Kezdőlap heti kitekintő

    Digitális nyelvoktatás és nyelvtanulás az általános és középiskolákban

    A Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (továbbiakban: KRÉTA) elektronikus adminisztrációs rendszer és a Xeropan nyelvtanuló alkalmazás közötti együttműködés eredményeképpen létrejött KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modul (továbbiakban: KRÉTA-IFM) a KRÉTA rendszerbe történt integrálásának köszönhetően minden KRÉTA fiókkal rendelkező általános- és középiskolás tanár és diák számára ingyenes angol- és némettanulási lehetőséget biztosít. Részletek mai cikkünkben!

    Nyelvtanuló alkalmazások használata az oktatásban

    A mai tizenévesek figyelmét egyre nehezebb felkelteni a hagyományos pedagógiai eszközök, tankönyvek segítségével, ezért a pedagógusok jelentős része igyekszik olyan elemeket beemelni a repertoárjába, amelyek számot tartanak a diákjaik érdeklődésére. Ezek közül kiemelkednek a digitális eszközök, webes és mobileszközös alkalmazások, és ebben tud komoly segítséget nyújtani a KRÉTA elektronikus adminisztrációs rendszer és a Xeropan nyelvtanuló alkalmazás közötti együttműködés eredményeképpen létrejött KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modul (KRÉTA-IFM).

    A KRÉTA rendszerbe történt integrálásának köszönhetően minden KRÉTA fiókkal rendelkező általános és középiskolai diák (és tanár) számára ingyenes angol- és némettanulási lehetőséget, a tanárok számára pedig az órán (vagy házi feladatra) kiosztható feladattárat biztosít.

    Mi az IFM?

    A KRÉTA-IFM az angol és német nyelv fejlesztését egyéni tanulásként támogató eszköz, mely egy modern felületen, játékos, érdekes feladatok segítségével biztosítja a nyelvi kompetenciák fejlődését. A Modul részét képezi egy, a tanárok számára kialakított platform (a KRÉTA-IFM Tanári Felület) is, mely a nyelvi feladatok kezelésében (keresés, kiosztás stb.), a tanulók által végzett tevékenységek ellenőrzésében, koordinálásban nyújt segítséget. A KRÉTA-IFM Tanári Felület a KRÉTA Digitális Kollaborációs Térből (DKT), valamint közvetlenül az Idegennyelvi Felkészítő Modul Tanár Felület weboldaláról is elérhető, a KRÉTA-s bejelentkezési adatokkal.

    Hogyan segít az KRÉTA-IFMa nyelvtanulásban?

    A KRÉTA-IFM Diák Felületét a Xeropan nyelvtanuló alkalmazás biztosítja, amely párhuzamosan fejleszti a fő nyelvi készségeket. Rövid, három-hét perces leckékre bontható leckecsoportjaiban új kifejezések jelentésével, kiejtésével ismerteti meg a nyelvtanulót, melyeket aztán felhasznál egy hang- vagy videós leckében, gyakorlati útmutatóval szolgál a releváns nyelvtani jelenségekkel kapcsolatban, és egy beépített mesterséges intelligencia segítségével még a szóbeli közlést is fejleszti, mindennapi szituációkban.

    Nagy előnye, hogy számos, a modern nyelvoktatásban/nyelvtanulásban elengedhetetlen funkcióval rendelkezik. A teljesség igénye nélkül:

    Játékosan tanítja a választott nyelvet

    Az elvégzett leckékért csillagok és pontok szerezhetők (előbbiek a tananyagban tudunk előrelépni, utóbbiak az egyéni szint magasabb fokozatai érhetők el); a “Nagy Cél”-t (a nyelvi fejlődést) kerettörténet segít definiálni; a sikerélményt motivációs üzenetek, megszerezhető oklevelek erősítik.

    Személyre szabott tanulási élményt nyújt

    A KER-skála mentén összeállított tananyag a kezdő szinttől a felsőfokú nyelvvizsga szintje felé haladva is abszolválható, de egy gyors szintfelmérő tesztet elvégezve a nyelvtanuló aktuális nyelvi szintjén található leckéknél is bekapcsolódhat a folyamatba. Emellett dönthetünk úgy is, hogy egy-egy témára (esetleg nyelvi problémá(k)ra) összpontosítunk, és csak az azokhoz kapcsolódó leckéket, feladatokat oldjuk meg.

    Tartalmai a mindennapi élethez köthetők

    A leckék összeállításakor kiemelt szempont volt, hogy a mindennapi életből vett és az abban hasznosítható nyelvi elemekkel ismertesse meg a tudásra szomjazót, és a lehető legéletszerűbb szituációkban mutassa be őket, a lehető legnagyobb változatossággal. Így aztán ne lepődjünk meg, ha szembejön egy X-Faktor részlete, egy filmelőzetes, egy vlogposzt vagy akár egy híradás kiragadott eleme.

