Kezdőlap hírmozaik

    Napórát szeretnének a városukba a gimnazisták – támogatást kérnek

    A Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium tanulói vagyunk: különböző évfolyamra és különböző osztályba járunk. Iskolánk ökoiskola, ezért számunkra egyértelmű, hogy a környezettudatosságról nemcsak beszélni kell, hanem a megvalósulásáért tenni is kell. Gimnáziumunkon már napelemek vannak, mi magunk is készítettünk az egyik sportöltözőnkre alukollektort. 
    Amikor jelentkeztünk az Energy Factory  környezetvédelemre és a környezettudatos gondolkodásra figyelmet felhívó országos pályázatára, egyértelmű volt számunkra, hogy 2015-ben, a fény évében fénnyel kapcsolatos projekttel pályázunk. Tervünk arról szól, hogy Kiskunhalason, a Semmelweis téren egy napórát hozunk létre. 

    Napos órákat szeretnének

    Azért döntöttünk a napóra mellett, mert úgy gondoljuk, hogy Kiskunhalas számára a már meglévő, szökőkutas parkban elhelyezendő vízszintes napóra új turisztikai látványosság lesz. Szeretnénk arról is meggyőzni az embereket, hogy nem kell azonnal az elektronikus cikkekhez nyúlni ahhoz, hogy megtudják, mennyi az idő – különösen akkor, ha napos időben kinn, zöld területen vannak. Az is fontos szempont számunkra, hogy a parkban lévő 4  4 méteres napóra segíti majd a családokat a játszva tanulásban, hiszen a szülők és a gyermekek együtt fejthetik meg a környezet és a napóra rejtelmeit. És az sem mellékes, hogy városukban lesz egy olyan közösségi hely, ahol a víz, fény, levegő – sajátos szerepet kapva – együtt lesz.
    Ehhez igyekszünk minél több – de nem csak – halasi felnőttet, közösséget megnyerni. A munkánkat – természetesen iskolánkon kívül – segíti az önkormányzat is (a köztéri építéshez szükséges hivatalos dokumentumok megszerzésével), a város egyik tervező mérnöke (elkészítette a napóra tervét)… és nagyon sok vállalkozó, szervezet, magánszemély, tanár, iskolatárs. 
    A támogatóinkkal folytatott beszélgetésben legerősebb érvünk: szeretnénk egészséges városban élni, és szeretnénk, ha a napórát majdani gyerekeinknek meg tudnánk mutatni.

    Csapatmunkával a közös célért

    Miért érdekes együtt dolgoznunk? Bár azonos iskolába járunk, korábban mégsem voltunk barátok. Most megtanuljuk, hogy figyeljünk egymásra, hogy jól osszuk meg a feladatokat. Ezért van, aki könnyedén bánik az internettel, így ő lett a közösségi csoportunk adminisztrátora; van, aki oldottan, fesztelenül beszél, ezért ő tartja a kapcsolatot a médiával; van, aki nagyszerűen érvel, ezért ő győzi meg a lakosokat, hogy támogassák a napóránk megvalósítását. De – bár egyikünk sem kimondottan reálérdeklődésű – nagyon hasznos információkat tudtunk meg fizikatanárunktól is, akivel az iskola előtti téren elkészítettük a napóra prototípusát.  

    Sikeres menetelés eddig

    Pályázatunk jól szerepelt a válogatón, így  2015. március 28-án részt vettünk Budaörsön, az Illyés Gyula Gimnáziumban az Energy Factory elődöntőjén, ahol 12 mentort már meggyőztünk arról, hogy a mi tervünk a legjobb. Mentorunk, Zámbó Csaba is segíti a munkánkat, hogy sikeresek legyünk a döntőben, és hogy Halas gazdagodjék egy diákok által kezdeményezett, környezetkímélő köztéri elemmel.

    A csapat tagjai: Daday Zita, Miklai Ágnes, Nánai Viktória, Pataki Márta és Vajkó Sándor (a kép kattintásra nagy méretben nyílik meg.) 

    Ismerkedjenek meg ökoiskolánk honlapjával.

    Tekintsék meg bemutatkozó videónkat.
    Látogassanak el napórás közösségi csoportunkba .

    És támogassanak bennünket, hogy napos óráink legyenek.
    Készítette: 
    Daday Zita, a Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium 11. b osztályos diákja 

    Előző cikkÁtadták az országos szakmai tanulmányi versenyek díjait
    Következő cikkA 2016. évre vonatkozó pedagógus minősítésről