Kezdőlap hírmozaik

    19 oktatásban hasznosítható ingyenesen letölthető táblázatsablon

    Kevesen szeretnek Excelek szerkesztgetésére időt szánni, mégis nagyban megkönnyítheti a diákok és a tanárok életét is egy-két jól összerakott táblázat. A Microsoft Excel sablontárában fellelhető ingyenesen letölthető sablonokból most kiválogattuk önöknek azt a 19-et, amelyek az oktatásban leginkább hasznosíthatóak. Lesznek itt pedagógusok munkáját megkönnyítő sablonok, de diákoknak és szülőknek szóló tippeket is adunk.

    Fotó: pexels.com

    Tervezés (oktatók számára)

    A pedagógusok és a diákság számára egyaránt meghatározó a tervezés minősége. Bár sokszor erre jut a legkevesebb idő, mégis hosszú távon ez az, amivel igazán hatékonyabbá tehetnénk munkánkat. Sokkal egyszerűbb azonban, ha magát a táblázatot nem nekünk kell összeállítanunk, hanem készen állíthatjuk igényeink szolgálatába. Legyen szó szakmai ötleteink feljegyzéséről, tanterv alakításáról, óravázlatok, vagy heti tervek elkészítéséről, minden esetben fontos a flexibilitás megtartása. Ezt teszi lehetővé az online formátum. Pedagógusként nem csak saját munkánk tervezésében lehetnek hasznosak az alábbi sablonok, de diákjainknak és szüleiknek is ajánlhatunk általunk hasznosnak ítélt táblázatokat, annak érdekében, hogy az osztály minden szintjén szervezettség, kiszámíthatóság, transzparencia uralkodjon (már amennyire ez lehetséges :)). A legjobb természetesen az, ha hosszú távon saját táblázatainkat alkalmazzuk és ajánljuk osztályunknak, de kezdetnek nyugodtan nyúlhatunk a már kész sablonokhoz! Nézzünk pár azonnal hasznosítható példát!

    Tervezés (diákok számára)

    Fontos, hogy diákjainknak a megadott tananyag mellett időnként némi tanuláselméleti ismeretet is átadjunk. Ez persze nem kell, hogy akadémiai szinten történjen, már az is sokat segíthet, ha felhívjuk figyelmüket arra, milyen sokféle tanulási módszer állhat rendelkezésükre. Ezeknek nyomon követésében és próbálgatásában, az otthoni feladatok rögzítésében és értékelésében segíthet egy kész táblázati sablon. Ezek alkalmazásával diákjainkat tudatosabb, rendszerezettebb gondolkodásra késztetjük.

     

    Osztálypénz és kirándulások menedzselése

    Osztályfőnökök számára hasznos lehet, ha segítenek diákjaiknak rálátni az osztálypénz kezelésének nehézségeire és feladataira. Az osztálypénz menedzselése minden diák számára kiváló, az életben azonnal hasznosítható tapasztalat. Egy egyszerű táblázat segítségével könnyedén tervezhetjük a közös kiadásokat, mérlegelhetjük a szóba kerülő úti-célokat. Az sem lehet haszontalan, ha arra biztatjuk diákjainkat, hogy iskolán kívül is kezdjenek el valamilyen követhető tervezhető formátumban számot tenni bevételeikről, hiszen sokan dolgoznak nyáron és bár a megkeresett összeg nem biztos hogy kiemelkedő, a befektetett erőfeszítés túl nagy ahhoz, hogy aztán meggondolatlanul költsék el saját maguk által megkeresett bevételüket.

    Egyetem előtt álló diákjainknak

    Az egyetem előtt álló diákoknak amúgy is feszült, érzelmileg és kötelességek tekintetében egyaránt túlterhelt időszakában sokat segíthet ha egyszer-egyszer nyugodtan hátra tudnak dőlni és nagyobb választóvonalak előtt döntéseiket mérlegelni. Végzős diákjainknak nem csak az egyetemek kiválasztásában, de a majdani egyetemi élet megkönnyítésében segítő táblázatokat is ajánlhatunk már előre, hogy odaérve könnyebben vegyék az akadályokat.

    A sablon csak a kezdet!

    A fenti táblázatok azokat hivatottak segíteni, akik a Microsoft Excel táblázatok terén még kezdőnek számítanak, vagy súlyos időhiányban szenvednek. Természetesen a legszerencsésebb saját igényeinknek megfelelő, a fentieknél akár jóval bonyolultabb, háttérképletekkel ellátott, automatizált táblázatok elkészítése. Ez a cikk, most nem az Excel-guruknak szólt, de ígérjük, több kiaknázatlan területről is szót ejtünk még a jövőben, szó lesz például arról, hogyan lehet bingót létrehozni automatikusan Excel segítségével. Kövessenek minket!

    Előző cikkDigitális kor? – Digitális oktatás? – Iskolai könyvtár! Utak a jövő iskolai könyvtára és tananyaga felé – 2018. október 25.
    Következő cikkMátyás király-emlékév – Több mint 150 helyszínen rendeztek programokat