Kezdőlap Jeles Napok

Mézeskalács házikó

Bár a mézeskalács házikóknak Jancsi és Juliska története óta felemás a megítélése, decemberben, a karácsonyi készülődések idején új jelentősége van ennek az „építménynek”. Írásunkban az alapanyag kultúrtörténetével foglalkozunk és receptet is megosztunk Olvasóinkkal.

Forrás: Pixabay

Európában az első mézeskalács a tizenegyedik század vége táján készülhetett, amikor a keresztes háborúkból hazatért katonák elhozták magukkal a “fűszeres kenyér” receptjét. Az ehhez hagyományosan szükséges gyömbér ugyanis nemcsak az európai konyha ízeit gazdagította, hanem a belőle készült sütemény (részleges) tartósítására is alkalmasnak bizonyult. A mézeskalács házikók készítése 1800-as évek elején kezdődött, Németországban. Mára már elmaradhatatlan kelléke a karácsonyi vásároknak, ünnepségeknek – más országokban is. Így aztán nem meglepő, hogy nálunk is saját múzeuma van Szekszárdon a mézeskalácsnak (ahol természetesen a házikókhoz kapcsolódó ismeretekre is szert tehetünk.) Erről bővebben a https://mezeskalacsmuzeum.hu oldalon tájékozódhatunk.

Számos helyen a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része a közös mézeskalács sütés is, amely akár (a körülmények függvényében) közösségben is megvalósítható. Érdemes – a lehetőségekhez képest – nyugodt körülmények között (például karácsonyi zenét hallgatva) tevékenykedni. Érdemes a gyerekek figyelmét felhívni a körülmények (a kellemes illatok, a sajátos „mézízek”) fontosságára, a karácsonyi hangulat megteremtésére is!

Mézeskalács

HOZZÁVALÓK

  • 1,1 kg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 50 dkg méz
  • 4 tojás
  • 25 dkg vaj
  • 1 tk kakaó
  • 1 tasak mézeskalács fűszer
  • 6 tk szódabikarbóna
  • 1 citrom héja reszelve

ELKÉSZÍTÉS

Olvasszuk össze a mézet a vajjal, majd gyúrjunk egybe minden összetevőt! A kapott lágy tésztát egy éjszakára tegyük a hűtőbe, vagy hasonlóan hűvös helyre (kamrába).

A tésztát nyújtsuk másnap 4-5 mm vastagra, szaggassuk ki, majd előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben süssük meg. 180-200 fokon 2-3 perc alatt elkészül. (Ilyenkor még túl puhának tűnhet, de miután kihűlt, tökéletes állagú lesz.

A tapsztalatok szerint a gyerekek szívesen vesznek részt minden folyamatban (a tésztagyúrástól a formák kiválasztásán át a díszítésig), akár csoportosan is, de a sütés és annak felügyelete elsősorban a felnőttek feladata.

Az elkészült finomságot elmajszolhatjuk együtt (például karácsonyi vagy újévi ünnepség alkalmával), de ajándéknak és díszítésnek is használható. (Utóbbi esetben érdemes kilyukasztani is, hogy felakasztható legyen.)

Néhány további tipp:

  • Készíthetünk saját formákat is: ezeket érdemes előzőleg papíron megtervezni.
  • A tojásfehérjével lekent mézeskalács szép fényesre sül.
  • Díszíthetünk (akár színezett) cukormázzal is.
  • Természetesen használhatunk dekorgyöngyöket, csokireszeléket, apró cukorkákat (például franciadrazsét), vagy éppenséggel aszalt gyümölcsöket is.
Előző cikk„A matematika az élet minden területét átszövi” – interjú
Következő cikkEgy különleges adventi naptár