Kezdőlap határtalanul

Babanaplóval buzdítják a határon túli magyarokat a magyar nyelvű iskolák választására

Csáky Csongor a Kárpát-medencei magyarságot sokoldalúan támogató Rákóczi Szövetség elnöke, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt arról az újonnan elkészült babanaplóról, amely az Első könyvem címmel jelent meg, és többek között a Himnuszt és a Szózatot is tartalmazza.

Babanaplóval buzdítja a Rákóczi Szövetség a határon túli magyar családokat, hogy gyermeküket helyi magyar iskolákba írassák be – közölte a szövetség főtitkára 2018. június 28-án,szerdán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Fotó: Pannon RTV

Csáky Csongor azt mondta, a magyar iskolaválasztást szolgáló beiratkozási program – amely már az egész Kárpát-medencére kiterjed – részeként készítették el az Első könyvem névre keresztelt babanaplót.

A könyvben a Himnusz, a Szózat és olyan gondolatok is helyet kapnak, amelyek reményeik szerint az összetartozás érzésével töltik el a családokat.

„Vannak a könyvben olyan gondolatok, amelyek reményeink szerint a megajándékozott családokat egy olyan érzéssel töltik el, hogy ők tartoznak valahová, hogy ők a magyar nemzet tagjai, hogy őrájuk számítanak és a gyermekük nem közömbös ennek a közösségnek, nem közömbös az, hogy 3 vagy éppen 6 éves korában milyen óvodában, vagy milyen nyelvű iskolában kezdi meg tanulmányait.”

– fogalmazott Csáky Csongor.

A megajándékozott szülőkkel szeretnének kapcsolatban maradni, hogy az intézményválasztáskor is megerősítést adjanak, és segítsenek jó döntést hozni – tette hozzá a szövetség főtitkára.

Csáky Csongor kiemelte, a beiratkozási program célja, hogy a gyermekek minél nagyobb arányban megmaradjanak a magyarságnak. A magyar közösség megmaradásának záloga pedig az, hogy a gyerekek magyar oktatási intézményeket válasszanak – fogalmazott.

„Tudjuk azt, hogy a születésszám nagyon sok helyen problémát jelent. (…) Az a célunk, hogy azok a gyermekek akik megszületnek, megmaradjanak a magyar közösség számára minél nagyobb arányban, vagyis ne az államnyelvű iskola felé menjenek, hanem a helyi magyar oktatási intézményeket válasszák, hiszen ez a magyar közösség megmaradásának az egyértelmű záloga.”

– tette hozzá a Rákóczi Szövetség elnöke.

A teljes rádióbeszélgetést itt lehet meghallgatni (a műsorön belül 08:30-kor kezdődött):

Kossuth Rádió 180 Perc

Forrás: MTI, Kossuth Rádió

Előző cikk„Amikor az „édes otthon” érzés kicsit nagyobb lesz” – városi sétán „tanulás” – okostelefonnal
Következő cikkÚjabb témahét? – A Biztonság Hete tematikus hét sikereiről és jövőbeli terveiről dr. Farkas Ramónnal