Kezdőlap Jeles Napok

Tippek a nemzetközi hulladékgyűjtő napra

A szeptemberi jeles napok közé tartozik a nemzetközi hulladékgyűjtő nap szeptember 23-án. Célja (természetesen) környezetünk megtisztítása és a környezettudatos nevelése – a figyelem felhívása a környezetszennyezés veszélyeire és a szelektív hulladékgyűjtés hasznosságára. Ennek kapcsán igyekszünk néhány kapcsolódó tippet (és segédanyagot) megosztani.

Forrás: Pixabay

Egy tanulmány szerint Európában egy-egy ember 30 kilogramm műanyag csomagolást dob szemétre évben. Ezek jelentős hányadát nem hasznosítják újra, 95 százaléka hulladékégetőben, illetve hulladéklerakóban végzi. A hulladékmentes életmód egyik kulcsa a tudatosság – az alternatív megoldások megismerése és alkalmazása. Egy-egy jeles nap jó alkalmat kínál arra, hogy alternatív megoldásokat ismerjenek meg vagy elevenítsenek meg az osztály vagy csoport tagjai.

Csomagolási tippek

Beszéljük meg (és próbáljuk ki), hogy miként változtathatunk a csomagolási szokásainkon és miként próbálhatjuk ki ezt a közösségen belül. Például:

  • Az osztálykirándulásra vagy közös túrára eldobható csomagolóanyagoktól mentesen érkezünk. (Fontos tisztázni ilyenkor, hogy mit értünk csomagolásmentesség alatt: „csak” nylonszatyrok, eldobható papírpoharakat mellőzzük? Vagy – tudatos tervezést követően – impregnált textilszalvétákat, textilzsákokat és kulacsot vigyünk? Érdemes megosztani már előre az ezzel kapcsolatos környezetbarát ötleteket.)

 

  • Csomagolásmentesen ünnepeljük a születésnapokat, az osztálykarácsonyt és más – ajándékozással összefüggő – rendezvényeket. (Itt is fontos a tudatosság és az előkészület. Elképzelhető például, hogy meg kell változtatnuk az ajándékozás formáját, menetét: megbeszélhetjük például, hogy

1.az ajándékozó a háta mögé dugja az ajándékot.

2. megkérjük az ajándékozandót, hogy csukja be szemét egy pillanatra.

3. megbeszélt „rítus” (például hideg-meleg játék) szerint az ajándékozandónak kell megkeresnie az elrejtett ajándékot.

4. a csomagolás is lehet az ajándék része (például fa tárolódoboz, textilszalaggal átkötött textilszatyor stb.).

  • Készítsünk együtt környezetbarát tároló- és higiéniai eszközöket: textilszalvétát, zsebkendőt, vászontasakot.

    Fordítsuk meg!

    Szervezhetünk olyan játékot is, melynek során az osztály (csoport) tagjai csomagolóanyagokat gyűjtenek meghatározott időszakon keresztül (például egy hétig) és az ilyen módon felgyűjtött és megtisztított anyagokat közösen újrahasznosítjuk. (Díszek, ajándéktárgyak stb. készítésére.)

     

    Ismerkedjünk (akár játékos formában is) a szelektív hulladékgyűjtés szabályaival!

    … például rövid oktatófilmekkel:

     

    …vagy egyéb, tréfás anyagokkal:

    Előző cikkAz osztályterem tisztasága
    Következő cikkSeven Smart Steps: új oktatási kultúra – a digitális pedagógia