Kezdőlap hírmozaik

    Hogyan váljunk bajnokokká

    Az ünnepek közeledtével beindítjuk cikksorozatunkat, melyben pedagógiai témájú TED videókat ajánlunk megtekintésre, rövid személyes bevezetőnkkel. Célunk, hogy hozzásegítsük a pedagógusokat és az oktatás minden résztvevőjét az ünnepekre való felkészülésre, könnyed és motiváló szakmai tartalmakkal, erőt adván az új évhez. Jelen cikkben egy kevesebb mint 8 perces előadást ajánlunk, melyben Rita Pierson pedagógus elbűvölő humorral számol be több mint 40 éves tanári pályának tapasztalatairól, és arról, hogyan válhatnak diákjaik bajnokaivá oktatóik.

    TED (Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn) konferenciák globális sorozata, melyeket a non-profit Sapling Foundation (alapítvány) rendez. A konferenciák témáját kifejezi a szervezők fő jelszava: „ideas worth spreading”, azaz olyan gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni. A rendezvény különlegessége, hogy az előadók számára csupán 18 perc áll rendelkezésre, hogy átadják az információt, amit kívánnak, ugyanakkor inspirálják a hallgatóikat. A TED weboldalán lehetőség van a videók feliratozására, ennek eredményeképpen már több mint 1800 videó érhető el magyar felirattal. /Wikipédia/
    Rita Pierson: Minden gyereknek szüksége van egy bajnokra

     

    Rita Pierson szülei tanárok voltak, nagyszülei szintúgy, ő maga pedig több mint 40 évet töltött el a szakmában. Rita egyik kollégája egyszer azt mondta neki: „Nem azért fizetnek, hogy szeressem a gyerekeket.” Erre ő azt válaszolta:

    „A gyerekek nem tanulnak olyantól, akit nem kedvelnek.”

    Előadásában az emberi kapcsolatok értékéről beszél. Arról, hogy minden pedagógus kezében ott a kulcs, a gyermekekkel való sikeres kapcsolatépítésre és arra, hogy megfelelőképpen tudjanak motiválni. Persze ez nem megy olyan egyszerű dolgok nélkül, mint a megértésre való törekvés, vagy a bocsánatkérésre való hajlandóság.

    Kevés pedagógus van, aki soha nem hibázott még életében. Nehéz ilyenkor beismerni: valamit elrontottunk. Sok tanár fél tekintélye elvesztésétől egy ilyen helyzetben. Pedig a gyermekek meglepő bölcsességgel tudják fogadni, ha partnerként kezeljük őket. Erről és még sok másról is szó estik Rita Pierson alábbi TED előadásában melynek címe „Minden gyereknek szüksége van egy bajnokra”.

    A videó magyar felirattal megtekinthető itt:

     

    Forrás: www.ted.com

    Előző cikkA vita mint tananyag és módszer
    Következő cikkMotivációs videók – A világ legjobb óvodája