Kezdőlap heti kitekintő

Biztonság Hete: frissült a pályázat leadási határideje!

Gyermekeink biztonságát szolgáló pályázati felhívást ajánlunk olvasóink figyelmébe, melyet a Magyar Biztosítók Szövetsége és partnerei hirdettek meg a Közlekedési Kultúra napján. A pedagógusok 5-8. évfolyamok vagy 9-12. évfolyamok számára készített óravázlatok készítésével indulhatnak az értékes pénznyereményekért. A díjak átadására a Biztonság Hete elnevezésű, baleset-megelőzési és biztosítási országos témahéten kerül sor, a szeptember 23-i héten. A beérkezett kérések alapján az új leadási határidő szeptember 9. További fontos részletek cikkünkben!

A Közlekedéstudományi Intézet (KTI), az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága (ORFK-OBB) és a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) tanári óravázlat készítésére vonatkozó pályázatot hirdet, két kategóriában:

  • az 5-8. évfolyamok diákjai számára oktatandó közlekedési ismeretek és baleset-megelőzés tárgykörök együttes bemutatására (Általános életvitel és technika tantárgy vagy osztályfőnöki óra keretei között), továbbá
  • a 9-12. évfolyamok diákjai számára oktatandó közlekedési ismeretek és biztosítási ismeretek tárgykörök együttes bemutatására (Általános életvitel és technika tantárgy vagy osztályfőnöki óra keretei között).
Fotó: Pixabay

A kiíró szervezetek küldötteiből álló Bíráló Bizottság által legjobbnak ítélt pályaművek szerzőit a Magyar Biztosítók Szövetsége az alábbi díjban részesíti (bruttó összegek), a fenti két kategóriában:

  1. díj: 300.000,- Ft
  2. díj: 150.000,- Ft
  3. díj: 50.000,-Ft

 a Biztonság Hete alkalmából meghirdetett óravázlat-pályázat  ÚJ határideje  a visszajelzések alapján szeptember 9. 17 ÓRA!

Cím: info@mabisz.hu

Díjátadó a biztonság Hetén

A bíráló bizottság döntésének várható időpontja: 2019. szeptember 20. A díjak átadására a Biztonság Hete elnevezésű, baleset-megelőzési és biztosítási országos témahéten kerül sor.

Fontos tudnivalók:

A pályamunkák elkészítéséhez használható tananyagtartalmak, ismeretanyagok elérhetősége:

http://tankonyvkatalogus.hu/csatolmanyok/mabisz/ 

Közlekedési ismeretek: (Általánosságban javasolt az eletuton.hu weboldal használata.)

Biztosítási ismeretek:

A pályázat célja olyan óravázlat létrehozása, amely segíti az adott ismeretek tanórai – gyakorlat központú – feldolgozását. Pályamunkaként kizárólag eredeti, önállóan vagy csoportosan kifejlesztett óravázlat nyújtható be, ppt diasor, word vagy pdf formátumban, rövid szöveges tanári magyarázattal.

A pályázat elkészíthető online prezentációkészítő eszközzel is. Kérjük ügyeljen a kép- és egyéb online segédanyagok használatánál a szerzői jogok tiszteletben tartására!

Az érvényes pályázat feltétele a pályázó hozzájárulása (a pályázat leadásával a hozzájárulást automatikusnak tekintjük) a pályamunka Bíráló Bizottság általi megismeréséhez és – a szerző(k) nevének feltüntetése mellett – a pályamunka oktatási célokra való, térítés nélküli felhasználásához, nyilvánosságra hozatalához.

Az 51/2012. (XII. 21.) számú EMMI rendelet 2. melléklete alapján a technika, életvitel és gyakorlati tantárgy keretein belül megjelenik a balesetvédelem, mint témakör- általános iskola felső tagozat:

  • Közlekedési helyzetek, veszélyek, balesetek elemzése, megelőzése.
  • Közlekedésbiztonsági ismeretek. A féktávolság. Az érzékelési- és útviszonyok forgalombefolyásoló szerepe.
  • A biztonságos kerékpáros közlekedéshez szükséges gyakorlati készségek fejlesztése az alapvető szituációkat modellező gyakorlati pályán.
  • A kerékpár karbantartása.
  • Tennivalók közlekedési baleset esetén. Az elsősegélynyújtás feltételrendszere, helyzetfelmérés, biztosítás és segélyhívás.

    Forrás: Flickr

Középiskolai korosztály esetén pár példa, szakgimnáziumi kerettanterv szerint:

  • A személyes környezetre ható technológiák; baleseti veszélyek, kockázatok.
  • A baleset-megelőzés teendői különböző élethelyzetekben (pl. sportolás, házimunka, közlekedés). Elsősegélynyújtás a vizsgált baleseti sérülések körében.
  • Biztonsági öv, ütközéses balesetek, a gépkocsi biztonsági felszerelése, a biztonságos fékezés.

Inspirációt jelenthet a MABISZ oldalán elérhető képregény is, amely az alapvető biztosítási, baleset-megelőzési ismeretek 9-14 éves korosztály számára való átadását hivatott megkönnyíteni.

Kép: MABISZ

Bármilyen kéréssel, kérdéssel forduljon hozzánk a Facebook oldalunkra írt üzenettel vagy a tothe@moderniskola.hu címre írt emaillel!

Forrás: Közlekedéstudományi Intézet, az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága és a Magyar Biztosítók Szövetsége

Kerettantervek http://kerettanterv.ofi.hu/

Előző cikk„Ezek a mai fiatalok…” 2. rész Magyar sikerek a nemzetközi földrajz versenyen
Következő cikkA 2019/2020-as tanév rendje naptárral!