Kezdőlap hírmozaik

    Könyvtárak, szolidaritás, társadalom – Az IFLA Könyvtári és Információs Kongresszusán jártunk

    Könyvtárak, szolidaritás, társadalom – ez a három szó szolgált a világ legnagyobb könyvtári seregszemléjének mottójául, amelyet 2017. augusztus 19. és 25. között tartottak a lengyelországi Wroclawban – abban a városban, amely 2016-ban kiérdemelte az Európa Kulturális Fővárosa címet. A nemzetközi kongresszuson a világ 122 országából érkező több mint háromezer résztvevő között jelen volt több magyar könyvtáros és – a Könyvtárostanárok Egyesülete képviseletében – három magyar könyvtárostanár is. Szó esett a hamis hírek elleni fellépésről és a könyvtisztító-kölcsönző gépről csakúgy, mint az olvasásnépszerűsítést segítő játékosításról.

    Az épp néhány héttel ezelőtt 90. születésnapját ünneplő IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions), a Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége a könyvtáros szakma legnagyobb szakmai szervezete. Tevékenységéhez éppúgy hozzátartozik a globális könyvtári stratégiaalkotás, mint a szakmai érdekvédelem a világ országaiban, a bevált jógyakorlatok terjesztése és a képzés különböző formáinak támogatása, előmozdítása szerte a világon.

    83. IFLA WLIC Wroclawban. A KTE és az OPKM küldötteinek képes beszámolója. 2017. augusztus 18-25. 0. nap az IFLA Iskolai könyvtári szekciójának satelite programja a pedagógiai könyvtárban.

    Az IFLA legnagyobb rendezvénye kétségtelenül az évente a világ más-más városaiban megrendezett Könyvtári és Információs Kongresszus (IFLA WLIC), amelynek 2017-ben 83. alkalommal a lengyelországi Wroclaw adott otthont. A Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) támogatásának köszönhetően számos magyar könyvtáros, köztük három könyvtárostanár is részt vehetett ezen a felejthetetlen szakmai eseményen, amelyből aligha adódik (sokkal) több egy könyvtáros életében. A Magyar Könyvtárosok Egyesülete számos segítőt is adott annak a háromszáz fős önkéntesgárdának, amely a találkozó lebonyolításában vállalt óriási szerepet, és amely most először nemzetközi résztvevőkből állt össze.

    Augusztus 20-a tehát nemcsak az államalapítás ünnepe okán volt igazán ünnepi számunkra: ezen a napon vette kezdetét hivatalosan is a konferencia, amelynek kísérőprogramjait (többek között az Iskolai Könyvtári Szekció szatelitkonferenciáját) már napokkal, hetekkel „a sípszó előtt” megtartották nemcsak Wroclawban, de szerte Lengyelországban, sőt Európa más országaiban is. Nincs is mit csodálni ezen: a résztvevők jelentős hányada távoli földrészekről érkezett (jelentős számban képviseltette magát például a malajziai szakma, hiszen a következő IFLA-kongresszust Kuala Lumpurban tartják majd), így számukra az úgy földrajzilag, mint időben minél inkább kiterjesztett szakmai és kulturális programok egyaránt nagy vonzerőt jelentettek.

    83. IFLA WLIC Wroclawban. A KTE és az OPKM küldötteinek képes beszámolója. 2017. augusztus 18-25. 0. nap az IFLA Iskolai könyvtári szekciójának satelite programja a pedagógiai könyvtárban.

    Az UNESCO Világörökségi Listáján is szereplő Centenáriumi Csarnokban rendezett megnyitó ünnepség a kongresszus leglátványosabb programjai közé tartozott. A megnyitóbeszédek egybehangzóan kiemelték: korunkban, mikor egyre több manipulált, hamis információ, részigazság vesz bennünket körül,

    szükségünk van könyvtárakra és a könyvtárosokra mint a hiteles információ őrzőire és közvetítőire.

    A hivatalos megnyitó beszédek után látványos színpadi zenés-táncos előadás mutatta be Wroclaw történetét a kezdetektől napjainkig.

    A szakmai programok sokszínűségéről már a számok is sokat mondanak:

    500 előadó 247 szekcióban adott számot munkájáról, kutatási eredményeiről.

