Kezdőlap hírmozaik

    Energetikai Szakkollégium

    Az Energetikai Szakkollégium Egyesület idén harmadik alkalommal szervezte meg középiskolásoknak szóló energetikai témájú tanulmányi versenyét. A versenyre az előző évektől eltérően nem csak magyarországi, hanem határon túli, magyar tanítási nyelvű középiskolák diákjai is jelentkezhettek.

    Az első kétrészes forduló során a csapatok a Szakkollégium honlapján keresztül teszt kérdéseket, illetve rövid egyszerű számolást igénylő feladatokat oldottak meg. A verseny első része három hétig tartott, ezután derült ki melyik az a húsz csapat amelyik tovább jutott, a tanulmányi verseny következő fordulójába.

    A második fordulóban a három fős csapatoknak két esszét kellett megírniuk, a maximum 10 oldal terjedelmű munkák témája a fosszilis energiahordozók szerepéhez, valamint az otthoni villamos energia fogyasztás csökkentéséhez kapcsolódott. A beküldött dolgozatokat idén is a szakkollégium pártolói tagságából delegált zsűri bírálta el. Az esszéket több szempont alapján pontozták. A zsűri nemcsak a tartalomra fordított figyelmet, fontos volt, hogy a munka külalakja és stílusa megfelelő legyen, a csapatok hiteles forrásokból dolgozzanak.

    A továbbjutó 10 csapat 2011. április 15-én mérte össze tudását a budapesti Elektrotechnikai Múzeum épületében. A helyszíni döntőn nem csak a második fordulóban beküldött esszék megvédésére került sor, hanem a diákoknak sokszínű és érdekes versenyszámokban kellett megállniuk helyüket.

    A számolásos feladatokon kívül, többek között villámkérdések megválaszolása, termoelem építése, fizikai jelenségek magyarázata és egy esettanulmány elvégzése is a feladatuk volt.

    A csapatok az esszéjüket egy szakmai bíráló bizottság előtt prezentálták, majd a felmerülő kérdésekre válaszoltak.

    A végeredmény az első és második fordulóban, valamint a döntőn szerzett pontok alapján született meg. Az első helyet a tavalyi második helyezett csapat, az EnerGyík nyerte el (csapattagok: Berghammer Tamás, Czupy Gergely, Nagy Csanád). A második helyezést a Watts’sons csapat érte el, míg a dobogó harmadik fokára a Szuper csapat állhatott.

    Ebben az évben sem csak a csapatok részesültek jutalmazásban, hanem a versenykiírásnak megfelelően az a három iskola is, amelyik a legtöbb csapatot delegálta az első fordulón legjobban teljesítő csapatok közé. Így az eredményhirdetésen a jászberényi Liska József Erősáramú Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium, valamint a pápai Türr István Gimnázium és Kollégium képviselője is átvehette az intézményt megillető nyereményt. A döntőre ugyan nem jutott be csapata, de a harmadik helyezést az iskolák közül a zalaegerszegi Deák Ferenc és Széchenyi István Szakközép- és Szakiskola, Sportiskola nyerte el.
     

    Szerző: Ruzicska Erzsébet, Energetikai Szakkollégium Egyesület

     

    Előző cikkTovább eveznek a Tengernyi Kaland megálmodói
    Következő cikkBetiltják a mobiltelefonokat