Információs portál elsősegélynyújtás oktatásához

    Hazánkban 25 percenként meghal egy honfitársunk hirtelen szívhalál következtében. Feltételezések szerint 70%-uk megmenthető lenne, ha az első 3-5 percben megkezdené valaki az újraélesztést. Ehhez képest a laikusok által megkezdett újraélesztések aránya nem éri el a 0,5%-ot.

    Az újraélesztés elsajátítása és népszerűsítése társadalmi érdek. Számos hazai és nemzetközi tanulmány igazolja, hogy a segélynyújtási attitűd kialakítását már érdemes óvodás korban elkezdeni, a téma iránt legfogékonyabbak azonban a 12 és 16 év közötti korosztály.

    A NAT 2013 előírja az alapszintű elsősegélynyújtás oktatását, azonban hiányzik a pedagógusok felkészültsége, nem találunk elfogadható tankönyvet és bizony módszertanilag is van hová fejlődnünk. A hazai oktatások 99%-a még mindig frontálisan, minimális gyakorlattal zajlik, holott a nemzetközi tapasztalatok igazolják, hogy így a legalacsonyabb a hatékonyság. Nem utolsó sorban az oktatási intézmények eszközhiánya is komoly akadályokat gördít a célok megvalósítása elé.

    Szinte valamennyi hazai és számos külföldi társszervezettel együttműködve alakítottuk ki több, mint tíz év alatt napra kész információs portálunkat, melynek egyik fő célkitűzése a pedagógusok segítése az elsősegélynyújtás oktatásában. Ezt szolgálják ingyenes oktatófilmjeink, közel száz tesztünk, szakmai publikációk, ábrák és képek.

    Akkreditált képzéseinken valamennyi hallgató elsajátíthatja az elsősegélynyújtás alapjait, melyek olykor jelentősen eltérnek a hazai irodalomban, illetve internetes portálokon közzé tett ismeretektől. Elsősegélynyújtást oktató pedagógus továbbképzésünkön egyedülálló módon baleseti szimulációs módszerrel sajátítják el a segélynyújtási ismereteket a részt vevők. Emellett számos módszertani segédletet kínálunk, illetve csatlakozási lehetőséget biztosítunk az elsősegélynyújtást oktató pedagógusok szakmai csoportjához.

    A kurzust elvégzők számára évenként szervezünk szinten tartó foglalkozásokat, továbbá szakmai workshopokat, ahol a résztvevők egymással osztják meg oktatási tapasztalataikat.

    További részletek a http://elsosegely.hu/ weboldalon.

    Marsi Zoltán

    Előző cikkMobillal egy jobb világért!
    Következő cikkNyomozás – kiállítás és detektív játék