Kezdőlap hírmozaik

    Képmanipulálás mindenkinek MS Paint-tel! (x)

    A legtöbbször olyan eszközöket használok, amit aztán a gyerekeknek is meg tudok tanítani. Hiszen nincs is annál jobb, ha az általam mutatott eszközöket ők is meg tanulják használni. Így vagyok a Windows-ok örök kellékével, a Paint-tel.

    (A cikk szerzője Tóth Norbert, szolnoki tanító, aki 3-4.osztályosoknak már javasolja az itt látható módszert. Norbert egy y-generációs tanár, érdemes figyelni rá!)

    Már elég régóta ha rajzolásról van szó a számítógépen akkor a Paint jöhet szóba. Ám ez az egyszerű program sokkal több lehetőséget rejt magában, mint gondolnánk.  De jöjjön egy példa:

    A Paint viszonylag egyszerű kezelőfelülete könnyen elsajátítható a gyermekek számára, és alkalmas arra is, hogy az interaktív táblán is dolgozzunk vele.

    Ahhoz hogy sikeresen kivágjunk valakit egy képről, ahhoz ki kell radíroznunk a hátteret.

     A háttérnek fehérnek kell lennie, a nagy részeket csak egyszerűen jelöljük ki és a „Delete” billentyűvel töröljük ki. Az igazi munka csak ezután jön.

    „Az ördög a részletekben rejlik”- , tartja a mondás és ez itt is igaz. A durva törlés után már csak a részleteket kell eltüntetnünk.

    Ehhez használhatjuk a szabadkézi kijelölést, illetve a radír eszközt is. Szükségünk lesz a nagyításra is, hiszen így tudunk tökéletes eredményt elérni. Itt én már az ecset eszközt is használni szoktam és azzal festem fehérre az eltüntetni kívánt részeket.

    Gondolhatjuk, hogy nem egyszerű munka és hogy, van olyan program, amivel ezt könnyebben el tudjuk érni. Az igazság az, hogy így ügyesednek a gyerekek és így ügyesedünk magunk is. A legjobb a kreativitás fejlesztésére az, hogy az adott eszközökkel a lehető legjobb eredményt el.

    A hosszú munka után a végeredmény teljesen elfogadható.

    Ha a kívánt kép készen van, érdemes elmenteni. Innentől bármely képre rátehetjük csak a kijelölésnél, azt átlátszó kijelölést kell választani így nem egy fehér téglalap társaságában helyezi a program a másik képre, hanem úgy ahogyan mi magunk vágtuk ki.

    Utána már csak a megfelelő helyre kell betennünk a képet vagy esetleg még tökéletesíteni a kivágást.(utolsó)

    Hogy miért így csináltuk? Azért, hogy a gyerekek fejlődjenek, fejlődjön a kézügyességük, kreativitásuk. A Paint a legjobb olyan játszótért a számítógépen, amely minden körülmények közt kiválóan teljesít, legyen az a Windows bármely verziója, illetve legyen a számítógép bármilyen koros, elavult. Érdemes kicsit rajzolgatni és rajzoltatni benne, hiszen ahhoz, hogy valaki mesterien művelje a képszerkesztést, ahhoz először az alapokat kell megtanulnia.

    Legközelebb megmutatom, hogyan csináljunk egyszerűen rajzfilmet a Paint segítségével.

    Előző cikkKülönleges könyvsorozat a Kello-tól(x)
    Következő cikkKerüljön Ön is képbe! (x)