Kezdőlap Digitális eszközök

Vége a Kémia Évének

A kémia az emberiség jólétét segítő tudomány, ezt az üzenetet sikerült sokakhoz eljuttatnunk, elsősorban a tudományok iránt érdeklődő fiatalokhoz – hangsúlyozta a Kémia Nemzetközi Évének magyarországi záróünnepségén Medzihradszky Kálmán akadémikus. Az ünnepi év szülöttje a www.chemgeneration.com.

A kémia az emberiség jólétét segítő tudomány, ezt az üzenetet sikerült sokakhoz eljuttatnunk, elsősorban a tudományok iránt érdeklődő fiatalokhoz – hangsúlyozta a Kémia Nemzetközi Évének magyarországi záróünnepségén az ELTE Természettudományi Karán elmondott köszöntőjében Medzihradszky Kálmán akadémikus.
Mint a Magyar Tudományos Akadémia honlapján (http://mta.hu) olvasható, az ENSZ Közgyűlés 2008-ban határozott arról, hogy 2011 legyen a Kémia Nemzetközi Éve. A döntés oka, hogy pontosan száz éve kapta meg Maria Sklodowska-Curie a kémiai Nobel-díjat, és vált a történelem első olyan alakjává, aki másodszor is átvehette a Svéd Tudományos Akadémia rangos elismerését.

Bár a Kémia Nemzetközi Évének hivatalos megnyitója 2011 januárjában volt Párizsban, az MTA Kémiai Tudományok Osztálya és a Magyar Kémikusok Egyesülete A magyar tudomány ünnepéhez csatlakozva már tavaly november 5-én elindította a magyarországi programokat.
Az év kiemelkedő eseményei között szerepelt a kémikusok első nemzeti konferenciája is, amelyet májusban rendeztek Sopronban.
Szintén a Kémia Nemzetközi Évének keretében született meg egy új, látványos, interaktív weboldal, a chemgeneration.com, amely akadémikusok közreműködésével készült, és a magyaron kívül idegen nyelveken is elérhető.
A Chemgenertions.com látványos köntösben, szórakoztató módon mutatja be a kémia történetét, eredményeit és a civilizáció fejlődésére gyakorolt hatását. Gerincét a Technológia mérföldkövei kémikus szemmel című fejezet adja, amely a legfontosabb iparágak történetét nyomon követve mutatja be a kémia fejlődését és meghatározó szerepét az elmúlt évszázadokban. 
A portál virtuális kémiatermében egyebek közt olyan kérdésekre kaphatnak választ az érdeklődők, hogy miként lesz a fekete aranyból üzemanyag, hogyan ment életet egy apró penészgomba, vagy mi folyik egy nanocsőben.

Előző cikkJövőképp jövőkép
Következő cikkVIII. Országos Oktatási Konferencia