Kezdőlap heti kitekintő

Diákjaink megélik, megtapasztalják és értékelik, amit a természet nekik kínál: egy sulikert története

Benedekné Fekete Hajnalka tanárnő a Galgahévízi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolából számol be mai cikkünkben az intézményükben megvalósított sulikert projektről és eddigi tapasztalatairól.

Reggel azzal állítanak meg, mikor locsolhatunk? Megyünk ma gyomlálni? 

Faluban van az iskolánk, párszáz méter a határ, az erdő. Mégis rácsodálkoznak a szarvasbogárra, keresik a zellert, örvendezve morzsolják a zsálya levelét. S közben komoly okos feladatlapokon karikázzák a nemzeti parkok logóját és kívülről fújják, a paprikának felfújt bogyó termése van.  Gondoltunk, terveztünk építettünk. (Pályáztunk is, de sajnos nem nyertünk.)

Kép: Benedekné Fekete Hajnalka

Lelkes szülők, diákok, kollégák. Ha csak azt tudjuk élhetővé tenni, megízeltetni, kézzel érinthetővé tenni, amit a közvetlen környezetünk nyújthat, vajon az élmény hozzátesz a tanuláshoz? Igen. 

Kép: Benedekné Fekete Hajnalka

Lett ezen a járványverte tavaszon négy kis kertecske a suli udvarán. Három őshonos gyümölcsfa, egy üresen tátongó – de jó nagy betonkeretből saját komposzttal feltöltött lepkekert, egy vegyeságyás fűszernövényekkel és egynyári virágokkal, s egy kerek fűszerkert. Az alsós osztályaink mindegyike immár kert tulajdonos. Állítottunk esővíz gyűjtő hordókat a suli csatornái alá, két nagy komposztkeret is került. S rengeteg palánta, mit a szülői – falusi-baráti közösség küldött. S olyan örömmel ültették diákjaink, mit ritkán látni mostanság.

Kép: Benedekné Fekete Hajnalka

S mennyi mindent találtunk az udvaron! Bontott téglahalom? – ágyásszegély. Ki tudja honnan leborított bazaltkövek? A kerek kert oldala! Bokrok alján felhalmozott nyesedék? Komposztalap! 

S lesz a nyáron gyíklépcsőnk, már megérkeztek a rovarhotelek alapanyagai, készítettünk odúkat és igen, megszámoltuk a nálunk nappalozó fülesbaglyokat is. Tele a polc virághagymákkal, s minden nap érkezik újabb felajánlás, ötlet és segítő kéz. S a reggeli ügyeletben együtt lessük a harkályt és a tengeliceket, s átsegítik az éticsigát is a kerítés túloldalára, ha nagy a trappolás tízórainál. 

Kép: Benedekné Fekete Hajnalka

Nem akarunk mintakertet. Csak annyit, hogy a suliban diákjaink megéljék, megtapasztalják és értékeljék amit a természet nekik – nekünk kínál. S nem kell messzire menni – csak épp az épület ajtaján kívülre.

Kép: Benedekné Fekete Hajnalka

Az iskola elérhetőségei:

Előző cikkÉvértékelés online és offline
Következő cikkItt a 2021/2022-es tanév rendje: letölthető naptárral!