Kezdőlap hírmozaik

„Gyerekekről, nem csak gyerekeknek” – Egy nap a skandináv gyereknevelésről és gyerekirodalomról

A Skandináv Ház Alapítvány és a 7. kerületi Eröművház 2019. április 6-án közös Skandináv Napot tartott, a Dán Királyság Magyarországi Nagykövetsége és a norvég irodalom nemzetközi népszerűsítéséért felelős NORLA támogatásával. A rendezvényen nem csak a skandináv gyermekirodalom szakértői, de olyan hazai nevek is részt vettek, mint például Pompor Zoltán gyerekirodalom-szakértő és Finy Petra író.

A „Gyerekekről, nem csak gyerekeknek” alcímű rendezvény szervezői a kisebb és nagyobb gyerekekre, illetve a felnőttekre egyaránt gondoltak a program összeállításakor: az Eröművházba látogatók részt vehettek a dán Line Beck Rasmussen (Aarhusi Gyerekirodalmi és Médiaközpont) skandináv gyerekirodalommal kapcsolatos előadásán, melyet kerekasztal-beszélgetés követett Lars Joachim Grimstad norvég gyerekkönyvszerző, Pompor Zoltán gyerekirodalom-szakértő és Finy Petra író részvételével; illetve skandináv gyereknevelési panelbeszélgetést is hallhattak az izlandi iskolaalapító, Margrét Pála Ólafsdóttir előadását követően.

E második beszélgetés résztvevői Bak Zsófia (Alapítványi és Magániskolák Egyesülete), Nádori Gergely (Alternatív Közgazdasági Gimnázium), Németh Barbara (Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány) és Katarina Szécsi Åsbrink (Svéd Királyság Magyarországi Nagykövetsége) voltak.

A gyerekeket Mátyás Zoltán Pettson és Findusz-előadása, a dán Jakob Martin Strid könyvéből készült Hihetetlen történet az óriás körtéről című film vetítése, illetve kézművessarok várta, de Kurta Niké is felolvasott Lars Joachim Grimstad magyarul a Kolibri Kiadónál megjelent Napkirály és Eltűnt gyerekek című műveiből, amit követően lehetőség nyílt beszélgetésre és dedikálásra a szerzővel.

Kedvezményes könyvvásár keretében kaphatóak voltak a helyszínen északi gyerek-, ifjúsági és gyereknevelési művek is, valamint a vendégek az Észak folyóirat gyerekrajzpályázatára beérkezett legjobb pályaművekből válogatott kiállítást is megtekinthették.

Az összesen 875 rajzból 37-et állítottak ki, melyek közül 9 a folyóirat tavaszi, tematikus gyerekszámát díszíti. A délutánt az Eröművház gang koncertsorozatának első alkalma zárta, az Inferno Minor, a Kalevala és a KVV kórusok részvételével.

 

Forrás: Észak Folyóirat

Előző cikk„Haladok előre. Nincs megállás.” Interjú Balatoni József, „Jocó bácsival”
Következő cikkA Pál utcai fiúk nyomában – Mobilapplikáció készült a regényhez