Kezdőlap heti kitekintő

    Ha egyszer a diákom voltál, mindig az maradsz

    Kedves Olvasó, Ön is mindig a diáként, gyerekeként emlegeti azon tanulókat, akik már rég felnőttek, de Önnek mindig a diákjai maradnak? A We are teachers cikke kísérletet tesz arra, hogy megfogalmazza, hogyan éreznek a tanárok ezzel kapcsolatban. Valóban így történik ez az életben?Ossza meg velünk történetét!

    A We are teachers oldalt olvasgatva bukkantam rá az alábbi cikkre. A szerző a tanulóinak ír egy levelet, melyben kifejti, hogy akit egyszer tanított, az mindig a diákja marad:

    „Szeretném ha ezt tudnátok. Minden évben egyre nehezebb nézni, ahogy felnőttök. Idén a ballagáskor sírtam azok miatt, akik hiányoznak, azokért akik majd hiányozni fognak, és a jövő évi végzősökért, akiket még nem vagyok kész elengedni. […]

    Utána ti elmentek, de én itt maradok. Minden évben, ahogy elmentek csak remélni tudom hogy tudjátok, hogy emlékeztek majd arra amit remélem elégszer elmondok: ha egyszer a diákjaim voltatok, mindig azok maradtok.

    Ha egyszer a gyerekem lettél, ami hamarabb megtörténik mint ahogy te észre vennéd, mindig az maradsz.

    […] Látni szeretném az idegesítő mémeket, hallani szeretnék a főiskolai élményeitekről, a munkátokról, az esküvőtökről. Mert a ballagás után is a gyerekeim maradtok.

    Fotó: Pixabay

    […] Akkor is aggódom értetek, amikor már kiléptek az osztályterem ajtaján. Ha egyszer a diákom voltál, mindig az maradsz.”

    A cikk elolvasása után nem sokkal esett meg velem egy történet, ami igazolta nem csak a cikk íróját, hanem a tanári munkásságomat is.

    Kollégáimmal egy nehéz nap után a közeli gyorsétterembe vettük az irányt. Épp ecseteltem nekik, hogy én sosem jártam még itt, mert azt hittem, hogy nem is működik a hely, mikor a pult mögül egy mély hang szólt oda – „ez itt meg a tanárnő”. A nagy szakáll és az eltelt évek mögött ismertem fel régi kedves diákomat, akit tanári munkám első évében tanítottam. Mire fizettünk már a családneve is eszembe jutott, ahogy az is, melyik teremben voltak az óráink és hol ült a padban. Már akkor, 9. osztályban egy fejjel magasabb volt nálam, most pedig jóval túlszárnyalt.

    Fotó: Pixabay

    Kollégáimmal leültünk és vártuk, hogy kész legyen a rendelés. Barátnőm ment vissza érte a pulthoz, majd hozta az asztalunkhoz. Csodálkozva láttam, hogy a rendelt étel mellé egy nagy kupac sültkrumpli is oda volt téve a tálcámra. „A tanárnőnek” – üzente munkatársammal a kedves mosolygós volt diákom.

    Hiába telt már el 9 év, és 50 km, hiszen már másik iskolában dolgozom, a „tanárnő” maradtam, ő meg a gyerekem – hiszen ez a kapocs nem múlik el soha.

    Kedves Olvasónk, van egy kedves története arról, mikor találkozott egy régi tanítványával? Ossza meg velünk az oldalnak írt üzenetben vagy a tothe@moderniskola.hu email címen! 

    Az eredeti cikk itt olvasható.

    Előző cikkÚjabb rekorddöntések az idei Code Weeken
    Következő cikk„Szentül hisszük, hogy a jövő digitális, és erre fel kell készíteni a szülőket, gyerekeket, családokat.”