Kezdőlap Digitális eszközök

Hogyan regisztrálhat az ingyenes Minecraft Education oldalon és mire jó ez ?

Nagyon népszerű a gyerekek körében is a Minecraft program, amit most a nyári szünetben is diákok ezrei használnak naponta. A "világok építésére " is használható különleges vizuális megjelenítésű játék most a Microsoft gondozásában oktatási változatban is elérhető és kipróbálható pedagógusok ill. bárki számára. Ennek részletei, "kézenfogva" és miért, mire jó- mindez kiderül cikkünkből. Ön már kipróbálta??

MC_EE_Classroom11-779x389Június elején megérkezett a diákok körében is nagyon népszerű Minecraft program oktatási változata, amit szeptemberig minden regisztráló ingyenesen letölthet innen és használhat. Erről idézzük korábbi cikkünket és az azt kiegészítő tapasztalatokat Ujhelyiné Szeverényi Irma gyógypedagógustól, Microsoft Innovatív Szakértőtől. A regisztráció sokak számára kihívás. Lapunk felkérte Novák Károly Microsoft Innovatív Expert pedagógust, hogy saját tapasztalatait és jó gyakorlatát ossza meg, amit e téren szerzett. Egy olvasói levélre válaszolva Károly részletes választ ad a regisztráció menetéről, és a Microsoft Minecraft játék megismerési lehetőségeiről, melyet cikkünk végén, szöveghűen idézünk.

selfieBepillantás a program használatába- mik az újdonságok?

  Szóval a program használata  most nyáron ingyenes, utána évente és felhasználóként kell majd díjat fizetni, kb. 250 -1000 Ft-ig. Ezt az információt a tanarblog.hu -n olvastuk. Fontos, hogy itt a tanarblog.hu szakembere, Nádori Gergely szakértő jóvoltából egy kicsit több, mint 14 perces videót is végignézhetünk, ami részletesen, a regisztráció után mutatja be a Minecraft Oktatási változatának használatát. Néhány kiemelt részlet, mik az újdonságok:
  • lehet korlátozni a beépíthető területeket,
  • lehet fényképeket készíteni , akár szelfit is, ld. képen.
  • Lehetőség van táblákon való információ-megosztásra, akár több szöveget is leírhatunk.
  • Ún. „nem játékos karaktert” is készíthetünk, akik további tájékoztatást tudnak adni a játékosoknak.
tabla
Táblákat is elhelyezhetünk a Minecraft Oktatási felületén- kép a tanárblog.hu videójából
A Minecraft oktatási változatának bevezetéséről 2016. június elején írtunk a moderniskola.hu -n. A bejelentésről szóló hírt kiegészítettük akkor Ujhelyiné Szeverényi Irma gyógypedagógus, MIE Expert részletes videós bemutatójával, a hatvani Microsoft jó gyakorlatokat bemutató konferencia-előadásával és néhány nagyon fontos, gyakorlatias jó tanácsot is kaphatnak tőle az olvasók!
„Itt van egy összefűzött videó, összesen 67 perces, amiben több fejlesztési lehetőségről is írtam a felvételek közben: https://youtu.be/d82t2l4UEAY
Ez meg  a Hatvani Konferencia bemutatója: https://youtu.be/3JQqzCQnnuE
Igen, valóban motiváló erővel hathat a Minecraft az oktatásban.
Szükséges, hogy mi, pedagógusok megismerjük a játékot. Nem baj, sőt nagyon is jó, ha a diákoktól is kérünk segítséget az alkalmazás megtanulásában. Óvatosan, szakszerűen kell megtervezni az oktatásbeli alkalmazását.  Fontos meghagyni a tanulóknak azt a szabadságot, amiben a játék során részük lehet. Ugyanis az egyik varázsereje ebben rejlik, hogy annyira szeretik a Minecraftot. A szabad, kreatív alkotási vágy megvalósulása öröm, élmény számukra. Ebbe kell valamiképpen elhelyezni azt az ismeretanyagot, amit az adott tantárgy megkíván…Tovább a részletekre tehát ide lehet kattintani.

A Minecraft Education – Oktatási – változat telepítése – Novák Károly segítő levele

Olvasói kérdés, ami sokakat érdekelhet:

„Tisztelt Modern Iskola!
Hírlevelükben olvastam az ingyenes Minecraft regisztrációs lehetőségről, de nem enged a honlapon regisztrálni. Érdekelne, hogy hogyan használható-próbálható ki a nyár folyamán pedagógusoknak a Minecraft?”

Novák Károly
Novák Károly

Novák Károly válasza, szöveghűen:

„Engedd meg, hhogy MIE szakértőként válaszoljak a kérdéseidre.

A letöltési oldalról  ( http://education.minecraft.net/getstarted/ ) egy iskolai e-mail címmel lehet hozzájutni a telepítő fájlhoz.

Iskolai címmel kétféleképpen lehet rendelkezni.

Az egyik, ha az iskolátoknak van intézményi Office365 hozzáférése, ebben az esetben a rendszergazda tud Neked e-mail címet regisztrálni (ez a ritkább eset).

A másik, hogy regisztrálsz magadnak egy ingyenes Office365-öt, amihez kapsz majd egy „…@sulid.hu” formátumú e-mail címet, amit a Microsoft bizonyos szolgáltatásaihoz (mint a Minecraft Edu) tudsz használni(jelenleg e-mail szolgáltatás nem jár hozzá).

Ezzel kapcsolatban ajánlom Neked az alábbi összeállításomat:

https://doc.co/sXwTwe

Ha hozzájutottál a telepítő fájlhoz és telepítetted, máris lehet használni. (angolul).

Mivel én sem vagyok egy nagy gémer, ezért a tanítványaimhoz fordultam segítségért, akik azt mondták, hogy a YouTube-on található leírások alapján simán meg lehet tanulni a játék használatát. A„pingvinharcos” nicknevű felhasználó anyagait ajánlották, de az alábbi linkre kattintva rengeteg tutorial található (még nekem sem volt időm rá, hogy megnézzem):

https://www.youtube.com/results?search_query=minecraft+kezd%C5%91knek

Ha bármi kérdésed van még, nyugodtan keress!

Üdvözlettel:Novák Károly (cím a szerkesztőségben)”

Előző cikkTudja, mit csinál a gyereke az interneten?
Következő cikkOkosportállal nyert osztálykirándulás