    Felhasználóbarát felület

    Egyszerű és letisztult formavilágának, logikájának köszönhetően kifejezetten könnyű navigálni az alkalmazásban, gyorsan rááll az ember keze a használatára.

    Lehetőséget ad az adaptív tanulásra, oktatásra

    A fentebb már említett – bárhol bekapcsolódhatunk a tanulásba, bármilyen típusú és tartalmú leckéket válogathatok össze az igényeimnek megfelelően – funkciókon túl a KRÉTA-IFM Tanári Felülete (Xeropan Classroom) lehetőséget ad a nyelvtanuló egyéni (és csoportszintű) tevékenységeinek nyomonkövetésére, és ezek alapján személyre szabott, speciális feladatok kiosztására, a tanulási folyamat differenciáltan történő támogatására.

    Hogyan segít a KRÉTA-IFM a nyelvtanároknak?

    A Xeropan (a KRÉTA-IFM Diák Felülete) autonóm nyelvtanuló alkalmazásként és funkcionál, ugyanakkor két, kifejezetten a nyelvtanárok számára kifejlesztett tanári platformmal is összeköttetésben áll, amelyeken keresztül nemcsak nyomon követhetik a tanulóik tevékenységeit és fejlődését, hanem egyéni és csoportos feladatokat is kioszthatnak a tananyagból megfelelő szűrők és a diákok igényeinek megfelelően.

    A KRÉTA – Digitális Kollaborációs Tér (DKT) felületén

    A KRÉTA Digitális Kollaborációs Terében az angol- vagy némettanár a KRÉTA-ban rögzített csoportjai számára néhány kattintással kioszthat órai vagy házi feladatokat a Xeropan több száz leckecsomagja közül szűrők segítségével válogatva, majd ezek eredményeit ugyanezen a felületen felülvizsgálhatja, sőt akár jegyet is adhat rájuk. Mindeközben az adminisztrációt – beleértve a diákoknak (és szülőknek) szóló rendszerüzeneteket – algoritmus végzi, manuális beavatkozást nem igénylően.

    A Xeropan Classroomban

    A Xeropan Classroomban ugyanezen leckecsomagok között lehet válogatni, de akár a leckék szintjén, illetve egyénileg is kioszthatók. Emellett nyomon követhetők a csoport és a diákok egyéni tevékenységei, eredményei, a játékos heti versenyt, valamint az üzenőfalra kiírt üzenetek is.

    Miért a KRÉTA-IFM?

    Oldalakat lehetne teleírni azzal, hogy miért érdemes az Idegennyelvi Felkészítő Modult oktatási segédanyagként felhasználni a nyelvoktatásban, de – a fentieken túl – most megelégszünk néhány nyomós érvvel:

    • mert többezer kész leckét bocsát rendelkezésre alapfoktól felsőfokig angolból és középfokig németből;
    • mert témák, tartalmak, lecketípusok és lecketeszt-típusok széles választékával operál, ami nagyszerűen segíti az általános nyelvfejlesztés mellett a nyelvvizsgára, érettségire való felkészülést is;
    • mert elérhető Androidon, IOS-en (és webes felületen) egyaránt, így a diákok az általuk leggyakrabban használt eszközön tudnak – szinte észrevétlenül – nyelvet tanulni;
    • mert a tanári felületeinek köszönhetően egyszerűen és hatékonyan lehet segíteni a diákok nyelvi kompetenciáinak (differenciált) fejlődését;
    • mert – a KRÉTA-azonosítóval rendelkezők számára – ez az óriási adat- és tudásbázis ingyen és bérmentve hozzáférhető.

    Amennyiben sikerült felkelteni az érdeklődését, és szeretne többet megtudni a KRÉTA-IFM-ről, azt javasoljuk, hogy töltse le a Xeropan alkalmazást (illetve keresse fel a https://xeropan.com weboldalt), lépjen be a KRÉTA-s azonosítójával (diákként vagy – bármilyen szakos – tanárként), illetve angol vagy német szakos tanárként lépjen be a KRÉTA Digitális Kollaborációs Terébe, és a Feladatok / Nyelvi feladatok menüpontban megismerkedhet a tanári felülettel. Emellett a KRÉTA-IFM munkatársai szívesen állnak rendelkezésre – kérjenek bátran személyes vagy online konzultációt, workshopot az info@xeropan.com címen.

    Előző cikkA serdülőkorról – másként
    Következő cikkLépjen új szintre diákjaid pénzügyi tudatossága! Legyenek ők az új Pénziránytű Diáknagykövetek!