Átadták az Öveges Laboratóriumot

    Ünnepélyes keretek között adták át  a XII. kerületi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban kialakított Öveges Laboratóriumot február 12-én. A rendezvényen részt vett Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere is, aki üdvözölte az újonnan kialakított laboratóriumot. 

    Az új labor „A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban (Öveges Program)” című TÁMOP-pályázat keretében, az Európai Unió támogatásával jött létre több mint 286 millió forintból. A korszerűen felszerelt Öveges Laboratóriumot 12 partneriskola diákjai is igénybe vehetik majd.

    A megnyitó ünnepségen Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester hangsúlyozta: büszke az iskolára, melynek az igazgató, Patkó Lajos adott karaktert. Üdvözölte továbbá az iskola természettudományos fejlődését, mint elmondta:  „Talán 3-4 évvel ezelőtt volt, hogy kémiából ketten jelentkeztek egyetemi képzésre országos szinten. Míg Finnországban nyolcszoros volt a túljelentkezés a természettudományi tanári szakokra, Magyarországon összesen nem volt nyolc jelentkező” – tette hozzá Pokorni Zoltán. A polgármester kiemelte: „a gond mélyebben van, valahol a tantárgy alapstruktúrájában, rengeteg vita van körülöttük. Kell-e, lehet-e egységesebb természettudományos képzést kialakítani, és megtartani, megújítani a régi kémia, fizika, biológia szaktantárgyakat”. „Kevesebb mennyiségű tananyagot kell adnunk a gyermekeinknek, de sokkal alaposabban, élményszerűbben. Kísérlet, szemléltetés, kísérlet, szemléltetés – ez a nyitja mindennek. Az Öveges Program erre tesz kísérletet” – összegezte.

    Az iskolának ugyanis nem ez az első természettudományok oktatására irányuló kezdeméynezése. Az iskola még  2008-ban  döntött úgy, hogy újraindítja a természettudományos tagozatot, és az Innovációs Szövetséggel, Závodszky Péter és Pakucs János támogatásával elkezdtek valamit, amely egyedülálló volt az országban a természettudomány terén.
    „A természettudományokat más síkra kell helyezni, nem csupán száraz elméletet kell tanítani” – tette hozzá Patkó Lajos. A kezdeményezés után nagy cégek álltak az iskola mellé, így elindult a reálosztály, és immár öt éve folyik ez a képzés. 
    Ezt koronázza meg az Öveges Laboratórium, amely segítségével szemléletesebbé, érdekesebbé, fogyaszthatóbbá lehet tenni a nehéznek tűnő tantárgyakat is.

    Előző cikkeLEMÉR felhívása-IKT-eszközhasználat az iskolákban- felmérés
    Következő cikkMásóra- inspiráció a kertészek között