Kezdőlap hírmozaik

    Biztonságról másképp! Fiatalok tartanak órát középiskolásoknak a biztosításokról

    Mit csinálj, ha összetörted a mobilodat néptáncon? Hogyan válassz megfelelő biztosítást magadnak? Mire jó az öngondoskodás? Csupa hétköznapi, praktikus kérdésre kaphatnak választ azok a diákok, akik részt vesznek a Case Solvers biztosítási óráin. Egyetemista diákok tartanak középiskolásoknak képzéseket. Játékokat, esetversenyeket szerveznek, hogy ne egy távoli, unalmas téma legyen a biztonság, amit anya és apa úgyis majd megold... Domokos Klárával, a Case Solvers oktatásért felelős ügyvezetőjével beszélgettünk.

    T.K.: Mik voltak az előzetes feltételezéseid, hogyan fogadják majd a diákok, és ehhez képest, mit mutat a gyakorlat, mik a személyes tapasztalataid összességében a biztosítási órákról?

    D. K.: Kicsit tartottam a reakcióiktól, hiszen ebben az életkorban nem feltétlen a biztosítások hozzák lázba az embert. Főleg nem a hatodik-hetedik órában. Tartottam attól is, hogy mennyire lesznek majd aktívak az óráinkon, ki tud-e alakulni egy-egy jó beszélgetés.

    Szerencsére a gyakorlat mást mutat, szeretnek a diákok saját történeteket mesélni, a témát pedig sikerült olyan formába önteni, hogy ez érdekelje őket.

    T.K.: Honnan értesülhetnek róla a tanárok és az iskolák, illetve hogyan lehet jelentkezni rá, hogy tartson órát biztosítás témában a Case Solvers?

    D. K.: Folyamatosan hirdetjük a lehetőséget különböző platformokon, például középiskolai tanároknak szóló konferenciákon. Ezenfelül e-mailben keressük meg az iskolákat, vidékieket és budapestieket egyaránt. Ez egy hosszú folyamat, de igyekszünk minél több régiót lefedni. E-mailben a jelentkezéseket a biztositoiora@case-solvers.com címen fogadjuk. Az előadások minden iskola számára ingyenesek. Az órákat a Case Solvers a Magyar Biztosítók Szövetsége megbízásából szervezi és tartja meg, az elmúlt pár év együttműködési tapasztalatait felhasználva. Általában 1-2 órát tartunk egy-egy helyszínen, amelyek akár összevontak is lehetnek. Volt már olyan, hogy négy osztálynak adtunk elő egy óriási tornateremben.

    Fotó: Domokos Klára
    T.K.: Hány városban, iskolában jártatok már eddig, és körülbelül hány diákot tudtatok megszólítani az országjáró turné során?

    D. K.: A program kezdete óta, április közepétől, három város négy iskolájában voltunk, ahol összesen 230 diáknak tartottunk órát. Az idei tanév végéig még három iskolába megyünk, így kevesebb, mint három hónap alatt 440 diákot fogunk közvetlenül is megszólítani. De ez csupán egy része annak annak, amit a témában kínálunk a középiskolásoknak. Lesz a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) megbízásából egy online játék is, és esetverseny, amiben részt vehetnek a fiatalok.

     

    T.K.: Melyek azok a témák, altémák, amelyek feldolgozásra kerülnek egy-egy alkalommal?

    D. K.: Az órán a különböző biztosítási fajtákon vezetjük végig a diákokat, eseteken keresztül. Ezeken kívül tudatosságra nevelő tippeket kapnak, biztosításokhoz kapcsolódó fogalmakkal ismerkedhetnek meg, amelyek akkor válnak (majd) igazán hasznossá, amikor ők kötnek biztosítást. Egy kicsit beleláthatnak a biztosítások árazásával kapcsolatos kérdésekbe is. Hogyan jön ki egy-egy biztosítás ára, miért fizet többet X, mint Y. Ez nagyon izgi. Történelemből is van egy kicsi. Na de többet nem is spoilereznék…

     

    T.K.: Mik a tanárok visszajelzései az óráitokról?

    D. K.: A tanárok visszajelzései nagyon pozitívak.  Az információkat hasznosnak tartják, kiemelik a hétköznapokban használható tudás fontosságát, amit az előadások nyújtanak.  Emellett értékelik a fiatalosságot, lendületességet, azt, hogy a diákokat partnerként kezeljük, megtaláljuk velük a közös hangot.

