Kezdőlap hírmozaik

    Motivációs videók – A világ legjobb óvodája

    Az ünnepek közeledtével beindítjuk cikksorozatunkat, melyben pedagógiai témájú TED videókat ajánlunk megtekintésre, rövid személyes bevezetőnkkel. Célunk, hogy hozzásegítsük a pedagógusokat és az oktatás minden résztvevőjét az ünnepekre való felkészülésre, könnyed és motiváló szakmai tartalmakkal, erőt adván az új évhez. Jelen cikkben egy 10 perces előadást ajánlunk, melyben Takaharu Tezuka építész bemutat egy olyan tokiói óvodát, ahol például az ablakok kialakításánál figyelemebe vették, hogy be tudjon jönni rajtuk a Mikulás.

    TED (Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn) konferenciák globális sorozata, melyeket a non-profit Sapling Foundation (alapítvány) rendez. A konferenciák témáját kifejezi a szervezők fő jelszava: „ideas worth spreading”, azaz olyan gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni. A rendezvény különlegessége, hogy az előadók számára csupán 18 perc áll rendelkezésre, hogy átadják az információt, amit kívánnak, ugyanakkor inspirálják a hallgatóikat. A TED weboldalán lehetőség van a videók feliratozására, ennek eredményeképpen már több mint 1800 videó érhető el magyar felirattal. /Wikipédia/
    Takaharu Tezuka: A világ legjobb óvodája

    Takaharu Tezuka építész olyan óvodát tervezett,  amely miden szinten lehetővé teszi, hogy az oda járó gyerekek gyerekek lehessenek. Az óvodát 2007-ben tervezték és kör alakúnak álmodták meg. Az óvoda igazgatója azzal a furcsa kívánsággal állt elő, hogy olyan óvodát szeretne, ahol a szabadon bejárható tetőn nincsenek korlátok. Ha ezt nem is lehetett megvalósítani, sok kreatív ötlettel szolgálták a készítők a gyermekek szabadság és természethez való közelség -érzetének növelését.

    Sok olyan vetülete van ennek a bemutatónak, mely inkább érdekes, mintsem könnyen adaptálható más környezetre, hiszen nem minden óvoda épülete alkalmas például arra, hogy a gyermekek kedvükre mászkálhassanak a tetőn. Ugyanakkor érdemes végiggondolni, mik is azok az egyszerű módszertani elvek, amelyek miatt ez a tokiói óvoda olyan jól működik.

    A körkörös elrendezés, a terek felhasználásának szabadsága, a termek átjárhatósága, az akusztikai „határtalanság” mind-mind olyan dolgok, melyek a legegyszerűbb óvodában is alkalmazhatóak.

    A modern építészet nagyszerűen támogathatja a gyermekek élményszerű oktatását, de ne feledjük, mindebből akkor is tanulhatunk, ha a mi körülményeink egészen másak. Ezért is gondoljuk hasznosnak a következő történet megismerését:

     

    Forrás: www.ted.com

    Előző cikkHogyan váljunk bajnokokká
    Következő cikkDrónpilóták, robotok, a jövő eszközei várják az érdeklődőket a Nyíregyházi Digitális Közösségi Alkotóműhelyben