Kezdőlap heti kitekintő

    A Code Week mindenkinek szól! – élménybeszámoló

    A II. Code Week Magyarország Konferenciát 2023. október 7-én rendezték Biatorbágyi Innovatív Technikum és Gimnázium épületében. Az eseményről Tóth Éva főszerkesztő élménybeszámolója következik.

    A konferenciát megnyitó köszöntőben Tommaso Dalla Vecchia az EU Code Week (European Schoolnet és Európai Bizottság) képviseletében videóüzenetében kiemelte, hogy „a digitális átalakulás olyan változásokat hozott a társadalmunkban, a gazdaságban és általában véve a világban, amelyekre néhány évvel ezelőtt még nem is számítottunk. (…) egy olyan lehetőség, mint a Code Week, azt kínálja tanulóinknak és diákjainknak, hogy aktív módon tegyék meg első lépéseiket a technológia, a digitális világ felé. Nem fogyasztóként, nem a végtermékek felhasználóiként viselkednek. (…) Tanulmányok is bizonyítják, hogy az EU Code Week különösen nagy hatást gyakorol a hátrányos helyzetű közösségekre. Tehát a kevésbé kedvező szociális, társadalmi, gazdasági helyzetű területek és városrészek, valójában még jobban profitálnak a Code Weekből. Mert ezekkel a kezdeményezésekkel olyan tanulók kaphatnak lehetőséget, akiknek nincs meg az esélyük, mint másoknak, hogy kísérletezzenek a technológiával, és így ráébredhetnek arra, hogy igen is lehet jövőjük ebben az ágazatban. Vagy akár képesek legyenek magasabb szintű kompetenciafejlesztésre és proaktív technológiahasználatra saját céljaik megvalósításának érdekében. ˇ”

    Forrás: https://code-week-hungary.webnode.hu/fotogaleria/

    Jánossy Zsolt, az EU Code Week egyik magyar nagykövete is kiemelte, hogy 2022-ben csak Magyarországon több mint 1300 tevékenységet szerveztek és regisztráltak az EU Code Week térképén (2023-as térkép itt!). Fontos, hogy az év során bármikor lehet tevékenységeket regisztrálni, a naptári év végén záródik le a számláló, amely egyben egy egészséges versengést is jelent a nemzetek között. A Code Week mindenkinek szól!

    Jánossy Zsolt, Forrás: https://code-week-hungary.webnode.hu/fotogaleria/

    A nap következő plenáris előadásában dr. Horváth László egyetemi adjunktus (ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar) a mesterséges intelligenciáról hozott ötleteket, kiemelve a mesterséges intelligencia pedagógiailag tudatos használatát a tanulási-tanítási gyakorlatban – így például az MI hatására átalakuló tanári-tanulói szerepeket.

    dr. Horváth László, forrás: https://code-week-hungary.webnode.hu/fotogaleria/
    dr. Horváth László előadása, képernyőkép, forrás: https://code-week-hungary.webnode.hu/masolat-program-2022/

    A nap folyamán jelentette be az esemény egyik támogatója, a Vodafone Alapítvány a MédiaGuru – Hogyan legyünk tudatos hírfogyasztók és felelős online játékosok? c. álhírekkel, hoaxokkal és a tudatos számítógépes játszással foglalkozó kurzus elindulását, amely ezen a linken érhető el.

    Dr. Főző Attila László EU Code Week nagykövet a nap során kihirdette a 2023-as pályázat kategóriáit is – minden eddiginél több kategória, sok izgalmas nyeremény vár a pályázókra, több információ erről itt olvasható.

    Dr. Főző Attila László, Váczi Dorka, Molnár Janka Sára Forrás: https://code-week-hungary.webnode.hu/fotogaleria/

    A délután szekcióelőadásokkal és workshopokkal folytatódott.

    A résztvevők a tavalyi konferenciához hasonlóan idén is egy flashmobban vettek részt – ezúttal az EU Code Week logójában is látható egér alakzatát formázták meg:

    Fénykép: Lisztmaier Zsuzsa

    Az esemény szervezése kiváló volt, köszönhetően az elhivatott szervezőknek és a segítő csapatnak, akik rengeteg munkát fektettek az eseménybe. Az előadók és a workshopok rendkívül informatívak és interaktívak voltak, így minden résztvevő számára lehetőség nyílt új ismeretek és tapasztalatok szerzésére. Az esemény résztvevői kiváló lehetőséget kaptak a szakmai hálózatépítésre is. A nap során elhangzott előadások, workshopok anyagai elérhetőek a konferencia weboldalán.

    Az itt szerzett tapasztalatokkal és inspirációval új erővel tértünk vissza a mindennapi munkánkhoz és vághatunk bele újabb magyar események szervezésébe.

    Jánossy Zsolt és dr. Főző Attila László, az EU Code Week magyar nagykövetei, forrás. FB oldal

    További információ: EU Code Week Magyarország

    A cikk tördelésekor, 2023. október 17-én, a #codeweek 11. napján – Magyarország ismét a 9. helyen, közel 1100 eseménnyel. Egyre több eseményt jegyeznek be itthon is!

    Magyarország aktivitása legendás. (forrás: FB oldal)
    Előző cikkArany-láz?
    Következő cikkTémafeldolgozás az idegen nyelvi órán a ChatGPT használatával – interjú