     

    T.K.: Milyen tapasztalatokkal gazdagodtak idáig a Case Solvers fiatal kollégái? Milyen érzés hasonló korú diákoknak beszélni egy olyan területről, amelyet ti is most ismertek meg?

    D. K.: Általában párban tartjuk az órákat. Minden óra egy külön világ, a tapasztalatok jók. Sokat tanulunk ezekből az alkalmakból többek között arról, hogyan legyünk hatékony előadók és, hogy milyenek a középiskolások 2019-ben. Nagyon jó érzés, amikor azt látjuk, hogy sikerült felkeltenünk a figyelmet, továbbadni ismereteket, hasznos gyakorlati tanácsokat megosztani a középiskolásokkal. Ilyenkor mindig feldobottan jövünk ki egy-egy óráról. Megkönnyíti a dolgunkat, hogy pár éve még mi is gimisek voltunk. Az, hogy hasonló korúak vagyunk és mi is csak most ismerjük meg a témát kicsit mélyebben, segíti, hogy jobban megtaláljuk a közös hangot a résztvevőkkel.

    Fotó: Tóthné Zentai Ildikó
    T.K.: Te mit tanácsolnál néhány évvel ezelőtti önmagadnak, miért érdemes tájékozódni balesetmegelőzésről, biztosításokról, öngondoskodásról?

    D. K.: Szerintem tájékozódni minden témában érdemes, hiszen csak így tudjuk a lehető legjobb döntést meghozni. Nincs ez máshogy a biztosításokkal sem, szerintem sokan nem is tudják, hogy milyen sokat tud segíteni a jól kiválasztott szolgáltatás.

     

    T.K.: Hogyan lehet közelebb hozni ezt a kissé száraznak és unalmasnak tűnő területet, milyen formában, milyen módszerekkel juttatjátok el a fiatalokhoz a mondanivalótokat?

    D. K.: A Case Solvers azért hozta létre a Gimi More-t, hogy különböző témájú esetversenyek (pénzügyes, marketinges, cégalpítós…) és tréningek szervezésével, online játékok készítésével fejlesszük a középiskolás diákok készségeit és segítsük őket abban, hogy tudatos döntéseket hozzanak. Így örömmel kapcsolódtunk be aMABISZ Biztosítói Órák programjába, ahol szintén a tudatosságon van a hangsúly.

    Az elején bemutatkozás és bemelegítő játék van. Utána szituációkon keresztül vezetjük őket végig. Érdekes biztosítós történetekkel ismerkednek meg a diákok. Egészen hihetetlen dolgokra lehet biztosítást kötni, ezek a példák is izgalmasak. Interaktív, vezetett az óra, kevésbé frontális. A diákok örömmel osztják meg a velük történt eseteket, ezzel is sokat tesznek hozzá az óra könnyedségéhez. Érdekesebbnél érdekesebb sztorikat hallunk. Például ki gondolta volna, hogy összetörheted a telefonod néptánc közben, ha túl erősen csapsz a combodra. Mi is megosztjuk a saját példáinkat, véleményünket, így jobban eljut a mondanivalónk hozzájuk. (Az említett esetben egyébként a megelőzés a jó megoldás…)

    Fotó: Kulcsárné Jordán Ildikó
    T. K.: Hamarosan lesz egy online játékotok is a MABISZ-szal, “Utazz Biztonságban” címmel. Mit lehet erről már tudni?

    D. K.: Az Utazz Biztonságban! egy 4 részes, középiskolásoknak készült online játék, amelynek célja a biztosítási alapismeretek átadása, és a fiatalok tudatosságra nevelése.

    A történet során a játékosok három diáknak segítenek egy tengerparti hétvége megszervezésében Ez alatt az idő alatt különböző bonyodalmakon keresztül megismerik és megoldják azokat a tipikus szituációkat, amikor egy biztosítás a segítségükre lehet. A játék minden részének kitöltői között nyereményeket sorsolunk ki, az összes részt végigjátszók pedig akár PS4-et is nyerhetnek.

    Előző cikkÓvodától egyetemig és tovább. Átadták az Erasmus+ Nívódíjakat
    Következő cikkItt a nyár, hol a nyár?