Kezdőlap hírmozaik

    Digitális pedagógus és nemzedék konferencia 2016. nov. 26!

    “Digitális lábnyomok – Digitális mérföldkövek” - Digitális Pedagógus Konferencia - ötödik éve a pedagógusok és érdeklődők tájékoztatás, inspirálása, jutalmazása, motiválása érdekében.

    digitalispedagugus
    2016-ban már az ötödik évét ünnepeljük annak, hogy a pedagógusok és a diákok támogatásának érdekében szakmai összefogás indult az ELTE PPK, az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete és a Tempus Közalapítvány közreműködésével.

    Idén a Digitális nemzedék konferenciasorozat (http://digitalisnemzedek.hu/)  és a Digitális pedagógus konferenciasorozat (http://digitalispedagogus.hu/) is jubileumhoz évfordulóhoz érkezik, s épp ezért – mindkét konferencia ötödik alkalmának apropójából – szeretnénk erre a közösen bejárt útra a szakma képviselőivel és a pedagógusokkal együtt egy összevont, ünnepélyes rendezvényen visszatekinteni.

    A fenti célokon túl, a két rendezvénysorozat közös napja ebben az évben is lehetőséget teremt a párbeszédre a pedagógusok, oktatáskutatók, nevelésszociológusok, pszichológusok, szociális szakemberek, szülők és leendő tanárok között, melynek keretében nemcsak az általunk tanított és nevelt digitális generációra igaz jelenségeket azonosítjuk, de jó gyakorlatokkal és bemutatókkal is igyekszünk hozzájárulni a modern pedagógiai szemlélet és módszertani kultúra előmozdításához.

    Az információs társadalomban, a digitális generációk tanítóiként és nevelőiként számtalan olyan kérdéssel és megoldandó feladattal találkozunk, amelyeknek nagy része az infokommunikációs eszközök és web2.0-s szolgáltatások használatának módszertani és technikai különbségeire vezethető vissza. Az IKT használata befolyásolja az olvasási, kommunikációs, információfeldolgozási, tanulási szokásainkat; átalakítja mindennapjainkat.

    Az idei rendezvény a 2016-os Magyar Tudomány Ünnepe társszervezőinek programjai között is szerepel.

    mtu_2016_logo-04A konferencián az alábbi kérdésekre szeretnénk választ találni:

    • Melyek az elmúlt öt év legfontosabb digitális mérföldkövei?
    • Milyen digitális lábnyomokat hagytunk magunk után az elmúlt időszakban?
    • Merre tovább? – Hová vezet ez az út?
    • Melyek a helyes irányok, jó megoldások, gyakorlatok?
    • Miben áll a pedagógus szerepe az információs társadalomban, melyek a hagyományosan megőrzendő, illetve a változások által megkívánt új elemei?
    • Hogyan alakul át az infokommunikációs társadalomban a tanítás és tanulás fogalma, milyen helyet foglal el ebben a folyamatban az iskola?
    • Milyen ismeretekkel, képességekkel és attitűdökkel (kompetenciákkal) rendelkezzenek a pedagógusoknak ahhoz, hogy az információs társadalom hiteles, tudatos információfeldolgozói, -közvetítői, tanítói és nevelői legyenek, képesek legyenek érdemben hatni a digitális kor megváltozott, de semmiképpen sem homogénnek tekinthető nemzedékére?

    A konferencia időpontja: 2016. november 26.
    A konferencia helyszíne: ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar, 1075 Budapest, Kazinczy u. 23-27.

    Programbizottság:

    Lévai Dóra (a programbizottság elnöke, ELTE Neveléstudományi Intézet)
    B. Tier Noémi (Tempus Közalapítvány)
    Fehérvári Anikó (ELTE Neveléstudományi Intézet)
    Szekszárdi Júlia (Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete)

    Előző cikkKihirdették a „Digitális Esély 2016” pályázat nyerteseit – IT Cafe.hu
    Következő cikkDzsesszes angoltanár – Carolyn 85 évesen ilyen menő!