Kezdőlap Digitális eszközök

Mi az a QR kód és mire jó egy pedagógusnak?

Olvasóink joggal kérdezik, mi az a fekete-fehér kockákból álló négyzet a lapban, és vajon mire jó? Feltettük szavazásra is a kérdést, és olvasóink nagy része igényli a bővebb tájékoztatást, ld. később. 

 

Az elmúlt három lapszámban, a 2014. novemberitől kezdődően lapunk,a Modern Iskola  cikkei alatt több helyen egy fekete-fehér kis négyzetet találhatnak,  ez az ún.QR kód. Ezt azért helyeztük el a lapban, hogy a cikkekhez tartozó internetes linkek, háttér-anyagok is egyszerűen és gyorsan elérhetők legyenek, ne kelljen hosszabb webcímeket megjegyezni vagy kimásolni. Olvasás közben okostelefonjával egyszerűen beolvashatja, és a cikk olvasását a linken folytathatja, vagy megnézhet az oda feltöltött animációt,képet,  táblázatot vagy egyéb anyagokat. QR kód egy kétdimenziós vonalkód, melyet a legtöbb okostelefon képes értelmezni. A QR kódok olvasásához a telefonra le kell tölteni egy alkalmazást, mely minden platformon (Android, iOS, Windows Phone) is elérhető, több változata ingyenesen is. .

Hogyan használjuk a QR kódot?

Ha QR kódot talál valahol, akkor tartsa mobiltelefonja  kameráját a vonalkód fölé és amennyiben a telefonnak sikerült beolvasnia a kódot, egy halk pittyenés után a képernyőre ki is írja az eredményt, pl.: behívja a kód mögötte lévő weboldalt. (A Modern Iskolában is ezt fogjuk használni, de a későbbiekben megjeleníthetünk ezzel telefonszámot vagy akár GPS kódot, térképet is.

Ha internetes linket szeretne valaki megjeleníteni ezzel a technológiával, akkor szükség lehet wi-fi-re vagy mobil-internet előfizetésre is. Újszerűsége miatt, és mert okostelefont kell beolvasásukhoz használni, ezért  a diákok körében nagyon népszerű ez a megoldás.

Hogyan készítsen és használjon egy pedagógus QR-kódot?

 Lapunk weboldalán a szavazásra feltett kérdésre a válaszadók kétharmada válaszolta, hogy nem ismeri ezt a jelzést eléggé, szívesen fogadna ötleteket a felhasználás szempontjából. Számukra is válaszként közöljük ezt az összeállítást. 

QR – kód generátorral bármely webcímből vagy egyéb tartalomból pár másodperc alatt egyszerűen elkészítheti és kinyomtathatja az egyedi kódját. Megéri az előkészület, mert a tapasztalatok szerint még feladatokat is nagyobb lelkesedéssel és arányban oldanak meg a diákok, ha QR kóddal kapják a feladatot, mintha pontokba szedve olvashatnák azt . Mindemellett a QR kód a pedagógiai munkában  alkalmazható a forrás megjelölésénél és a szemléltetés területén is. Akár online vagy internet nélkül is olvasható –offline- -grafikonok  is megjeleníthetők, mint ahogy a kód alapjai  képek, videók, weboldalak is lehetnek. Jó gyakorlat, hogy bonyolultabb információkat  QR-kódban (is) közölnek az iskolai kommunikációs csatornákon.(Pl. nyitva tartási idő, táblázat). Szintén a pedagógusok kreativitását dicséri, ha pl. a tabunak számító információkat (pl. szenvedélybetegség, szexuális problémák esetén segítő szolgáltatások)  elérhetőségét nyilvánosan, mégis diszkréten lehet közzétenni QR kódokkal. Számos megvalósítását ismerjük a kódok használatának a szabadidős, felfedezős foglalkozások terén is, kincskereső játéknál, állomások követésekor. Ez esetekben a  a kódok információt adhatnak arról, hogy hol van a keresett tárgy, vagy az arra mutató következő kód.

 

  Keresse a QR kódot lapunkban is, használja munkájában, és ha ezzel kapcsolatban kérdése van, írjon nekünk az info@moderniskola.hu címre, segíteni fogunk!  

Előző cikkMiről szól a Modern Iskola idei első száma?
Következő cikkKülönleges könyvsorozat a Kello-tól(x)