Kezdőlap hírmozaik

    Múzeumok Őszi Fesztiválja – Az utolsó nagy hajrá!

    2016. szeptember 26. és november 13. között több mint 150 muzeális intézmény szervez programokat az országos múzeumoktól a vidéki tájházakig, és az érdeklődőket közel 1700 programesemény várja a Múzeumok Őszi Fesztiválja hét hete alatt, de a rendezvénysorozatnak még koránt sincs vége, az utolsó héten is rengeteg izgalmas és érdekes program várja a látogatókat országszerte.

    martonmof

    E heti kiemelt tematikák:

    Múzeumi Őszbúcsúztató

    Jeles napokhoz kapcsolódó programok, valamint őszi ízek, illatok a múzeum tálalásában idén is – szórakozás és kikapcsolódás műfaji korlátok nélkül.

    Ez a tematika az utolsó hétre közel ötven színes programmal készül, ezekről bővebb információt találnak – ITT!

    záróhétvége a skanzenben – Szent Márton Újborfesztivál és Libator

    A néphagyomány szerint a gazdasági évet, a szántóföldi teendőket (így a Múzeumok Őszi Fesztiválját is) Márton napja zárja le, és elkezdődik a természet téli, pihenő időszaka.

     

    November 12-én és 13-án családi programok sora várja a Skanzenbe látogatókat, ahol a Márton napjához kötődő szokások mellett újborok és finom ételek kerülnek a középpontba.

    Márton-napon megindul a kalákában történő, vidám munka a házakban, ekkor kóstolták meg először az újbort, és vágták le a tömött libákat. Hiszen ez volt a 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor kiadósan, jóízűeket lehetett enni, és mellette mulatozni. A régiek úgy tartották, hogy minél többet isznak ilyenkor, annál több erőt és egészséget töltenek magukba, valamint kötelező libás ételt fogyasztani, ugyanis a mondás szerint, aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik!

    A Skanzen kétnapos Szent Márton-fesztiválja gondoskodik arról, hogy a látogatók elkerüljék ezt a fenyegetést: ínycsiklandó libaétkeket tálalnak, előkerülnek az ősz csemegéi, a sült alma, a tök, az illatos sült gesztenye. Az ínyencségek leöblítésére a családi pincészetek egész sora kínálja kézműves újborait.  Miközben a minőségi nedűk kóstolója zajlik, a fesztiválszínpadon egymást érik a fellépők, így a közönségnek bőven van része muzsikában, népmesében, néptáncban.

    További információhoz juthatnak a képre kattintva! 

     

    liba

     

    További információ a programokról a fesztivál hivatalos honlapján található:

    www.oszifesztival.hu

    Előző cikkLive stream próba 2
    Következő cikkIskolákat és tanárokat ismertek el – kik nyerték a Pro Progressio -díjat?