Kezdőlap heti kitekintő

    Móricz-konferencia az Árvácskáról

    Móricz Zsigmond halálának 80. évfordulója alkalmából irodalomtörténeti konferenciát tartanak Turán. A rendezvény középpontjában az Árvácska minél jobb megismerése áll: a szervezők az irodalomtörténet, a pedagógia és a filmművészet szakértőinek segítségével igyekeznek komplex megközelítésre.

    Forrás: filmkocka

    A „Földobott kő” Alapítvány, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Pest Megyei Tagozata és a Bartók Béla Művelődési Ház és Könyvtár közös rendezvényt szervez Móricz Zsigmond halálának 80. évfordulóján – emlékezve a turai kötődésű Sára Sándorra is. A két életmű metszéspontjában az 1976-ban készült, Árvácska című film áll.

    Már a korabeli kritikusokat is meglepte, hogy miért épp ezt a megrendítő olvasmányt választotta a rendező filmje témájául. „Voltaképpen csodálkozhatnánk Ranódy merészségén, miért éppen ezt a szomorú zsoltár-sorozatot választotta mondanivalója kifejezésre juttatásához, hogyan szánta rá magát a rendkívül összetett próza képi változatának elkészítésére.” A választ jellemzően a rendező művészi érzékenységében látták az értékelők: *a képek – a maguk realista erejével és fizikális természetével – a nyomasztó hatást feltétlen fokozzák, Ranódy azonban visszafogja és megzabolázza ezeket az effektusokat. Az erőszaktétel villanásnyi epizód a filmben, az utána következő csendes sírás nemkülönben. Nincs „kitartott” pillanat sehol, a rendező inkább sejtet, mint részletez. Legnagyobb felfedezése talán éppen az, hogy a megalázókat és megszomorítókat megalázottaknak és megszomorítottaknak is mutatja. […] „Dudásék szegények, nyomorultak. A maguk nyomorúsága, elmaradottsága tette őket olyanná, amilyenek. Ők is csak irigységet, gonoszságot, segíteni nem akarást tapasztaltak maguk körül, ezt adják tovább. Olyan ez, mint a láncreakció, törvényszerű.*

    Ranódyt jól érzékelhetően nem az öncélú elborzasztás inspirálta filmkészítéskor. Sokkal találóbb az a megfogalmazás, hogy „a humánum lehetőségeit és kudarcait, megbicsaklásának forrásait kutatta”. Mind a téma, mind a regény, mind annak feldolgozása fontos: beszélgetésre, tanácskozásra, közös gondolkodásra érdemes. Erre számíthatnak a Turára látogató érdeklődők.

    • Helyszín: Bartók Béla Művelődési Ház és Könyvtár – Tura, Bartók Béla tér 3.
    • Időpont: 2022. október 8., szombat
    • A rendezvény látogatása ingyenes, fotó- és videófelvétel készül.

    15:00: Turai Mozgó Videófilmklub vetítése ÁRVÁCSKA (1976, magyar filmdráma, 85 perc), rendező: Ranódy László, operatőr: Sára Sándor

    17:00: Konferencia-előadások

    • Az Árvácska mint panaszzsoltár, előadó: Baranyai Norbert adjunktus (Debreceni Egyetem, Kultúratudományi Intézet)
    • A Hét krajcártól a Hét zsoltárig, előadó: Fűzfa Balázs docens, tanszékvezető (Dunántúli Egyetem Szombathely)
    • Az Árvácska helye a Sára-életműben, előadó: Benke Attila filmesztéta (Tura)

    18:30 Koszorúzás és gyertyagyújtás Sára Sándor sírjánál (Tura, Szent István út 78.)

    Forrás:

    • Veress József: Árvácska (Alföld, 1976)
    • Havas Ervin: Árvácska (Kritika, 1976)

     

    Előző cikkA csendről – másképp
    Következő cikk„Egy projektfolyamat lényege a közös tanulásélmény” – interjú