Kezdőlap osztályfőnök

Megkezdődött a tankönyvrendelés a 2015/16-os tanévre

 Budapest, 2015. április 8, szerda (MTI) – Megkezdődött a 2015/16-os tanévre a tankönyvrendelés: változás, hogy több idő áll rendelkezésre erre és a kiadványok további húsz százalékkal lesznek olcsóbbak – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára szerdán Budapesten.     Czunyiné Bertalan Judit a sajtótájékoztatón elmondta: a tankönyvellátásra vonatkozó eddigi tapasztalatokat összegezve megváltoztatták a következő tanévre a tankönyvrendelési felületet. Jelentősen könnyebb lesz a folyamat, és egyúttal biztonságosabbá is válik – emelte ki az államtitkár.     Hozzátette: a pedagóguskarral és az egyházakkal folytatott egyeztetések nyomán több változtatással találkozhatnak majd az intézmények. Sokkal több idő van a tankönyvek megrendelésére, az idén harminc nap áll rendelkezésre a kiválasztásra és a rendelések rögzítésére.      A könyvek árának újabb húsz százalékos csökkenése várható, a tankönyvcsomagok átlagára 12 ezer forint körül lesz.

 Ingyenes tankönyvek

 Újabb évfolyam kapja majd ingyenesen a könyveket, így a térítésmentesség az általános iskola első három évfolyamára terjed már ki. Az új rendszerben már háromszázezren juthatnak majd ingyenesen a kiadványokhoz – mondta Czunyiné Bertalan Judit, aki közölte: a fenti évfolyamokon túl további diákok is kaphatnak támogatást rászorultsági, gyermekvédelmi alapon.     Jelezte: folyik a tankönyvek tartalmi fejlesztése az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetnél, újabb évfolyamokra fejlesztettek ki kiadványokat, a véleményezésben több száz pedagógus vesz részt. A tankönyvek elosztásában és az iskolákba eljuttatásában is praktikusabb, logikusabb rendszert alakítanak ki – közölte a köznevelési államtitkár.      Kérdésre válaszolva elmondta: javasolt tankönyvlista nincs, a Könyvtárellátó (Kello) honlapján azok a könyvek kapnak jelölést, amelyek a nemzeti alaptantervvel kompatibilisek. A tavalyi csaknem négyezerrel szemben mintegy 2700 kiadvány szerepel a listán, ebben több új könyv is van.  Tőczik Zsolt, a Kello ügyvezető igazgatója kiemelte: hatékonyabbá és egyszerűbbé szerették volna tenni a rendszert. Az ellátás menete mellett hozzányúltak a logisztikához – jelezte, hozzátéve: az a cél, hogy megfelelő mennyiségben, minőségben és határidőre leszállítsák a tankönyveket. Egyszemélyes ügyfélkezelő rendszert alakítottak ki, minden iskolát egy meghatározott emberhez rendelnek, aki a rendelés elejétől a tankönyvellátás végéig segíti az intézményeket – közölte.  Ezen kívül a  Kello eddigi call centere is segíti a tankönyvfelelősöket.  

 

Összesítve szállít a KELLO

 A rendelés diákonként történik továbbra is, de már nem csomagolják össze tanulónként, hanem iskolákra bontva, összesítve szállítják ki a tankönyveket. Ezzel is az esetleges hibákat szeretnék kiküszöbölni – mondta Tőczik Zsolt. „- Ha valamelyik diák iskolát vált, vagy státusza változik, intézményt változtat, akkor a tankönyvfelelős szabadon tudja módosítani  a tankönyvek kiosztását.  Nyilván ezt a Kelllo felületén adminisztrálni kell majd, hogy a számlamozgás is helyes legyen.”- közölte. Hozzátette: a tájékoztató minden tankönyvfelelős megkapta, és amikor bejelentkeztek, elkerülhetetlenül láthatták. Ebben a pár oldalban leírtuk, hogyan működik a rendszer, mikor mit kell tenni, milyen mérföldkövek vannak, mit kell tenni, ha elakad valaki. Ezen kívül több képernyőképpel, részletesen, lépésről lépésre elmagyaráztuk, mire kell ügyelni. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által bevezetni kívánt készpénzkímélő kártya elfogadása „egyelőre nem” lehetséges – fogalmazott Tőczik Zsolt a Modern Iskolának. 

 Nem fognak előre számlázni a tankönyvekért fizető diákoknak, hanem mindig azt számlázzák majd le, amit leszállítottak, és a diákok, a szülők átvettek. A számlát az iskolán keresztül kapják meg, és szeptember 15-ig kell majd kifizetniük Beszámolt arról, hogy a hittan- és erköcstankönyvek rendelése nem volt egyértelmű, ami több hibát eredményezett, ezt egyszerűsítették, és rögzítették, mely tankönyv melyik bevett egyház által elfogadott kiadvány.  A tankönyvfelelősöknek a rendelés szempontjából fontos, hogy a tavalyi három helyett már csak egy helyen lehet hit-és erkölcstan könyveket megrendelni. Az iskolai könyvtárak számára ugyanazon a felületen lehet megrendelést leadni, nem kell újra bejelentkezni – mondta az ügyvezető a Modern Iskola kérdésére, hozzátéve: ezzel is a tankönyvfelelősök munkáját szeretnék egyszerűsíteni. Kitért arra is, hogy saját forrásból megháromszorozzák azt az összeget, amelyet az iskola fenntartóján keresztül a tankönyvfelelősöknek fizetnek, így 300 forint plusz áfa jár majd diákonként.    

 A Nemzeti Pedagóguskar bevonásával

 Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azt mondta: egyik első felvetésük volt, hogy tekintsék át a tankönyvellátás rendszerét és az esetleges problémákat. Októberben megbeszélték a szaktárcával és a Kellóval a felmerült kérdéseket. Javaslatuk nyomán beépítették az új rendszerbe a tanári példányok számának megváltoztatását, a pótrendelés, a visszáruzás módosítását. E téren még lesznek javaslataik – jelezte az elnök.      Kérdésre válaszolva Horváth Péter elmondta: a kar feladata lesz, hogy a mostani kiadványokat folyamatosan kontrollálják, a tartalmukat véleményezzék.

A cikk az MTI anyagának felhasználásával készült. 

Kapcsolódó tartalom: 

Tankönyvrendelés- indulnak a tájékoztató előadások országszerte

 

Előző cikk
Következő cikkTitanic – filmfesztivál Budapesten