Kezdőlap Digitális eszközök

Időt nyerhet az óratervező programmal – hogyan?

A pedagógusok kötelező dokumentációját és a tanórai felkészülést egyaránt segíti a pedagógusok által kifejlesztett óratervező program.Hogy a legértékesebbet, időt nyerni tudjon valaki, ahhoz most a CLASSBOOK óratervező programot ajánljuk, ami segít a pedagógusok felkészülését. Mutatjuk, hogyan és mutatjuk, mik az elemei. Kipróbálná? Mi a véleménye?

laptopnaptarA folyamatosan zajló, a pedagógusok munkavégzését érintő dokumentációra vonatkozó változások, elvárások megint kihívások elé állítják a mégoly gyakorlott pedagógusokat is.

Sokszor előfordul, hogy egy-egy tanítási órára felkészülni tovább tart, mint megtartani a foglalkozást.

Amit a pedagógusok gyakran egymással sem beszélnek meg, a külső szemlélőnek pedig fel sem tűnik, hogy a „kulisszák mögött”, mennyi munkával jár megszervezni a színvonalas tanítást.

Előadóként a hatvani Microsoft konferncián, 2016. márciusában
Előadóként a hatvani Microsoft konferncián, 2016. márciusában

Egy interjúban a tanévkezdéshez inspirációkat szerettünk volna adni, ezért Tóth Lászlóné, Katalin gyakorló pedagógussal beszélgetünk arról, hogy milyen háttérmunkát igényel a nívós, a kor elvárásainak megfelelő foglalkozások megszervezése.  Tehát a felkészülés időigényes. És hogy időt nyerni tudjon valaki, ahhoz most egy óratervező  programot ajánlunk, ami segít a pedagógusok felkészülését.

Gyorsabban, profibban, komplexebben

A CLASSBOOK-óratervezőn akkor kezdtünk el gondolkodni, amikor a köznevelési törvény változásaival érzékelhetővé vált, hogy a tanári munka eddiginél komplexebb gondolkodást igényel – magyarázza Berényi Gabriella, szolnoki angolnyelv-tanár, a program kifejlesztésének koordinátora.  Ahogy Katalin is említette, sok szempontot kell összehangolni, és ehhez már nagyon tudatosan kell átlátni az összefüggéseket. A felkészülésre több időt kell szánni, de a pedagógusok így is leterheltek. Azon gondolkodtunk, hogyan lehetne gyorsabbá és professzionálisabbá  tenni az órai készülést. Ez a megoldás született, a CLASSBOOK-óratervező program.

Milyen követelményeknek felel meg?

A pedagógusok előmeneteli rendszerében  ajánlott óraterv minták alapján készült „A” és „B” változatban. Az „A” változatban tanári és tanulói tevékenységek külön választva szerepelnek a „B” változatban ezek az „óra menete” címszó alatt szerkeszthetők.

Milyen program milyen tanári kompetenciákat támogat?

Az közismert, hogy a pedagógusok munkáját aszerint értékelik, hogy a 8 kompetencia területen, hogyan teljesítenek. Meglepő módon 7 kompetenciának fontos elemei a felkészülési dokumentumok bemutatása. Ilyenek a tanmenetek, óratervek, foglalkozástervek. Ezeket el lehet készíteni a Classbook-kal.

Hogyan segíti a program használata a tudatos tervezést?

A tanóra tervezése a célok és feladatok meghatározásából indul ki. Cél lehet pl. valamilyen tananyag megtanítsa, de egy készség, gondolkodási művelet, vagy akár társas kompetenciák fejlesztése is. Ha a célokat tisztáztuk, akkor a tanórai tevékenységek ezen célok megvalósulását kell, hogy támogassák.

A Classbook-óratervezőbe előre beírhatók a célok és feladatok ( amik egyébként tantárgyanként a kerettantervekben megtalálhatók) és a tevékenységek hozzárendelését a szaktanár átláthatóan egy-két kattintással alá tudja rendelni. A kész óraterve pedig azonnal előáll, be lehet vinni órára, újra lehet szerkeszteni, megjegyzést lehet hozzá fűzni.

oraterv
Szakmailag kiváló, szép kivitelű óratervek egy kattintással

Hogyan gyorsítja fel a munkát?

A CLASSBOOK-óratervező lelke a „szótár”. A szótárak gyorsítják fel a munkát. A pedagógus feltölti a szótárakat, ahonnan a kulcsszavak egy kattintással megjeleníthetők.

A szótárakkal szerkeszthetők a célok és feladatok, a tanórai tevékenységek, módszerek, tantárgyi kapcsolatok, a eszközök, források.

Rendszerezhető benne minden tanóra és csatolható hozzá végtelen számú segédanyag. Természetesen az is szempont, hogy nincs szükség az óraterve szerkesztgetésére. Könnyen megtanulható, egyszerűen használható programról van szó.

classbook1
Egyszerű szerkesztőfelület

Milyen visszajelzések érkeznek, és például hányan próbálták már?

Már több mint 1500 pedagógus próbálta ki szerte az országban. Jó visszajelzéseket kaptunk,nagy érdeklődés övezte a megjelenése óta és azóta is folyamatosan. Azt gondolom, hogy a pedagógusok szeretnének megfelelni a mai feléjük támasztott magas elvárásoknak.

Kiknek érdemes használni ezt a programot?

A CLASSBOOK-óratervező az alap- és középfokú oktatásban dolgozó tanítóknak és tanároknak készült, a pedagógusok előmeneteli rendszerében ajánlottak alapján. Ezért szaktól függetlenül bármelyik tanóra vagy foglalkozás megtervezésére kiválóan megfelel.

Igénylés

A „pedagógus-pénztárca-barát” verziót a www.classbook-oratervezo.com oldalon lehet igényelni.

Kapcsolódó cikk:

Tóth Lászlóné, Katalin tanévkezdő interjú

Kipróbáltam a Classbook óratervezőt-pdf (1).

Előző cikkFordított osztályteremben indul a tanév – interjú egy borsodi faluban tanító pedagógussal
Következő cikkInternetes párbeszédek – meghökkentő hatás a valóságban