Kezdőlap hírmozaik

    Egy lépéssel közelebb az autizmushoz

    A vita folytatódik arról hogy mi okozza az autizmust, két új tanulmány azonban új összefüggéseket tárt fel a befolyásoló tényezők tekintetében. Az autizmusban a környezeti tényezők sokkal komolyabb szerepet játszanak mint korábban gondolták.
    Az Archives of General Psychiatry online kiadásában közölt tanulmányban a szerző az autizmus tulajdonságainak felét vissza tudta vezetni környezeti ártalomra.
    A kutatók egypetéjű, kétpetéjű ikrek, valamint testvérek vizsgálata után azt találták, hogy a kockázatok 40 százaléka volt genetikai kockázat 55 százalék pedig környezeti tényezőkhöz kötődött.
    A kutatás tanulsága Dr Joachim Hallmayer pszichiáter professzor szerint az, hogy sokkal jobban oda kell figyelni a környezeti tényezőkre a terhesség tervezésekor csakúgy mint a várandósság alatt, mert biztosan állítható, hogy a genetika és a környezeti tényezőknek egy furcsa játéka okozza az autizmust.

    Egy másik tanulmány – ami szintén az Archives of General Psychiatry lapban jelent meg- a terhesség alatt történő gyógyszerek alkalmazásának hatásairól szólt. Ez a munka arra mutatott rá, hogy az antidepresszánsok növelik az autizmus lehetőségét a születendő gyermeknél. Kockázatot jelentett mát a megtermékenyülés idején szedett gyógyszer is de háromszorosára növekedett a rizikó a terhesség első trimeszterében szedett hangulatjavító tabletta esetén.
    Amellett hogy ez a két egybehangzó eredmény nevezhető paradigma váltásnak is, hiszen egyértelműsíti azt az eddig nem ismert tényt, hogy a környezeti hatások sokkal jobban befolyásolják az autizmus kialakulását mint eddig sejtettük, fontos, hogy nagyon óvatosan bánjunk ezekkel az eredményekkel – hívja fel a figyelmet Dr. Don Mordecai, a Mental Health at a Kaiser Permanente San Jose Medical Center igazgatója. Nem cél ugyanis, hogy csökkentsük a depresszió kezelésének számát-folytatja Dr Mordecai. A nők esetében ugyanis a súlyos depresszió és szorongásos zavarok száma magas, ezeknek az esetekben a kezelés feladása nagyon komoly kockázatokkal járhat.

    Előző cikkKatasztrofális eredmények a romániai érettségi vizsgákon
    Következő cikkElindult a Velencei-tó turisztikai portálja