Kezdőlap jó példák

Tojásírás-kiállítás

Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére került 2019-ben a tojásírás. Ebből az alkalomból (mivel a járványhelyzet ezt már lehetővé teszi) nyílt kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. kínál a Írásunkban ennek bemutatásán kívül arra is keressük a választ, hogy milyen pedagógiai szerepe lehet a tojásírásnak.

A nagyszabású kiállítást abból az alkalomból rendezte a Tojásdíszítők Egyesülete, hogy a tojásírás máig élő hagyománya a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére került 2019-ben. (A két évvel ezelőtt tervezett kiállítás a világjárvány miatt csak most valósulhatott meg.) A kiállításon több, mint 40 tojásíró többszáz hímes tojása tekinthető meg. A kiállítók életképszerűen mutatják be a nagypénteki konyhát, az ételszentelést, a húsvéti terített asztalt, a vízbevetőhétfői locsolkodást és az ilyenkor szokásos játékokat. A kiállítás a tojásírás múltját, a készítés technikai jellemzőit és a ma élő hagyományőrző közösségek munkáját, sőt a kapcsolódó oktatás lehetőségeit is széleskörűen mutatja be. (Korábbi, a témával kapcsolatos írásunk itt olvasható.)

Forrás: Pixabay

Vajon milyen egyéb haszna, hatása van (volt, lehet) a tojásírásnak? „A tojásírás gyakorlata túlmutat a kézműves tárgyalkotáson. Egy olyan szokástárgyról van szó, amelynek régi »funkciója« nemhogy idejétmúlt lenne, hanem az egyik legkézenfekvőbb eszköze lehet a családokon alapuló, mai társadalmi berendezkedésünk erősítésének. A tojásírás eszköze a párválasztásnak (locsolkodás szokása), a családi és baráti kötelékek megerősítésének (húsvéti terített asztal, komatál küldés). A tojásírás szokása, a hímes tojás ajándékozása a mai közösségek életében is betölti funkcióját, erősíti a szociális hálót. Minden, a felterjesztéshez csatlakozó tojásíró vallomásából (életrajzából) kiderül, hogy személyes kötődést és büszkeséget érez az általa választott hagyomány követésében, amely nemzeti identitásunk alappillére. A nemzeti jegyzékre való felvétellel szeretnék felhívni a figyelmet és népszerűsíteni a tojásírás mai gyakorlatát annak érdekében, hogy közösségeink valódi értékek mentén épüljenek. A hagyományok őrzése által a szociális háló erősödhet, a családok tojásírási szokásai még inkább alakulhatnak. Ahol élő hagyomány a családban a tojásírás, ott növelheti tudatosságot, felhívhatja a figyelmet a tárgyalkotáson kívüli vonatkozásokra is.” Olvasható a hivatalos dokumentumban. A tojásírás tehát nemcsak a kézügyességet fejleszti és az ünnepi hangolódást segíti, hanem a kötetlen közösségi együttlétekben is fontos szerepe lehet.

A kiállítás 2022. május 6-ig, keddtől szombatig 10.00 és 18.00 óra között látogatható. Helyszíne: Magyar Népi Iparművészeti Múzeum (1011 Budapest, Fő utca 6.). Finisszázsát 2022. május 4-én 16.00 órakor tartják. (Ez utóbbi alkalommal Kárpátalja több településén a mai napig fennmaradt díszítési technikát próbálhatják ki az érdeklődők.)

Forrás: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/muzeum/program/tojasiras-elo-hagyomanya-kiallitasmegnyito

Előző cikkMásként az egypercesekről
Következő cikk„Az én kertem” – rajz- és videópályázat általános iskolák számára