Kezdőlap heti kitekintő

    „Célunk, hogy a művészet eszközeivel hidat képezzünk a roma és nem roma emberek között”- interjú

    Mai cikkünkben a Szentandrássy István Roma Művészeti Galéria vezetőjével, Fekete Mártával beszélgettünk a munkájuk hátteréről és a pedagógiai célkitűzéseikről.

    Kedves Márta, mesélnél a Szentandrássy István Roma Művészeti Galéria létrejöttéről?

    A Szentandrássy István Roma Művészeti Galéria Magyarország első kiállítóhelye, mely Szentandrássy István (1957-2020) Kossuth-díjas festőművész nevét viseli.  Azért választottuk névadónknak Őt, mert a roma származású és magát magyarnak valló művész életútjával arra kötelezi az őt követni kívánó nemzedéket, hogy az egyetemes emberi értékek gyarapításában értékközvetítő szerepet vállaljanak. Budapesten, a Bálna épületében került kialakításra a Galéria, 2022 március 10-én nyitottuk meg az első kiállítást, természetesen Szentandrássy István műveit mutattuk be és két kiváló tanítványát Ifj. Kunhegyesi Ferenc és Túró Zoltán festőművészeket.

    A Galéria létrejöttét Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos kezdeményezte és támogatta, fenntartónk a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. A Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ (NeRok) fenntartója, évekkel ezelőtt azt fogalmazta meg céljául, hogy elősegíti azt a folyamatot, melynek eredményeként a roma származású festőművészek, grafikusok, szobrászok és alkotásaik szerves, és elválaszthatatlan részei lesznek a magyar kultúrának.  

    Milyen műtárgyakat lehetett a kiállításon megtekinteni?

    Minden kiállításunkon egyszerre több művészt ismerhet meg a látogató. Állandó kiállítás keretében őrizzük a „Szenty-szentéjt”, mely a művész relikviáiból, műtermének bútoraiból áll, illetve a fenntartó tulajdonában lévő 3 alkotást mutatjuk be. A Galéria nagy kiállítótermében már nem élő nagymestereknek rendezünk kiállításokat. Jelenleg Balázs János festő költő (1905-1977) 34 alkotása látható, ősszel tervezzük Péli Tamás (1948-1994) emlékkiállítását. Van egy kamaratermünk, ahol fiatal festőket mutatunk be a látogatóknak. Jelenleg Balogh Tibor festő és grafikusművész, június 25-től Farkas Noémi grafikusművész alkotási lesznek láthatóak.

    Balogh Tibor, Fúzió

    A hozzátok látogató diákok milyen tantárgyakhoz kapcsolódó ismereteiket tudják gyarapítani?

    Elsősorban a vizuális kultúra fejlesztését tudjuk segíteni. Az augusztus 2-án nyíló Roma Holokauszt kiállítással hiánypótlóan tudunk ismereteket átadni a gyerekeknek, fiataloknak. Sajnos még kevés iskolás csoport látogatott el hozzánk, pedig nagyon szívesen fogadjuk őket. Számukra tárlatvezetést tartunk a korosztálynak megfelelően. Havonta egy alkalommal, szombatonként várjuk a gyerekeket művészetpedagógiai foglalkozásra. Kipróbálhatják az alkotást, fiatal művészekkel beszélgethetnek a kiállítás képeiről. Az első ilyen alkalom a Múzeumok Éjszakájához kapcsolódik, június 25-én délelőtt várjuk a jelentkezőket.  

    Szentandrássy képek között

    Egy-egy kiállítás témáját hogy választjátok ki? Ki a célközönség általában és hogyan sikerül megszólítani azokat, akik nem számítanak annak?

    Célcsoportunkba tartozik minden korosztály, akit érdekel a roma kultúra, szeretné megismerni annak értékeit. Legfőbb célunk, hogy a művészet eszközeivel hidat képezzünk a roma és nem roma emberek között.


    További információ:

    Szentandrássy István Roma Művészeti Galéria | Facebook

    Csoportos bejelentkezés: galeriavezeto@gandhikft.hu;
    Telefon: +36 70/5440898
    Előző cikkEgyedül otthon
    Következő cikk” A szülők attitűdjei önbeteljesítő jóslatként működnek”- interjú