    A könyvtáros szakma minden részterülete képviseltette magát. A napjainkban tapasztalható információs robbanás számos új kihívás elé állítja a felhasználókat és a könyvtárosokat, információs szakembereket egyaránt. Egy széleskörű nemzetközi kongresszus lehetőséget ad arra, hogy a szakemberek tapasztalatot cseréljenek azokkal az új témakörökkel kapcsolatban is, mint a szerzői jog és egyéb jogi kérdések, a tudásmenedzsment aktuális kérdései, korunk adatrobbanásának kihívásai, a felhasználóképzés új feladatai (hiteles információforrások szűrése, adatvédelem), digitális könyvtári hálózatok, a könyvtári terek új szerepei. A menedzsment szekcióban Pataki Marianna könyvtárostanár tartott nagy sikerű előadást Civilek a minőségi oktatásért címmel.

    A szekciók munkáját egy több mint nyolcvan kiállító innovációit bemutató szakkiállítás kísérte, amelyen keresztül mintha csak a jövő könyvtárainak világába nyertünk volna bepillantást. A könyvtári folyamatok automatizálásának segédeszközei (könyvkölcsönző- és a korábbi kölcsönzéseket alapul vevő könyvajánlógép; könyvtisztító és egyúttal -leltározó berendezések), a digitalizációt segítő szkennerek, könyvtár- és múzeumpedagógiai informatikai eszközök, családfakutató nemzetközi vállalkozások, adatbázis- és könyvkiadó cégek, könyvtárszakmai szervezetek kavalkádja várta a résztvevőket a Centenáriumi Csarnokban.

    83. IFLA WLIC Wroclawban. A KTE és az OPKM küldötteinek képes beszámolója. 2017. augusztus 18-25. 0. nap az IFLA Iskolai könyvtári szekciójának satelite programja a pedagógiai könyvtárban.

    A kongresszuson bocsátották útjára az IFLA Library Map of the World (LMW, Könyvtári világtérkép) nevű kezdeményezését. E projekt keretében létrehoztak egy olyan térképes adatbázist, amely a világ országainak könyvtári rendszereit egységes formában, összehasonlítható módon mutatja be. A 78 ország 1.836.134 könyvtári gyűjteményéről (!) információt adó adatbázis a Magyar Könyvtárosok Egyesülete előkészítő munkájának köszönhetően Magyarországról is tartalmaz adatokat. A kezdeményezés fontos vívmánya, hogy nemcsak számszerű adatok bemutatását tűzi ki célul, de közösségi funkciói segítségével megvalósult jógyakorlatok, sikertörténetek megosztását is lehetővé teszi.

    Jógyakorlatokból pedig a kongresszus napjai során sem volt hiány: a szekciómunkák összpontosítottak a szakmai gyakorlatok megosztására, így az előadások és a személyes beszélgetések során nemcsak a csúcstechnológiai vívmányokkal, de „nulla forintért” hazahozható ötletek sokaságával is gazdagodott a kíváncsi résztvevő. Az olvasóvá nevelés szolgálatába állított játékosítás (gamification) módszerei, a felhasználóképzés kezdeti fázisában alkalmazott ethno-mapping (amit magyarul talán a „szubjektív térképezés” szókapcsolattal adhatunk vissza a leghitelesebben), az olvasók adatvédelmi képzésének egyszerű mesterfogásai, az információs műveltség fogalmi változásait is követő könyvtári szolgáltatások átalakításának módjai, a könyvtári szolgáltatások és a médiaműfajok kapcsolódásának lehetőségei mind-mind inspirációt jelentettek.

    A szakmai programok komolyságát egyensúlyozta a kulturális programok sokszínűsége: város- és könyvtárlátogatási alkalmak, szervezett és spontán kialakuló kirándulások tarkították a wroclawi napokat. A legemlékezetesebb azonban mind közül az IFLA-konferenciákon már hagyományos programnak számító ünnepi este volt, melynek középpontjában a szakma nemzetköziségének ünneplése, a lengyel kultúra és gasztronómia bemutatása állt.

    A kongresszus záróeseményén Donna Scheeder, az IFLA leköszönő elnöke hivatalosan is átadta feladatát a megválasztott elnöknek, Glória Pérez-Salmerónnak, aki 2019-ig fogja vezetni a szervezetet; a wroclawi szervezők pedig a jövő évi konferenciát szervező malajziai küldöttségnek adták át a stafétát, akik már most megkezdték a Kuala Lumpur-i kongresszus előkészületeit.

    Kámán Veronika, Fotó: KTE

    A fenti beszámoló írójával, Kámán Veronikával készült interjúnkat itt olvashatják.

    Az IFLA Könyvtári és Információs Kongresszusán készült további képek a KTE fotóalbumában megtekinthetőek.
    Előző cikkIskolakönyvtár, ahol kinyílik a világ
    Következő cikkIskolai könyvtárak Magyarországon – Amit a jog és a statisztika mutat