Új, kísérleti közismereti tankönyvből tanulnak a szakiskolások

    Több mint 1,3 millió diáknak kezdődik meg szeptembertől a tanév, az 1, 5 és 9. évfolyamosok esetében pedig életbe lép a megújult Nemzeti alaptanterv és kerettantervek, valamint az ezeknek megfelelő új tankönyveket is hamarosan a kezükbe vehetik a tanulók. A kidolgozásban résztvevő Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet sajtótájékoztatón ismertette a legfontosabb változásokat, ahol bemutatta a szakiskolások számára készült új, kísérleti közismereti tankönyvét, amelyet szeptember 2-ig 25 000 szakiskolai tanuló kap meg ingyenesen, amellyel mintegy 3-5000 Ft-ot spórolnak meg a diákok szülei.

    Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) számára az elmúlt időszak egyik legfontosabb feladata a Nemzeti alaptanterv és a kerettantervek megújítása, kidolgozása volt, amelybe új fejlesztési célok és nevelési területek kerültek. Szintén fontos változás, hogy olyan új tantárgyak és tartalmak is bekerültek az alaptantervbe, mint az erkölcstan, a gazdasági-pénzügyi ismeretek, vagy a médiaismeret, de az egyes tantárgyak esetében (pl. természettudományos tárgyak, történelem) új szemléletmódot, új módszereket is hozott a változás.

    A megújított Nemzeti alaptanterv mellett az OFI másik kiemelkedő feladata volt, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából kidolgozza, majd véglegesítse a szakiskolai közismereti programot. Ennek keretében készült most el az a kísérleti közismereti tankönyv, amelyet szeptember 2-ig minden 9. évfolyamos szakiskolai diák közvetlenül ingyenesen megkap, amit szintén felmenő rendszerben vezetnek be.

    A szakiskolai közismereti program kidolgozása már 2011-ben kezdetét vette, amikor bebizonyosodott, hogy a szakiskolai oktatás új közismereti tartalmakat és új módszereket kíván. A program legjelentősebb fejlesztési eleme, hogy nem hagyományos tantárgyi szerkezetben készült, hanem olyan komplex tantárgyakat tartalmaz, amelyekben a hagyományos tantárgyi tartalmak integráltan jelennek meg. Ennek mentén kezdődött el aztán az új kísérleti tankönyv koncepciójának kidolgozása is. A tankönyv a szakiskolások számára előírt kerettantervek alapján összeállított tananyagot tartalmazza, az idegen nyelvi tananyagot kivéve; vagyis kommunikáció és magyar nyelv, matematika, történelem és társadalomismeret, osztályközösség-építés, valamint természetismeretről tanulhatnak ebből az egy tankönyvből a diákok.

    Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója elmondta: „A tankönyv a szakiskolai tanulók számára érthető nyelvezeten, képekkel, feladatokkal és illusztrációkkal szemléltetve készült, hogy minél könnyebben, gyorsabban megtanulhassák az általános műveltséghez, a hétköznapi élethez szükséges ismereteket. Az új szemléletű és szerkezetű kísérleti tankönyv hatékonyan segíti majd az általános tanulási képességek kialakítását, fejlesztését és az általános iskolai ismeretek megerősítését, továbbfejlesztését, szem előtt tartva a NAT-ban megfogalmazott legfontosabb alapelveket, célokat.”

    A szakiskolai közismereti program kidolgozása közben több alkalommal felmérést végeztünk, több mint 1000 pedagógust kérdeztünk meg, hogy összegyűjtsük a programmal kapcsolatos tapasztalatokat, és ennek mentén kezdtük el a tankönyv összeállítását. Emellett a lektoráláshoz külső, az OFI-tól független szakembereket kértünk fel, és az ő véleményezésük után véglegesítettük a tananyagokat” – tette hozzá Mayer József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tudományos munkatársa.

    A sajtótájékoztatón a kísérleti közismereti tankönyv bevezetését üdvözölte Kóbor Zoltán, a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola igazgatója, aki szerint az újfajta oktatás a szakiskolások előnyére válik, hiszen számukra az a legfontosabb, hogy a gyakorlati oktatás mellett, gyorsan, könnyedén sajátítsák el a legfontosabb lexikális ismereteket és tanulási képességeket.

    Az OFI az új típusú szakiskolai közismereti program bevezetésének támogatásához a pedagógusok és a tanulók számára minden közismereti tanórához külön-külön tanítási-tanulási támogató-csomagot készített. Ezeket a fejlesztéseket egy önálló honlap tartalmazza – http://szaki.ofi.hu/ – ahonnan az új tankönyv is letölthető elektronikus formában bárki számára, sőt hamarosan egy mobil alkalmazás segítségével telefonon is olvasható lesz a tananyag, ezzel is elősegítve a minden helyzetben való tanulást.

    Előző cikkKönyvünnep a Budai Várban
    Következő cikkSzeptemberben ismét Kutatók Éjszakája