Kezdőlap jó példák

Düh és kezelése: tippek trükkök

Bár a düh az emberi természet velejárója, fontos megtanulni annak kezelését – különösen egy közösségben. Írásunkban ezzel kapcsolatos tippeket és trükköket osztunk meg Olvasóinkkal.

Forrás: Pixabay

A düh természetes velejárója emberi életünknek – éppúgy, mint az öröm, a szomorúság vagy a félelem. (Rendszerint a növekvő harag érzése során tapasztalhatjuk meg, és többnyire külső inger hatására aktivizálódik: egy olyan hatás eredményeképpen, ami negatívan érinti a személyt.) Ugyanakkor érdemes mérsékelni ennek hatását, vagy legalábbis megfelelő módon kifejezni. Annál is inkább, mert ha nem kezelik, a düh könnyen erőszakhoz vezethet, akár az osztályteremben, csoportszobában is.

A düh kezelését tehát érdemes megtanítani már a kisebbeknek is. Először is el kell sajátítaniuk azt, hogy miként azonosíthatják magukban a harag érzését – és hogyan reagálhatnak rá biztonságosan, azaz úgy, hogy ne okozzanak fájdalmat se önmaguknak, se azoknak, akik őket körülveszik.

Samantha Snowden, az Így kezeld a haragodat című könyv szerzője a következő alapötleteket adja ehhez a 6 és 11 év közötti korosztály számára:

  • „Tudj meg mindent a haragról – hogy hogyan és miért támad fel benned, mi váltja ki belőled, és a tested mely részében milyen módokon nyilvánul meg!
  • Játékos gyakorlatokkal győzd le – rajzold, írd, meditáld, kézműveskedd ki magadból a haragodat!
  • Alakíts ki jó szokásokat a harag helyett – ezek segítenek, hogy jól reagálj akkor is, amikor úgy érzed, mindjárt felrobbansz a dühtől, és hogy elérd, amire valójában szükséged van!”

Szerencsére számos apró trükk is segíthet a harag leküzdésében. Klasszikus megoldásnak számít a „Számolj el tízig!”, és a „Sétálj három kört az udvaron!”, „Vegyél egy nagy levegőt!” „Lélegezz mélyeket!” de a fentiekhez hasonló gyógyírt jelenthetnek a következők is:

  • Rajzold le, hogyan néz ki a haragod! (Érdemes ki is színezni, a lelkiállapotnak megfelelő színekkel.)
  • Tedd zsebre a kezed! (Ez segít emlékezteti rá magát, mire kell most figyelnie. Óvodásoknál már alkalmazható!)
  • Írj levelet a haragodnak! (Annál is inkább, mivel az írás lassú folyamat: segít lehiggadni, és világosan, érthetően megfogalmazni, miért vagyunk mérgesek, mi a problémánk.)
  • Szorítsd erősen ökölbe a kezed, majd engedd el! Ismételd meg ezt háromszor egymás után!
  • Keressünk és tanuljunk meg egy düh-versikét, amit ilyenkor elismételhetünk.

Például ilyet:

„Irgum-burgum, dörmög a medve
ha nem jön a tavasz, sose lesz nyár
Vidámabban szólna a nóta
ha zöldellne a téli határ”

A Snowden-könyv gyerekekhez szóló ajánlása szerint  „ilyen és hasonló játékos feladatok révén olyan eszközök birtokába kerülsz, amelyekkel újra te lehetsz a főnök, és az értelmetlen, eredménytelen düh helyett ki tudod fejezni, mire is van valójában szükséged az adott helyzetben. Segít, hogy egészséges szokásokat alakíthass ki a harag megnyilvánulásai helyett, így gyorsabban legyűrheted a rossz érzéseket, és újra jól érezheted magad a bőrödben!”

Előző cikk„Ahogyan nincs két egyforma gondolkodású felnőtt sem, úgy gyermek sem” – interjú
Következő cikkRekordszámú, minden eddiginél több diák vett részt az e-Hód informatikai versenyen