlődik: az algoritmikus gondolkodás, problémamegoldás és programozás is.

Élménypedagógiai bemutatóját sokféle alkalmazás és  módszertani eszköz és motivációs megoldással fűszerezte. Bemutatta például a Quier alkalmazást, amivel kiterjesztett valósággá alakítható a környezetünk:

Az előadás végén a “szót” átadta a robotnak, aki alig pár perc alatt kirakta a bűvös kocka oldalait egyszínűre.

Ezt a robotot egyébként Péter Interaktív Iskola nevű csatornáján is bemutatta már:

A szünetben Péter egy különleges póló felpróbálásával egy egészen megdöbbentő és egyben hasznos alkalmazást is bemutatott, nagy érdeklődés közepette.

Ahogy korábban már írtuk: saját YouTube csatornáján mutatta be a teremben zajló előadást. A közvetítés ITT tekinthető meg.

A kisfilm és az előadás, a bemutató a Magyarból Jeles című konferencián hangzott el, 2018. szeptember 27-én, a budapesti Kódex Kulturális Központban. Szervező: KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft. és a Moderniskola.hu

Fotó: KELLO

Előző cikkKódolás hetéről határtalanul- erről is szólt a Magyarból jeles konferencia
Következő cikkA kamaszok nem hülyék – Könyvajánló