Kezdőlap hírmozaik

    Átadták az országos szakmai tanulmányi versenyek díjait

     

      Harminckilenc szakmában átadták a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) első három helyezettjének a díjakat 2015. április 29-én a VIII. Szakma Sztár Fesztiválon.

        A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 2015-ben nyolcadik alkalommal rendezte meg a szakmai tanulmányi versenyeket és a hozzájuk kapcsolódó rendezvényeket összefogó Szakma Sztár Fesztivált április 27-29. között a budapesti Hungexpo területén.
        Az elismeréseket Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Parragh László, az MKIK elnöke, Bihall Tamás, az MKIK oktatási és képzési alelnöke, valamint Szilágyi János, az MKIK oktatási és képzési igazgatója adta át.

    A szakmunkások továbbtanulásáról

        Parragh László, az MKIK elnöke hangsúlyozta: fontos megérteni, hogy a szakképzés az alkotó munka örömét jelenti, egzisztenciát teremt, a szakmai tudás jó elsajátítása pedig továbblépési lehetőség a felsőoktatási intézményekbe is.
        Az MKIK elnöke a szakképzés körül kialakult vitára utalva kiemelte: a kamara aktív szerepet játszik a felsőoktatás átalakításában is, „ki fogjuk nyitni azokat a kapukat, amelyek egy jó szakmunkás számára továbblépést jelentnek a felsőoktatásba a saját szakmai területén”.
        A kamara elnöke a Magyarországon is jelenlévő nagy autógyárak vezetőivel példálózott, akik közül többen is szakmunkásként kezdték munkájukat, és jutottak el magas vezetői pozícióig. Beszédében megjegyezte, hogy német lapok elismerően írnak a magyar szakképzés átalakításáról.
        Parragh László szólt arról is, hogy az idén a Szakma Sztár Fesztiválon rekordokat értek el, ezúttal 39 szakmában mérték össze tudásukat a szakmunkástanulók, és 192 diák jutott a döntőbe. A versenyen elért eredményük alapján a tanulók 82 százaléka teljesítette a szakmunkás vizsga feltételeit, és ezzel mentesül a záróvizsga alól.
        Rekordot döntött a rendezvény azzal is, hogy az idén 15 ezren keresték fel a Szakma Sztár Fesztivált, a látogatók több mint 60 százaléka pályaválasztás előtt álló iskolai tanuló volt – tette hozzá a kamara elnöke.

    Hazánk rendezheti az EuroSkills-t 2018-ban

        Az MKIK elnöke elmondta, hogy sikerült megállapodni a 2018-as európai szakmunkásverseny, az EuroSkills magyarországi megrendezéséről. Kiemelte: a rendszerváltó országok közül először Magyarország rendez a térségben európai szakmunkásversenyt, ez pedig ránk ráirányítja a figyelmet, tovább erősíti a magyar szakképzést.
        A MKIK tájékoztatása szerint az idei szakmai versenyre – a Nemzetgazdasági Minisztérium versenyfelhívása alapján –  a www.szakmasztar.hu honlapon keresztül mintegy 5500 tanuló jelentkezett. Az MKIK az év elején – a területi kamarák közreműködésével – valamennyi megyeszékhelyen biztosította  az írásbeli elődöntők lebonyolítását, amelyeken mintegy 4600 versenyző indult.
        A díjkiosztón köszöntötték és díjazták a felkészítőket, szakértőket, szakmai szponzorokat is.
     

    gpe guz gte

    Forrás: MTI 2015. április 29., szerda 12:57

    Előző cikkHogyan segít a gyógytestnevelés az iskolákban?
    Következő cikkNapórát szeretnének a városukba a gimnazisták – támogatást kérnek