Kezdőlap jó példák

Menetjegyeket nyerhetnek Európába – „Move2Learn, Learn2Move” pályázati lehetőség -16+fiatalok

A „Move2Learn, Learn2Move” kezdeményezést az Erasmus program elindításának 30. évfordulója alkalmából hozták létre. Ennek keretében az európai eTwinning projektek résztvevői benevezhetnek projektjükkel egy versenyre, amelyen olyan utazási utalványokat (menetjegyeket) nyerhetnek, melyekkel az Erasmus+ programban részt vevő országokba utazhatnak. A kezdeményezés során legalább 5000, 16 éves vagy annál idősebb fiatal számára nyílik lehetőség arra, hogy -akár az iskolai osztályukkal közösen- külföldre utazzanak. Magyarországról csaknem 70 fő utazhat. A projekteket 2017. május 30-ig kell regisztrálni.

Az Erasmus program 30. évfordulója alkalmából az Európai Bizottság új lehetőségeket biztosít az európai fiatalok számára, hogy utazzanak és felfedezzék Európát.

movetolearn

A „Move2Learn, Learn2Move” kezdeményezést az Erasmus program elindításának 30. évfordulója alkalmából hozták létre. Ennek keretében az európai eTwinning projektek résztvevői benevezhetnek projektjükkel egy versenyre, amelyen olyan utazási utalványokat (menetjegyeket) nyerhetnek, melyekkel az Erasmus+ programban részt vevő országokba utazhatnak. A kezdeményezés során legalább 5000, 16 éves vagy annál idősebb fiatal számára nyílik lehetőség arra, hogy -akár az iskolai osztályukkal közösen- külföldre utazzanak. Magyarországról csaknem 70 fő utazhat.

A kezdeményezés lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy megtapasztalhassák mit is jelent Európában élni, és azt, hogy milyen pozitív hatást gyakorol az Európai Unió az itt élő, és az Unióval szomszédos országok polgárainak az életére. A nyertesek utaztatásában fontos szerepet játszik a környezettudatosság, hiszen utazásuknak meg kell felelnie adott maximális CO2-kibocsátási értékeknek, hogy „szénlábnyomaikat” lehetőség szerint csökkentsék.

Részvételi feltételek

A pályázati lehetőség olyan európai eTwinning projektek előtt áll nyitva, melyek esetében teljesül három feltétel: a projektben részt vevő diákok 2017. december 31-ig betöltik legalább a tizenhat éves kort; a projektet 2016. január 1. és 2017. május 30. között regisztrálták; a projekt résztvevői a projekttel 2016. szeptember 1. és 2017. június 30. között pályázatot nyújtottak be a Minősített eTwinning Projekt cím elnyerésére.

Határidő, a pályázat benyújtásának módja

A Move2Learn, Learn2Move-ban való részvételre 2017. június 30-ig lehet pályázni az eTwinning Live felületén, egy kifejezetten erre a célra létrehozott űrlap kitöltésével, amellyel együtt a Minősített eTwinning Projekt címért benyújtott pályázat pályázati űrlapját is be kell küldeni. Az űrlapon elsőként azt kell jelölni, hogy részt kíván-e venni a Move2Learn versenyben, majd azt kérik megadni, hogy melyik utazási típust szeretné választani: osztálykirándulást bárhová, osztálykirándulást az eTwinning projektpartnerhez vagy egyéni tanulói utazást. Ezután a potenciális utazók (tanulók, pedagógusok és felnőtt kísérők) nevét és e-mail címét (kiskorúak esetén gondviselő e-mail címét) szükséges megadni. Az űrlapon jelölni kell azt is, hogy az osztály utazott-e már korábban külföldre, és hogy a projekt kapcsolódik-e a „befogadás” témájához, és hogyan.

Hazai minősítések értékelése

A Move2Learn kezdeményezéssel összhangban a Magyarországi Szolgáltató Pont a nemzeti minősítéseket (Quality Label) 2017. június 15-25. között bírálja el első körben. Ezt követően a Move2Learn pályázatra beérkezett pályázatokat folyamatosan bírálja el június 26-30. között. Azok a projektek, amikkel ezután jelentkeznek nemzeti minősítésre, legkésőbb októberben kerülnek értékelésre.

Kiválasztás, nyertesek

A nyerteseket az Európai Bizottság a Nemzeti Szolgáltatópontok támogatásával választja ki a versenyszabályzatban részletezett szempontok alapján. A kiválasztás során előnyben részesítik azokat, akik a befogadás témájához kapcsolódó projektekben vettek részt. 2017 augusztusának elején e-mailben értesítenek minden pályázót pályázata eredményéről. A verseny nyertesei az általuk kiválasztott úti cél eléréséhez szükséges menetjegyeket nyerhetnek, a szállás, ellátás és biztosítás költségeit, illetve az utazáshoz kapcsolódó minden egyéb költséget teljes mértékben a pályázóknak kell fedeznie. Az utazásokat az Európai Bizottság által megbízott szervezet fogja koordinálni, ők foglalják a menetjegyeket a nyerteseknek, akiknek a legfeljebb 2 hetes utazást 2017. augusztus 1. és 2018. december 31. között kell lebonyolítaniuk.

2017 a befogadás éve az eTwinning programban

Az inklúzió fogalma mára már kibővült, mert a jelentős társadalmi, kulturális, gazdasági hatások az oktatást is befolyásolják. A befogadás irányultsága alatt alapvetően három fő területet is értünk, ahol elősegítendő a megkülönböztetés-mentes attitűd kialakítása: kulturális különbségek terén, földrajzi akadályok szintjén és az oktatási nehézségek leküzdésének frontján. A befogadó viszonyulás célja, hogy az oktatás során a gyakorlatban minden tanuló sajátos szükségleteiről gondoskodjunk, készségeiknek, képességeiknek megfelelően, és egy gyermek se maradjon hátrányos helyzetben semmilyen tekintetben. A témához kapcsolódó fogalommeghatározásokat ebben a cikkünkben találja.

Ragadják meg ezt az egyedülálló utazási lehetőséget az eTwinningben!

Forrás: Sulinet.hu

Előző cikkGondolatok az általános iskolai komplex művészeti nevelésről  
Következő cikkA vita szerepe az oktatásban