Kezdőlap hírmozaik

    Egy különleges adventi naptár

    Gyakorta látunk mémeket, hogy mekkora öröm, amikor egy tanuló olyan technikákat alkalmaz, amiket mi tanítottunk neki. Mai vendégünk Busa Barnabás 9. osztályos tanuló (BMSZC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum), aki úgy döntött, segíti fiatalabb diáktársait a felvételihez vezető rögös úton - egy Code Week során megismert technikával.

    Kedves Barnabás, honnan jött az adventi kalendárium készítésének ötlete és hol ismerted meg az eszközt?

    A kalendárium ötlete onnan jött, hogy rengeteg általános iskolástól hallottam az elmúlt hónapokban, hogy az iskolájukban nem mesélnek eleget vagy nem az ő nyelvükön a felvételiről, különösen a hasznos tanácsokról. Innen jött az ötlet, hogy a saját tapasztalataim és az általános iskolás tanáraim tanácsait összegyűjtöm és napi szinten egy webalkalmazás segítségével osztom meg az idei 8-osoknak.

    A webalkalmazást a mostani iskolámban ismertem meg egy projekthét (code weeek) alkalmával.

    Mi alapján választottad ki az egyes ablakok témáit?

    A napi témáknak nincs különös sorrendje. Az aznapi ablakokat olyan sorrendbe írom, ahogy éppen eszembe jut egy téma, viszont ha egy témáról több rész is eszembe jut azokat egymás utáni ablakba írom.

    Ki a naptár célközönsége? Mi inspirált téged az elkészítésre?

    Elsősorban az általános iskolából felvételiző diákok részére szánom, azonban hasznos tanácsokkal szolgálhatok ezekben a kis összefoglalókban tanáraik részére is. Aminek nagyon örülnék, ha azok az osztályfőnökök/ szaktanárok, akik még nem tértek ki a felvételi témájára, ejtenének erről pár szót, kiegíszítve azzal, hogy milyen apróságokkal tudnak a tanulók segíteni saját magukon majd január 20-án vagy márciusban. Az elkészítése is innen fakad, hogy akik nem kapnak elég gyakorlati tanácsot azok is akár eltudják olvasni és minél jobban egyenlő esélyek mellett tudják megírni majd.

    Milyen továbbfejlesztési lehetőségeket látsz benne?

    A későbbiekbenesetleg segítségül kérek egy irodalom tanárt, hogy ellenőrizze a helyesírást valamint az érintett pedagógusok véleményét is kikérem, hogy sokkal hatékonyabb és pontosabb tanácsokat tudjak adni.
    Sokkal jobban el lehetne érni a diákokat, tanárokat nagyobb digitális platformokon és ezzel akár a kisebb falvakba is eljuthatnak tanácsok. Örülnék, ha országszerte segítené a diákokat a felkészülésben, persze ehhez nagyon jól ki kell dolgozni és megfelelő segítség is kell, akik az elterjesztésében segíteni tudnak. Ilyen hely lehet akár a naptár felvételis csoportokban való megosztása.
    (a naptár a képre kattintva is elérhető)
    Előző cikkMézeskalács házikó
    Következő cikk„Együtt felfedezzük, hogy milyen pedagógiai és közösségi erősségeik és hiányosságaik vannak” – interjú