Kezdőlap jó példák

Gyalogolni jó!

Bár az egyik legegyszerűbb, leghétköznapibb sportág, kevés szó esik manapság a gyaloglásról. Holott nem haszontalan felidézni e mozgásforma előnyeit – az elmúlt években épp a skandináv (svéd) gyereknevelési elvek kapcsán.

Forrás: Pixabay

Egy új sportág

Évszázadokig senkiben sem merült fel, hogy sport lenne a gyaloglás, a láb egyszerűen csak „kéznél volt”. Természetesen használták is, gyalogoltak. Mint számos egyéb versenyszerű testmozgást, a gyaloglást is Angliában „találták ki”. Vagyis a fellelhető adatok tanúsága szerint itt kezdték sportágként értelmezni és itt rendezték azt az 1867-es bajnokságot is, amelyet „a gyaloglás bölcsőjének” tartanak.

Nem véletlenül: a rendszeres mozgás jelentősen fokozza immunrendszerünk teljesítőképességét. Már egy kisebb, de rendszeres (vagyis napi szinten néhány perces) séta is csodákat tehet – és nemcsak az immunrendszerünkkel, hanem a mozgásszerveinkkel is. Természetesen gyalogolni, sétálni, túrázni az év más időszakaiban sem tilos – de mindenképpen érdemes kihasználni erre a tavaszi napokat. Optimális esetben ekkor nincs túl meleg, nincs túl hideg egy-egy gyalogtúrára, vagy könnyebb kirándulásra – mindez kitűnő osztályprogram is lehet.

A gyaloglás egészségmegőrző szerepét természetesen az Egészségügyi Világszervezet is hangsúlyozza. Nem véletlenül: a WHO szerint manapság a Föld népességének háromnegyede súlyosan mozgásszegény életvitelt folytat. Ennek ellensúlyozására a WHO legalább napi 30 percnyi fizikai aktivitást javasol – és ennek kapcsán a gyaloglást említi az első helyen, mint a legegyszerűbben megvalósítható testmozgást. Hasonlóképpen vélekedett az ókorban Hippokratész is, aki a legjobb gyógyszernek nevezte a gyaloglást. És nem véletlenül alakult szólásmondássá az a népi bölcsesség sem, mely szerint „két orvosom van: a jobb és a bal lábam”.

De vajon indokolt-e ilyen kiemelt szerepet tulajdonítani a gyaloglásnak az egészségmegőrzésben? Néhány kutatás tanúsága szerint igen: a vizsgálatok igazolják, hogy azok az emberek, akik rendszeresen gyalogolnak, ritkábban betegek, mint azok, akik naphosszat ülnek. Az is kiderült, hogy a séta csökkenti a szívbetegség és az agyi érkatasztrófák kockázatát és javítja a szervezet inzulinfelhasználó képességét. Erősíti a csontokat és javítja a mozgékonyságot is.

Már napi 800 méter is…

A The New England Journal of Medicine egyik tanulmánya szerint már napi 800 méter gyaloglás is meghosszabbítja az életet. A téma szakértője, Carl Caspersen, az atlantai betegségmegelőző központ munkatársa szerint: „Ha az ember változtat életmódján, a hosszú ülés közben néha fél órára feláll, gyorsan gyalogol, jelentősen csökkentheti számos betegség kialakulását. A gyaloglásban az a jó, hogy bármikor és csaknem minden egészségi állapotban végezni lehet. Ráadásul nem kell hozzá sem különleges edzés, sem rendkívüli fizikai képességek – elég egy pár jó minőségű cipő.”

Előző cikkTokaj-Hegyalja Egyetem: új rektori pályázat
Következő cikkA zongoratanulásról – másképp