REÁLi/oS JÖVŐNK

    Az AMGEN Alapítvány támogatásával a Kutató Tanárok Országos Szövetsége, a Magyar Biológia Tanárok Országos Egyesülete és a Kutató Diákok Országos Szövetsége kerekasztal-beszélgetést szervez a természettudományos tanárképzés helyzetéről június 30-án Budapesten.

    A természettudományos tantárgyak közoktatáson belüli helyzete okkal kelt aggódást a szakemberekben. Az AMGEN támogatásával a Kutató Tanárok Országos Szövetsége és a Kutató Diákok Országos Szövetsége, a Magyar Biológia Tanárok Országos Egyesületének vezetésével arra vállalkozott, hogy feltérképezi a megoldási javaslatokat. Arra keresik a választ, hogyan lehetne a természettudomány tanári szakokra felkészült és elhivatott tanárjelölteket vonzani, illetve a pályán lévő ilyen szakos tanárok szakmaiságát, lelkesedését megtartani.

    Ennek egyik fontos állomásaként 2012. június 30-án, szombaton REÁLi/oS JÖVŐNK címmel kerekasztal-beszélgetést szerveznek a pedagógusképzésben és a természettudomány tanításában elkötelezett szakértők részvételével. A beszélgetés két körben zajlik, az érintett témák és kérdések:

    • A természettudományos oktatás kiemelt finanszírozása mint válságkezelés – Válságtól és/vagy paradigmaváltástól szenved-e Európa?
    • A természettudományok láthatóvá tétele – Milyen következményekkel járhat a modern természettudományok pozícióvesztése (bizalom, tekintély, vonzerő) a mai világban?
    • Az ismeretterjesztés a közszolgálati médiumokban – Lehet, hogy nem is a tudománnyal van baj, hanem gondolkodásunk megváltozott kereteivel?
    • A szaktudósok, a módszertanosok, a gyakorló pedagógusok és a diákok kedvére való tankönyvek és eszközök – Milyen feltételek között végzi el (vagy próbálja elvégezni) a minőségi tömeglét újratermelését az iskola?
    • Szigorúbb ellenőrzés a tanári pályát vállalók segítésére rendelteknél – Az iskola létéről gondoskodik a társadalom, de mi segíti abban a pedagógust, hogy ő is létezőnek tudja magát?
    • Mentorálás, kiscsoport, szakkör – Milyen pedagógiai és szakmódszertani megfontolásokhoz vezet az iskolás korosztály napjainkban tapasztalható attitűdje?

     

    A rendezvény időpontja: 2012. június 30., 10.00-12.30 – regisztráció: 9.00-10.00 között

    Helyszín: Danubius Astoria Hotel City Center – 1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 19-21.

    A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a reti.kuttanar@gmail.com lehet.

    Előző cikkTöbb kategóriába sorolnák a felsőoktatási intézményeket
    Következő cikkMegalakult a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