Kezdőlap Digitális eszközök

Robotikai világversenyre indulhatnak újra a nyertes középiskolások – az EMMI is támogatja őket

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 1 millió forinttal támogatja a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium „RoboTeam” nevű csapatát, hogy részt vehessenek a 2018-as „FIRST Global Challenge 2018” robotika világversenyen Mexikóvárosban. Cikkünkben felidézzük a 2017-es győzelmüket és a közelgő új kihívást is, valamint a robotika-versenyt is "első kézből"megismerhetjük.

Az EMMI 2018.08.01-i, a moderniskola.hu -hoz eljuttatott közleménye szerint:

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma – a Kormány célkitűzéseivel összhangban – kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a köznevelésben tanuló diákok versenyképes tudásra tegyenek szert. Ennek egyik fontos területe a számítógépes ismeretek elsajátítása, a programozás és a kódolás megismertetése, valamint a digitális kompetencia fejlesztése. Az erre irányuló programokat és kezdeményezéseket támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A programok közül kiemelkedik a FIRST LEGO League (FLL), amely a gyerekeket játékos formájában, élményszerűen vezeti be a tudomány és technika világába. A FLL alapja egy szórakoztató robotverseny, amely során a gyerekeknek egy robot segítségével kell bonyolult feladatokat megoldaniuk. A feladványok teljesítéséhez a csapatoknak:

  • egy előre megadott témában kutatást kell végezniük,
  • egy automatizált robotot kell megtervezniük,
  • valamint programozniuk
  • és tesztelniük.

A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium „RoboTeam” nevű csapata első helyen végzett a 2017. július 17–18-án Washingtonban megrendezett „FIRST Global Challenge 2017” versenyen. A tavalyi sikeres szereplés után a csapat lehetőséget kapott, hogy idén címvédőként képviselje Magyarországot a 2018. augusztus 16–18. között Mexikóvárosban megrendezésre kerülő „FIRST Global Challenge 2018” versenyen. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma – a National Instruments a Jövő Műszerezésért Alapítvánnyal együttműködve – a jövőben is elkötelezett az FLL versenyek támogatása iránt, ezért a csapat nevezéséhez és a robot alkatrészeinek beszerzéséhez 1 000 000 forint támogatással járul hozzá.”

 

 162 ország csapata közül az elsők lettek- hogy volt 2017?

A 2017-es versenyről ezt írta Koren Balázs, a csapat vezetője a blogjában:

„A Team Europe néven szereplő Fazekas RoboTeam csapat
MEGNYERTE a FIRST Global Grand Challenge Award díjat.

A csapat rajt-cél győzelmet aratott végig vezetve a pontversenyt, eredményük kiemelkedett a mezőnyből.

20108217 321602211625507 6247524977880059344 n

roboteam washington

A csapat tagjai:

Első sor: Martinák Zalán, Molnár-Sáska Zsófia, Karsai Zsuzsanna (RoboTeam műhelyvezető)

Hátsó sor: Kurucz Márton, Fey Mihály, Hervay Bence, Umann Dávid, Koren Balázs (csapatvezető), Bácsi Sándor (szakmai felkészítő)

 

A FIRST Global Youtube csatornáján megtekinthető mindkét versenynap összes mérkőzése:

Az első nap

A második nap és az eredményhirdetés

A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium RoboTeam Csapatát az a megtiszteltetés érte, hogy Európát, mint kontinenst képviselhették az Olimpiai Játékok szellemében megrendezett FIRST – For Inspiration and Recognition of Science and Technology – Global Challenge eseményen.

A 2017. július 14-19. között Washingtonban, a Fehér Ház tőszomszédságában lezajlott, a mérnöki teljesítőképesség határait feszegető informatikai versenyre 162 nemzet delegált csapatot.

A Fazekas Robotika műhelye 14 éves múltra tekint vissza. 2003-ban indult azzal a céllal, hogy tanulóink részt vegyenek az FLL (FIRST Lego League) által szervezett nemzetközi robotikai csapatversenyen. A versenyen való sikeres szereplés és a gyerekek lelkesedése arra ösztönözte az iskolát, hogy bekapcsolódjon ebbe a nemzetközi mozgalomba, és a 2004-es évtől kezdődően megrendezte – Magyarországon először – a Budapesti regionális fordulót. Ebben az évben az FLL verseny tatabányai regionális fordulójából a csapat továbbjutott a közép-európai elődöntőbe. Legújabb pályamunkájuk egy robot flipper, mellyel a középiskolásoknak kiírt Országos Mobilrobot Programozási Csapatverseny döntőjébe jutottak.”

Előző cikkAugusztus 1: elkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba
Következő cikkKommunikációs, csapatépítő és önismereti játékok az évkezdésre!