Kezdőlap heti kitekintő

    Educatio – ezt is megtudhatjuk!

    Újra itt az Educatio Nemzetközi Szakkiállítás! A rendezvény középpontjában természetesen ezúttal is a továbbtanulás áll – írásunkban azonban olyan további témaköröket gyűjtöttünk össze, amelyekről szintén tájékozódhatnak az érdeklődők a rendezvényen. Ezek is fontosak (lehetnek) - érdemes tehát akár ezek miatt is személyesen tájékozódni a rendezvényen!

    Forrás: Pixabay

    Pályaorientáció – karriertervezés

    Akkor, amikor valaki befejezi a középiskolát, még nem biztos, hogy pontos karriertervei vanna. (Különösen akkor, ha több intézmény és/vagy szakterület iránt is érdeklődik.) „Bizonytalan vagy, hogy milyen szakma áll hozzád igazán közel? Jól jönne egy tanács, hogy milyen felsőoktatási szakot válassz? Szeretnéd a számodra legjobb döntést hozni? Esetleg mesterképzést keresel vagy most indítod karriered, és szeretnéd megtudni, milyen a karrierprofilod?” – olvasható a HÖOK által fenntartott Universum honlapon. A vázolt kérdések megválaszolásához a következőket javasolják:

    • „• Kattints az Universum Tájolóra! https://universum.hu/tajolo/
    • Regisztrálj, csatlakozz az Educatio eseményhez az „Educatio2023” kóddal, majd töltsd ki az ingyenes online pályaválasztási tesztet.
    • Mutasd meg az Universum.hu standjánál a teszteredményed a karriertanácsadónak, aki segít a céljaidhoz vezető út megtervezésében.”

    A rendezvényen tehát karriertanácsadói szolgáltatást is igénybe lehet venni. Érdemes élni a lehetőséggel!

    Diákmunka – tanulás mellett

    Van, aki számára nem is kérdés, hogy munkát kell vállalnia felsőoktatási tanulmányai mellett. Számukra különösen fontos lehet az ezzel foglalkozó intézmények, szervezetek megismerése. Itt – állásinterjúk helyzeteitől függetlenül, kötetlen formában feltehető számos kérdés. Például a következők: Találhatok-e tanulmányaimhoz kapcsolódó munkát? Segítenek-e a diákszövetkezetek a szakmai fejlődésemben? Hogyan tudom az órarendemhez igazítani a diákmunkát? Milyenek a kereseti lehetőségek? Milyen jogai és kötelezettségei vannak a diákmunkát vállalónak? Hol kaphatok jogi segítséget? Hogyan vállalhatok diákmunkát külföldön?

    Sportélet a felsőoktatásban

    Nem minden továbbtanuló készül olimpiára. Ugyanakkor sok olyan diák van, aki bár nem élsportoló, de a középiskolás évek alatt sem szeretné sutba dobni ilyen irányú érdeklődését, tapasztalatait – az ő számukra izgalmas lehetőségeket kínál a MEFS – Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség standja. Az érdeklődők itt betekinthetnek a magyar egyetemista sportolók világába, egy igen eredményes és sokszínű közösség életébe. (Érdemes a weboldalukról is tájékozódni: https://unisport.hu/)

    Időpont:

    • január 12-14. 10:00 – 17:00
    • A kiállítás személyes megjelenés mellett online is elérhető.
    • Az Educatio Kiállítás ingyenesen látogatható, de a részvétel regisztrációhoz kötött.

    Helyszín:

    • Hungexpo, Budapest, Albertirsai út 10., 1101 (A pavilon)

    Tovább információ:

     

    Előző cikkFelvételi felkészítő testi-lelki tippekkel
    Következő cikkKezdeti lépések a kódolás világában